Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Buďte lepší rodičia: 3-minútové pravidlo vám prinesie skvelé výsledky
Zdielať na

Buďte lepší rodičia: 3-minútové pravidlo vám prinesie skvelé výsledky

Zdroj: Profimedia

Psychológovia tvrdia, že práve tri minúty strávené s dieťaťom v ten správny čas môžu výrazne pomôcť nielen rodičom, ale najmä deťom. Vyskúšajte to!

Hoci v prítomnosti detí trávime pomerne dosť času, väčšinu z toho sme sústredení aj na iné veci, ako napríklad príprava večere, upratovanie domácnosti a podobne. Možno si nájdeme viac času večer, či pri čítaní rozprávok pred spánkom. Odborníci však prišli s tvrdením, v ktorom zdôrazňujú presnú chvíľu, ktorá je pre rodičov aj deti najdôležitejšia.

V čom spočíva 3-minútové pravidlo?

Hlavný princíp je v tom, aby ste strávili približne tri minúty s dieťaťom vtedy, keď sa vidíte po dlhšej dobe. Napríklad keď ho vyzdvihnete zo škôlky, príde zo školy domov, alebo trebárs keď sa vrátite zo služobnej cesty.

Profimedia

Ako to má vyzerať?

Napríklad si predstavte, že varíte večeru a dieťa príde domov z družiny. Nechajte chvíľu všetko bokom a sadnite si spolu s ním na gauč. Dôležité je, aby ste boli na jednej úrovni a aby ste mu pri rozprávaní pozerali do očí. Okrem krátkej konverzácie ho samozrejme vystískajte a pomojkajte.

Podľa psychológov sú práve tieto tri minúty, keď sa stretnete po dlhšom čase najdôležitejšie. Najmä menšie deti práve vtedy povedia všetko, čo si zapamätali a spomenú si na najdôležitejšie zážitky z celého dňa, tie pekné, ale trebárs aj nejakú zlú skúsenosť.

Je dôležité venovať túto chvíľu iba im, neskôr už budú zaujaté hrou a na veľa vecí by si už nespomenuli.

3-minútové pravidlo však neznamená, že by ste sa deťom nemali venovať oveľa viac. Hovorí iba o tom, že práve tento krátky čas je dôležitý, keď sa vidíte po dlhšej dobe.

Možno ste toto pravidlo používali intuitívne aj doteraz, ak nie, určite to vyskúšajte! Jednoduchý rituál vám pomôže pri výchove a najmä, zlepší váš vzťah s deťmi.

pinterest.com

Súvisiace články

Najčítanejšie