Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ako vplývajú smartfóny na vzťahy medzi rodičmi a deťmi? TOTO vás (ne)prekvapí!
Zdielať na

Ako vplývajú smartfóny na vzťahy medzi rodičmi a deťmi? TOTO vás (ne)prekvapí!

Zdroj: Profimedia

Aj vy máte takmer stále prilepený prst na svojom inteligentnom telefóne? Podľa odborníkov by ste sa mali nad sebou zamyslieť!

Najnovšie štúdie jednoznačne potvrdili, že nadmerné používanie chytrých telefónov veľmi vážne narúša vzťahy medzi rodičmi a deťmi. Prečo?

Štúdia Kostadin Kushleva a Elizabeth Dunnaov nie je prvou, ktorá skúma účinky nadmerného používania smartfónov na vzťahy v rodine. Už pred niekoľkými rokmi sa výskumníci michiganskej univerzity zaoberali podobným problémom. Čo zistili?

Profimedia

Predovšetkým to, že rodičia, ktorí majú v ruke chytrý telefón a neustále na ňom niečo robia, zvyšujú napätie v rodine. "V takýchto rodinách je viac konfliktov a tiež negatívnych interakcií," povedala Jenny Radeška, odborníčka na správanie dieťaťa a detská pediatrička Michigan University.

Kushleov a Dunnaovej výskum zistil, že chytré telefóny rozptyľujú rodičov, a nakoniec podkopávajú ich vzťah k deťom. Výskumníci skúmali dvesto rodičov, ktorí boli rozdelení do dvoch skupín. Jedna bola poučená, aby čo najviac používala svoje smartfóny, druhá zase, aby ich takmer nepoužívala. Tí rodičia, ktorí mali telefón neustále pri sebe, priznali, že boli menej pozorní a čas, ktorý strávili s deťmi, bol menej kvalitný.

Nadmerné používanie telefónov ovplyvňuje rodičov aj v tom, že je pre nich oveľa ťažšie prepínať medzi mamou a otcom, a ďalšími aspektmi života. Mnohí rodičia tiež priznali, že ak mali pri sebe smartfón, boli viac podráždení a svoje emócie nemali pod kontrolou. Na svoje deti potom reagovali podľa toho, čo si prečítali vo svojom mobilnom zariadení - či už to boli pracovné maily alebo zlé správy.

Profimedia

Výsledok je jasný. Keď trávia rodičia veľa času s chytrým telefónom, nemajú dostatok času pre svoje deti, rovnako svojho partnera. Navyše je to návykové. Ukazuje sa, že smartfóny menia náladu, myslenie a môžu byť rovnako nebezpečné ako hazardné hry. 

Okrem toho, je naozaj sebecké pozerať sa na displej, keď sa vás dieťa na niečo pýta, alebo keď večeriate. A myslite na to, že ste zrkadlo, do ktorého sa dieťa pozerá. Čo robíte vy, bude robiť i ono.

Súvisiace články

Najčítanejšie