Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Čo jedia škôlkári na Slovensku a v Rakúsku? Porovnali sme ich jedálničky
Zdielať na

Čo jedia škôlkári na Slovensku a v Rakúsku? Porovnali sme ich jedálničky

Zdroj: archiv J.K

Asi každá mama chce pre svoje dieťa len to naj. Aj preto dbá na to, čo sa mu dostane na tanier. Čo však, keď jej ratolesť začne chodiť do škôlky a ona stráca kontrolu nad tým, čo dieťa cez deň zje? Je to naozaj také zlé?

Svojmu synovi som sa, kým nenastúpil do škôlky, snažila zdravo a pestro variť. Zbytočne mu neponúkať sladké nápoje, čokoládky, keksíky a cukor všeobecne.

Keď mal v septembri nastúpiť do škôlky, pýtala som sa, čo so všetkou mojou snahou, keď už nebudem mať dosah na to, čo zje? Po čase som zistila, že týždenné menu v štátnej škôlke nie je až také strašné, i keď vždy sa dá zlepšovať. No za tie peniaze to asi ťažko pôjde... Prečítajte si jedálničky z niekoľkých odlišných predškolských zariadení a skúste ich porovnať s tými vašimi. Ako ste spokojné so stravou vášho dieťaťa?

profimedia.sk

​Škôlka v Rakúsku

Staršia dcéra mamy Aleny navštevuje škôlky v jednej z rakúskych dedín neďaleko Bratislavy. Týždenné menu sa od toho štandardného v našich zariadeniach až tak neodlišuje, ale... Veľký rozdiel je v kvalite spomínaného jedla. To sa objednáva v reštauráciách v okolitých dedinách a ich príprava pozostáva z výlučne lokálnych surovín aj mäsa. Takto sa podporujú malé reštaurácie, miestni farmári a vaše dieťa dostane na obed zdravé jedlo, ktorého pôvod poznáte. Zvláštnosťou je, že deti si do škôlky každý deň nosia „gessunde jausse“ (zdravé občerstvenie), teda desiatu a olovrant. Mali by to byť zdravé potraviny ako ovocie, zelenina a chlebíky, ktoré im doma rodičia pripravia. Raz do roka toto občerstvenie pripravuje dieťa pre svojich spolužiakov. Rodičia dostanú presný zoznam, čo majú kúpiť, donesú to do škôlky a učiteľky to pripravia.

 V rakúskom jedálničku nájdete rezancovú polievku, šunkové fliačky, kurací rezeň, čokoládový puding.

archiv J.K

profimedia.sk

​Súkromné jasle v Bratislave

„Strava je o trošku drahšia ako v iných jasličkách, ale je to preto, lebo sú v programe Čo jedia zdravé deti a tých pár centov navyše sa určite oplatí. Keďže som sa už odmalička snažila, aby moje dieťa malo vyváženú stravu, tento štýl mi úplne vyhovuje, lebo viem, že v ich jedálničku je plno dobrôt, ktoré by som občas pri pohľade na jedálniček schrúmala aj ja. Je skvelé, že sa veľa zameriavajú na zeleninu, ovocie a chudé mäso. A keďže pravidelne dostávam odozvu od pani učiteliek, že moja dcéra Johannka je top papáč, viem, že chutí aj jej,“ hovorí spokojne mama Katarína.

archiv J.K

​Štátna škôlka v Bratislave

„Čo sa týka jedálnička, v našej štátnej škôlke sa mi asi najviac nepáči pitný režim, ktorý sa skladá z malého pohára, resp. šálky podávaného spolu s jedlom. Je to buď mlieko, ochutené (sladené) mlieko, kakao, sladký čaj a pod. Oveľa viac by sa mi páčil na každom stolíku krčah s obyčajnou vodou ochutený troškou citrónu a pod. Vodu vraj dostanú, keď o to požiadajú, čiže ju nepijú počas celého dňa vôbec… Prekáža mi tiež priveľa sladkých jedál ako hlavný chod a rovnako je sladké často aj na desiatu. Ďalej veľmi málo ovocia a tiež mi vadí, že niektoré jedlá sú pre deti príliš výrazne ochutené – napríklad nátierky, tam je viac cibule a cesnaku, ako ostatných surovín. Jedlá ako oškvarky, treščia pečeň a podobne, by v jedálničku nemuseli byť vôbec,“ priznala mama dvoch dcér Katka.

 

archiv J.K

​Štátna škôlka v Piešťanoch

„Deťom ponúkajú celozrnný chlieb, dostávajú veľa ovocia, celý deň majú možnosť piť čistú vodu a týždenné menu je celkom pestré. Samozrejme, vždy by to mohlo byť lepšie, ale s výberom jedál som spokojná,“ dodala mama Veronika.

archiv J.K

Súvisiace články

Najčítanejšie