Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Kedy presťahovať dieťa do detskej izby? Prekvapí vás, s čím prišli vedci
Zdielať na

Kedy presťahovať dieťa do detskej izby? Prekvapí vás, s čím prišli vedci

Zdroj: Profimedia

Dokedy nechať dieťa spávať pri sebe a odkedy by malo spávať samé? Večnú dilemu rodičov rozlúštil najnovší vedecký výskum.

Čo sa týka spania detí pri rodičoch a vo vlastnej izbe, odborníci sa vyjadrili veľmi konkrétne. Podľa najnovších prieskumov je vraj dobré, aby dieťa spalo samo v izbe od pol roka, niektorí dokonca hovoria aj o štyroch mesiacoch. Dôvod? Kvalitnejšie a dlhší spánok bábätka aj rodičov.

unsplash.com (ilustračná fotografia)

Možno nebudete súhlasiť, ale čím skôr bude vaše dieťa spať vo svojej vlastnej izbe, tým lepšie pre neho aj pre vás. Výsledkom totiž bude preukázateľne dlhší a kvalitnejší spánok bábätka, a teda aj váš. Presne toto tvrdí štúdia odborníkov z Pensylvánskej univerzity. Tá zistila, že deti, ktoré spali s rodičmi dlhšie ako šesť mesiacov, mali priemerne o 45 minút kratší spánok.

Pediatri skôr odporúčali, aby rodičia zdieľali izbu s deťmi do šiestich mesiacov až jedného roka veku dieťaťa kvôli syndrómu náhleho úmrtia dojčiat (SIDS). Podľa profesora a pediatra Iana Paula, ktorý výskum viedol, ale nemusia mať rodičia strach. SIDS podľa lekárov hrozí práve do šiestich mesiacov veku, potom už nie je žiadny dôvod na obavy. Staršie dieťa už môže pokojne spať vo vlastnej izbe.

Príde vám to skoro?

Výsledky táto metóda má. Doktor Paul a jeho tím skúmal 230 zúčastnených rodín. Zaujímalo ich, ako dlho deti spia, koľkokrát sa budia a ako kvalitný majú spánok. A zistili nasledovné:

Dojčatá, ktoré spali vo svojich izbách už v štyroch mesiacoch, spali preukázateľne dlhšie. Napríklad deväťmesačné dieťa, ktoré zdieľalo izbu s rodičmi, spalo v priemere 9,75 hodiny. Deti, ktoré začali spať osamote po štvrtom mesiaci, prespali celých 10,5 hodiny, čo je o 45 minút dlhšie. U starších detí sa rozdiel ešte zvýšil, deti vo vlastnej izbe spali aj o 1 hodinu a 40 minút dlhšie.

Thinkstock

​Kedy teda presunúť dieťa do vlastnej izby?

Presne to riešia aj mamičky na internete. Väčšinou sa zhodujú, že tak urobili okolo jedného až dvoch rokov veku dieťaťa. Lenže to práve môže byť podľa Paula kontraproduktívne. "V tejto dobe sa u dieťaťa prejavuje separačná úzkosť a môže to byť zložitejšie," hovorí.

Niektoré matky si však metódu "čím skôr, tým lepšie" nemôžu vynachváliť. "Malá spí vo svojej izbičke od konca 3. mesiaca a musím povedať, že spí lepšie a dlhšie. A obe sme to zvládli v pohode," píše napríklad Michaela. To potvrdzuje aj ďalšia diskutujúca: "Matýsek spinká vo svojej izbičke od 5. mesiaca a je to super. Spinká trinásť hodín v kuse, nerušíme sa vzájomne, nemôžem sa sťažovať,“ dodáva Lucia.

Podľa odborníkov je však úplne na rodičoch, ako sa rozhodnú. Oni sami najlepšie vedia, čo je pre nich a ich deti najlepšie. "My len chceme, aby dbali na kvalitný spánok, pretože to je základ pre dobrý vývoj a rodinnú pohodu," dodáva k výskumu lekárka Jondo Mindelo z detskej nemocnice vo Filadelfii.

Profimedia

Súvisiace články

Najčítanejšie