Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Máte sestru? Vďaka nej budete lepší a šťastnejší, tvrdia vedci!
Zdielať na

Máte sestru? Vďaka nej budete lepší a šťastnejší, tvrdia vedci!

Zdroj: Profimedia

Podľa odborníkov je skvelé, keď máte sestru. Vďaka nej sa naučíte oveľa viac o živote a tiež o tom, ako komunikovať a vyjednávať. Čo teda výskum ukázal?

Odborníci z Univerzity Brighama Younga tvrdia, že mať sestru je výhoda, pretože sestry pomáhajú rozvíjať sociálne zručnosti, akými sú komunikácia či umenie robiť kompromisy. "Dokonca aj malý konflikt môže podporiť zdravý vývoj," tvrdí Alex Jensen, jeden z výskumníkov.

Ďalšie výhody toho, že máte sestru

Štúdia publikovaná v časopise Journal of Family Psychology ukázala, že sestry zlepšujú vaše duševné zdravie a zvyšujú sebaúctu. Áno, mať sestru vraj chráni súrodenca pred pocitmi osamelosti, strachom a pocity viny. Na rozdiel od bratov sú to ony, ktoré po smrti rodičov udržujú rodinu v kontakte.

Profimedia

Vďaka sestrám máte väčší súcit a naučia vás, ako riešiť konflikty a komunikovať.

Sestry propagujú pozitívne spoločenské správanie, ako sú súcit, láska a altruizmus. Vďaka nim sme súcitnejší a máme väčšiu empatiu. "Dokonca aj konflikty sú vďaka sestrám pozitívnejšie," tvrdí šéfka štúdie Laura Padilla-Walker.

Ukázalo sa, že sestra nevedome učí súrodencov zvládať lepšie konfliktné situácie a tiež to, ako sa lepšie udobrovať.

Výskumníci zistili, že bratia, ktorí vyrastajú so sestrami, sú lepší pri komunikácii so ženami ako tí, ktorí mali len bratov alebo boli jedináčikovia. "Mať sestru môže byť do budúcna veľmi prínosné, najmä ak vedľa seba vyrastajú dve opačné pohlavia," tvrdí Jeffrey Kluger.

Profimedia

Sestra vás učí, ako byť nezávislý a ambiciózny a ako dosiahnuť rovnováhu.

Prieskum vykonaný britskými psychológmi v roku 2009 ukázal, že ľudia, ktorí vyrastali aspoň s jednou sestrou, boli odhodlanejší a nezávislejší ako tí, ktorí vyrastali iba s bratmi alebo sami.

Ten istý prieskum zistil, že sestry môžu pomôcť svojim súrodencom dosiahnuť vnútorný pokoj a harmóniu. Ľudia, ktorí mali aspoň jednu sestru, boli schopní lepšie sa vyrovnať s problémami v živote a zažívali tiež menej stresu. Boli tiež šťastnejší a optimistickejší ako ich náprotivky bez sestier. "Ženy otvárajú komunikačné kanály a dokážu lepšie vnímať emócie, čo je základom dobrého psychického zdravia," dodáva Tony Cassidy.

Profimedia

Súvisiace články

Najčítanejšie