Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Záchvaty hnevu batoľatám prospievajú! O týchto dôvodoch ste možno ani netušili
Zdielať na

Záchvaty hnevu batoľatám prospievajú! O týchto dôvodoch ste možno ani netušili

Zdroj: Profimedia

Podľa detských psychológov sú extrémne záchvaty hnevu dôležitou súčasťou emočného a citového vývoja každého dieťaťa, dokonca sú v mnohom osožné.

Svojrázne pokusy o presadzovanie vlastných názorov a prianí doplnené pre efekt krikom, srdcervúcim plačom, hádzaním hračkami, kopaním, hádzaním sa o zem a podobnými kúskami, sú jednou z najnáročnejších fáz rodičovstva.

Asi všetci rodičia si vtedy kladú otázku: „Prečo to len robí? Kde sme urobili chybu?“

Nikde! Aby bolo dieťa v pohode, cítilo sa v bezpečí a zdravo sa rozvíjalo, touto fázou si skrátka musí prejsť a vy by ste to mali ustáť so cťou a vydržať. Toto sú dôvody, pre ktoré sa to oplatí!

Radšej pustiť emócie von

Určite je lepšie svoje city nedržať silou mocou na uzde a nedusiť v sebe pocity krivdy, ublíženia, prehry, nedorozumenie alebo frustrácie. Naučte to svoje dieťa. Slzy obsahujú kortizol, stresový hormón. Keď plačeme, doslova tým uvoľňujeme nahromadený stres z tela. Pri medzinárodných výskumoch bolo tiež zistené, že plač znižuje krvný tlak a zlepšuje emočnú stabilitu. Možno ste si všimli, že keď vaše batoľa zúri, je takmer nemožné ho v tejto "akútnej" fáze akokoľvek upokojiť. Všetko je zle, je nahnevané na celý svet, fňuká, kňučí alebo hlasno kričí. Ale! Po takejto emočnej búrke je spravidla v oveľa lepšej nálade, vyrovnané a v pohode. "Preto neprerušujte tento očistný proces, nechajte ho prebehnúť a potomka nechajte vyplakať a vybúriť sa až do konca," radí švajčiarska psychoterapeutka Kate Orsonová.

Profimedia

Plač pomáha vývoju

Nejde mu postaviť domček z lega? Autíčko nejde tam, kam tvrdohlavý malý vodič chce? Nedarí sa mu nájsť posledných pár dielikov do puzzle, ktoré práve skladá? Pravdepodobne bude nasledovať hnev, plač, fňukanie a zvýšená agresivita. Dieťa tým vyjadruje svoju frustráciu a zúfalstvo z toho, že mu niečo nejde podľa jeho predstáv. Nezasahujte a pozorujte, ako si samo poradí. Tieto okamihy mu pomáhajú pochopiť, že sa musí naďalej snažiť, aby sa naučilo niečo nové. Objaví, že sa musí naučiť prekonávať a ovládať svoje negatívne emócie, ktoré blokujú ďalšie pokroky. A učenie je pre batoľatá rovnako prirodzený proces ako napríklad dýchanie. A aby sa naučili byť šťastné a uvoľnené, je potrebné, aby poznali, že emočné rozrušenie je bežnou súčasťou tohto procesu. Čím bude dieťa staršie, tým bude plakať menej. Sčasti je to dané zrením, naučí sa regulovať svoje nálady a emócie, čiastočne "zapadne" do spoločnosti, ktorá spontánnym emocionálnym prejavom príliš nefandí. Veď aj dospelý si niekedy potrebuje poriadne zakričať a vypustiť paru! Doprajte to aj svojim deťom.

Lepší spánok

Problémy s večerným zaspávaním alebo spánkom kvôli emocionálnemu rozrušeniu sa objavujú často kvôli tomu, že si ako rodičia mylne myslíme, že najlepším prístupom k záchvatom hnevu a iným ťažkostiam je snaha sa im za každú cenu vyhnúť. Potom ale nevybúrené emócie dieťa budia v noci, keď je jeho mozog počas spánku zdanlivo v kľude. Funguje to rovnako ako u nás dospelých, tiež sa niekedy budíme z dôvodu, že sme vystresovaní alebo sa snažíme sami v sebe spracovať niečo, čo sa práve deje v našom živote. Umožnite dieťaťu, aby si svojimi bláznivými chvíľkami prešlo, zlepší to jeho psychické rozpoloženie a bude lepšie spať.

Profimedia

Hovorte NIE bez výčitiek

Dôvodom, prečo má vaše dieťa príležitosť k tomu, predvádzať v plnej paráde svoj vzdor, hnev a nespokojnosť, je to, že viete hovoriť nie a nesnažíte sa mu za každých okolností vyhovieť. A to je dobrá vec! Jasne povedané slovko "nie" totiž vášmu urputnému tvrdohlavcovi nastavuje zrozumiteľne a pevne hranice týkajúce sa prijateľného a neprijateľného správania. Ruku na srdce, kto z rodičov so svojimi ústupkami občas radšej elegantne nevyhne kvôli ďalšie očakávanej scéne? Zostaňte verní nastaveným mantinelom a medziam, buďte neústupní, avšak stále plní lásky, pochopenia a empatie. Ponúknite upokojujúce pokojné slovo, objatie, poskytnite otvorenú náruč, ale nepripustite chaos.

Kompliment pre vás

Len pred naozaj najbližšími ľuďmi si dieťa dovolí dať naplno priechod všetkým svojim emóciám. Len vám, rodičom, dá zvyčajne stopercentne bez obalu najavo, ako sa práve cíti alebo že je rozrušené, a tým by ste sa mali cítiť poctení (aj keď máte väčšinou úplne iné pocity). Na nič sa nehrá, nepretvaruje sa, je maximálne uvoľnené a hlavne vie, že si "to" môže dovoliť, bez toho aby ste ho zavrhli alebo opustili. Nič ho nenúti sa kontrolovať, vie, že u vás je v absolútnom bezpečí a obklopené úprimnou láskou a bezpodmienečným prijatím. Je presvedčené, že mu neublížite, ani ho nepošlete preč, aj keď práve od zlosti rozbilo vázu, jačí na plné hrdlo alebo vám v supermarkete škodoradostne vyhádzalo nákup z vozíka.

Profimedia

Benefit do dospelosti

Emocionálne záchvaty pomáhajú dieťaťu v dlhodobom horizonte, aj keď vám to v aktuálnej chvíli možno tak nepripadá. Svoje pocity tí najmenší vyjadrujú najrôznejšími spôsobmi (verbálne schopnosti im na to zatiaľ jednoducho nestačia). Ak má vaše dieťa problémy so správaním v kolektíve alebo odmieta spolupracovať pri bežných a jednoduchých úkonoch, ako sú obliekanie, čistenie zubov a podobne, ide o bežné známky toho, že práve vnútorne bojuje so svojimi emóciami. Každý citový prejav, či už ide o zlostenie, dupanie, hysterické odmietanie, plieskanie alebo hlasný krik, mu pomáha uvoľniť negatívne emócie, ktoré by mohli byť neskôr veľkými prekážkami v ceste za jeho spoločenským a veselším ja.

Súvisiace články

Najčítanejšie