Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Nechcú sa vám deti zdôverovať? 6 rád detského psychológa im rozviaže jazyk
Zdielať na

Nechcú sa vám deti zdôverovať? 6 rád detského psychológa im rozviaže jazyk

Zdroj: Profimedia

Snažíte sa, aby s vami deti hovorili viac, ale nedarí sa vám? Máte pocit, že sa vám vzďaľujú a neviete, ako to zmeniť? Vyskúšajte tieto rady!

Niektoré deti rozprávajú až priveľa a rodičom porozprávajú všetko do detailov. Iné sú viac utiahnuté a treba z nich všetko ťahať ako z chlpatej deky. Najmä v období puberty sa do stavu „nerozprávania“ dostane takmer každé dieťa. Ako si s tým poradiť?

Iste, že by sme mali rešpektovať i to, že dieťa nechce o všetkom s nami hovoriť, ale na druhej strane potrebujeme vedieť, čo sa deje v ich životoch, čo prežívajú a čo ich trápi.

V prvom rade sa vyzbrojte trpezlivosťou, postupujte pomaly a nenásilne. Pomocou týchto rád sa vám deti určite otvoria viac.

Naučte sa držať jazyk za zubami

Častou chybou, prečo s nami deti nerozprávajú, je to, že namiesto dobrého rozhovoru spustíme „prednáškový monológ“ pri ktorom im ani nedáme šancu rozhovoriť sa. Prvou radou odborníkov je zbaviť sa zlozvyku deťom prednášať. Pripravte sa na rozhovor s dieťaťom, neponáhľajte sa, dajte mu priestor na vyjadrenie sa a najmä, nerozprávajte priveľa. To odradí každého a namiesto získania dôvery docielite presný opak.

Profimedia

Nepoučujte

Musíte pochopiť to, že dieťa od vás nepotrebuje neustále nové a nové rady. Dajte mu to, čo potrebuje najviac – pochopenie, povzbudenie a pozorné ucho. Urobte si čas, vypočujte ho, spýtajte sa ho, čo ho trápi a skúste porozmýšľať nad tým, čo sa dá urobiť pre zlepšenie situácie, prípadne ako jej predísť. Dieťa ocení, že ho nekarháte a nedávate „milión“ múdrych rád a oveľa ochotnejšie sa rozhovorí.

Nájdite si spoločnú chvíľku každý deň

Aj keď máte povinností nad hlavu, nájdite si každý deň chvíľku, ktorú strávite iba so svojimi deťmi. Odborníci radia, aby ste si to zaviedli ako pravidelný rituál. Či si vyhradíte chvíľku po večeri, alebo si vypijete spoločne čaj a porozprávate sa pri tom, je len na vás. Tento čas si však určite ako prioritu, pomôže to vám obom.

Profimedia

​Občas ich vytiahnite von

Každodenný kolobeh spôsobí, že deti sa často doma nudia a už vôbec sa im nebude chcieť s vami rozprávať. Porušte aspoň raz bežný stereotyp a po robote neutekajte domov variť večeru, ale zoberte deti napríklad na nákup a po ceste sa zastavte na pizzu. Trochu vzruchu a zmena prostredia vám všetkým prospejú a deti sa prirodzene viac otvoria, ako keď ste doma.

Snažte sa ich pochopiť

Nastupujúca puberta detí je pre rodičov mimoriadne náročné obdobie, ale ako často sa zamýšľate nad tým, čo prežíva vaše dieťa? Čoraz ťažšie štúdium, stresujúce testy, koníčky, nešťastné lásky, komplexy, vzbura hormónov a tak ďalej. Skôr, než nabudúce vybuchnete, že si decká neupratali izbu, alebo sa nesprávali podľa vašich predstáv, snažte sa ich pochopiť a podporte ich. Porozumenie je kľúčové aj v tom, aby sa vám zdôverovali a rozprávali s vami.

Profimedia

​Stojte pri nich

Určite príde obdobie, že vás vaše dieťa bude posielať preč, bude to náročné a možno si vypočujete slová, ktoré zabolia. Myslite na to, že vaše dieťa dospieva, vyrovnáva sa s obrovskými zmenami vo svojom tele aj živote. Nevnucujte sa im, snažte sa ich pochopiť a nechajte im priestor. Zároveň ich však ubezpečte, že vždy, keď to budú potrebovať, ste tu pre nich.

Súvisiace články

Najčítanejšie