Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Starostlivosť o pokožku: Je alebo nie je potrebné kúpať dieťa každý deň?
Zdielať na
Rodina a deti

Starostlivosť o pokožku: Je alebo nie je potrebné kúpať dieťa každý deň?

Zdroj: Profimedia.sk

Je vhodné kúpať bábätká každý deň, každý druhý, alebo stačí raz za týždeň? Niektorí tvrdia, že kúpanie každý deň škodí pokožke, iní o tom ani nechcú počuť. Tak ako to je?

Ako každá starostlivá mamička, aj vy chcete, aby vaše bábätko bolo čistučké a voňavučké. Navyše je večerné kúpanie doslova rodinný rituál a bábätku je veľmi príjemné. Takže otázka znie: kúpať alebo nekúpať dieťa každý deň?

Novorodenci a malé bábätká

Keď nad tým však pouvažujete, potreba kúpať bábätko každý deň je dosť iracionálna. Veď malé dieťa sa ešte nespotí, leží, nebehá , nič nechytá do ručičiek. Tak prečo vlastne je potrebné kúpať ho každý deň? Jeho pokožka je ešte veľmi citlivá a časté kúpania ju môže veľmi namáhať.
Rovnakého názoru sú aj odborníci, ktorí sa vzácne zhodujú v tom, že bábätko naozaj nie je potrebné kúpať každý deň. Odporúčajú kúpanie jedenkrát za tri dni alebo podľa potreby. Každodennú hygienu by ste mali dopriať iba určitým partiám. Patrí medzi ne tvárička, ktorú môžete prebehnúť vatovým tampónom namočením vo vode. Zadoček a genitálie by ste mali oplachovať buď podľa potreby pri prebaľovaní, alebo večer pred spaním.

Profimedia.sk

Pred spaním kúpanie

Ak dieťa kúpete preto, lebo je to súčasť večerného rituálu a dieťa sa pri kúpaní upokojí, tak potom ho opláchnite iba v čistej vode bez použitia mydla. Keď dieťa naopak kúpanie neobľubuje, tak aspoň nemusíte mať výčitky, keď ho dva či tri dni nebudete kúpať a očistíte iba už spomínané partie.

„Pravidlá“ kúpania

Myslite na pravidlá, ktoré pomôžu vášmu dieťatku udržať si zdravú a krásnu pokožku. Tu sú:

Hlavne pri novorodencoch a menších deťoch je potrebné používať špeciálnu detskú kozmetiku . Mydlá a šampóny majú špeciálne upravené pH.
Dôležitá je aj bezpečnosť: Miestnosť, kde dieťa kúpete, by mala byť vyhriata a mala by mať okolo 24 stupňov.

Voda pri kúpaní by mala mať približne 35-37 stupňov, pred tým, než do nej bábätko vložíte, vyskúšajte na predlaktí či nie je horúca, malé detičky je potrebné pri kúpaní bezpečne držať, pridržiavať im hlavičku.

Profimedia.sk

Dieťa nikdy nenechávajte vo vaničke samé a pre nič „neodbiehajte. Radšej si všetko nachystajte vopred alebo poproste niekoho, aby vám pri prvých kúpaniach asistoval.

Vlhčené obrúsky používajte minimálne. Mnohé bábätká na ne reagujú vyrážkou a alergiou, preto ich používajte len keď ste mimo domu a nemáte inú možnosť.

Bábätko stačí kúpať päť minút, nie je vhodné, aby bolo v kúpeli príliš dlho.
Po kúpaní použite špeciálne hydratačné krémy a oleje.

Profimedia.sk

V čom kúpať bábätko?

Mamičky, ktoré majú svoje prvé dieťa, iste vyskúšajú všetko. Od vaničiek, cez špeciálne vedierka a „sedáky“ do vaničiek. V podstate je to úplne jedno, dôležitá je hlavne bezpečnosť. Pri vedierkach je potrebné brať do úvahy najmä to, že bábätko v nej nemôžete nechať pridlho, lebo ešte nemôže sedieť. Poloha vo vedierku je vyvinutá tak, aby dieťatku pripomínalo časy strávené v maternici. Je vhodná pre deti do šesť mesiacov. Niektoré vaničky a vedierka majú zabudovaný teplomer, takže teplotu vody môžete rýchlo skontrolovať.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie