Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Máte doma malého alergika? Zariaďte mu zdravú detskú izbu!
Zdielať na

Máte doma malého alergika? Zariaďte mu zdravú detskú izbu!

Zdroj: Profimedia.sk

Život s alergiou je popretkávaný množstvom drobných, ale aj väčších ťažkostí a problémov. Medzi tie podstatné patrí zariaďovanie detskej izby a jej následné upratovanie. Ako by mala vyzerať detská izba malého alergika?

Alergické ochorenia sú momentálne jednou z najväčších epidémií v Európe. Viac ako 150-miliónov Európanov a až 2 milióny Slovákov trpí nejakou formou alergie. Medzi jej najčastejšie formy patria alergie na peľ a prach. V tesnom závese je za nimi alergia na lieky. Každým rokom sa počet pacientov s alergickou nádchou zvyšuje o 15 000 ľudí.

Pozor na textílie!

Pri zariaďovaní detskej izby musíte brať ohľad na vášho malého alergika. Textílie, ktoré nechýbajú v žiadnej domácnosti, sú veľkým pohlcovačom prachu. Prach je rajom pre roztoče, ktorých výlučky bývajú nepríjemným spúšťačom alergických reakcií. Veľa detí je dnes alergických práve na prach a roztoče, ktoré v ňom prebývajú. Roztočom sa darí najmä v kobercoch, záclonách, závesoch, vankúšoch a perinách.

(Ne)žiaduce závesy

Rodičia by si mali veľmi dobre premyslieť umiestnenie záclon alebo závesov do detskej izby. Na záclonách a závesoch sa okrem prachu a roztočov usadzujú pele, ktoré prenikajú dovnútra pri vetraní. Lepšou alternatívou sú žalúzie. V prípade, že nechcete záclony z detskej izby odstrániť úplne, perte ich aspoň raz za 2 mesiace na vyššej teplote, odporúča sa 60 stupňov. Ak si vyberiete žalúzie, nezabúdajte ich pravidelne utierať, aby sa na nich netvorila vrstva prachu.

Profimedia.sk

Koberec verzus iný druh podlahovej krytiny

Túto dilemu zažívajú pri zariaďovaní detskej izby všetci rodičia. Obe možnosti majú svoje výhody aj nevýhody. Hoci koberce chránia deti pred prechladnutím od nôh, v prípade, že máte doma alergika, vyberte si radšej iný druh podlahovej krytiny. Koberce sú totiž živnou pôdou pre prach a roztoče, ktoré môžu spustiť nepríjemnú alergickú reakciu. Podlaha detskej izby musí byť komfortná, príjemne teplá a ľahko umývateľná. Dobrým variantom je mäkké linoleum alebo korok. Oba materiály sú ideálne pre malých lezcov a dobre poslúžia aj pri prvých krôčikoch vášho zlatíčka.

Thinkstock

Alergiologička radi!

Alergologička MUDr. Eva Kovaříková popisuje problémy alegikov: „Pretrvávajúce zdravotné komplikácie môžu spôsobiť problémy aj atopikom, u ktorých môžu plesne vyvolať niektorú z alergických reakcií, napr. alergickú nádchu, zápaly spojiviek, astmu, atopický ekzém či alergickú žihľavku. Alergická nádcha sa prejavuje opuchom nosovej sliznice, vodnatou sekréciou z nosa, kýchaním, svrbením a pálením nosa. Často sú zasiahnuté aj oči, ktoré takisto opúchajú, pália a svrbia. Typickými príznakmi alergickej žihľavky je výsev na koži, ktorý niekedy pretrváva dlhší čas alebo sa objavuje opakovane a nepríjemne svrbí. Postihnuté môže byť celé telo alebo len niektoré jeho partie.“

Ako si ustelieš, tak budeš spať

Veľkú pozornosť by mali rodičia venovať aj detskej postieľke. Matrac a posteľná bielizeň sa rýchlo stávajú kráľovstvom roztočov. Ak chcete ochrániť svoju ratolesť,  hľadajte matrace pokryté ochrannou vrstvou alebo poťahom. Vankúše a prikrývky by mali byť antialergické alebo z dutého vlákna. Posteľnú bielizeň nezabudnite vymieňať raz za 7 až 10 dní, pričom aj prikrývka a vankúš by sa mali vyprať aspoň raz za tri mesiace.

Profimedia.sk

Čistenie a dezinfekcia hračiek

Hračky sú neodmysliteľnou súčasťou každej detskej izby. Pre malého alergika môžu byť ale zdrojom problémov, pretože v niektorých druhoch hračiek sa hromadí prach a roztoče. Týka sa to najmä plyšových a textilných hračiek. Ak je vám ľúto vyhodiť obľúbené zábavky vášho dieťaťa, stačí sa o ne správne starať. Tie, s ktorými sa vaše dieťa nehrá pravidelne, odložte do uzatvárateľnej nádoby, skrine alebo zásuvky na hračky, aby sa ne neprášilo.

Hračky, s ktorými sa rado hrá, musíte pravidelne prať pri vysokej teplote. Ak má vaše dieťa záľubu v gumených hračkách, umývajte ich v nádobe s vodou s kvalitným čistiacim prípravkom na podlahy bez chlóru, ktorý si poradí nielen s prachom a baktériami na podlahe alebo ďalších veľkých plochách vo vašej domácnosti, ale aj na hračkách. Tie nielen dôkladne vyčistí, zbaví ich špiny, prachu a alergénov, ale ich aj vydezinfikuje.

ISIFA

Plesne spôsobujú vážne problémy

Aj vy máte vrásky na čele, keď vidíte ako sa vaše dieťa hrá na mieste, kde je na stene pleseň z vlhkosti? Plesniam najviac vyhovuje vlhkosť vzduchu 80 – 100 %, ale existujú aj druhy, ktorým stačí vlhkosť okolo 65 %. Ideálnou teplotou je pre nich 18 až 28 °C Plesne sa rozmnožujú spórami, ktoré sa šíria vzduchom. Vysoká koncentrácia spór v ovzduší spôsobuje ťažkosti hlavne alergikom a astmatikom. „Doma preventívne skontrolujte miesta, kde sa pleseň najčastejšie vyskytuje. Najlepším spôsobom ako chrániť domácnosť pred plesňami je pravidelne vetrať vlhké priestory, ako je kúpeľňa, kuchyňa a pivnica. V miestnostiach s nízkou vlhkosťou sa plesniam nedarí. Skontrolujte celú domácnosť, či sa plesne neobjavili za nábytkom, v kúpeľni, chodbe a iných vlhkých, chladnejších či slabšie vetraných miestnostiach,“ radí Lenka Hurná, odborníčka na chemické prostriedky.

Nezabúdajte, že aj malý alergik si zaslúži izbu snov. Zamerajte sa na zdravé prostredie a uvidíte, že bude spokojná vaša ratolesť a aj vy.

Ako zariadiť malú detskú izbu?

Pozrite si ako si architekt poradil s neľahkou úlohou. Musel zariadiť detskú izbu s rozlohou len 12 metrov štvorcových. Problémom bolo, že sa o ňu mali deliť dve deti. Ako to dopadlo? Pozrite si tento diel: Nové bývanie Dizajn 2 - Detská izba

Sledujte reláciu Nové bývanie Dizajn v nedeľu o 17:45 na JOJke.

Profimedia

Súvisiace články

Najčítanejšie