Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
6 dôvodov, prečo sa muži boja materstva: Taký je život s deťmi
Zdielať na

6 dôvodov, prečo sa muži boja materstva: Taký je život s deťmi

Zdroj: Thinstock

Vieme, čoho sa muži boja najviac, pokiaľ ide o fakt, že ich partnerka by sa mala stať matkou... A ak už sa tak stalo, tak vieme, čo im ide poriadne na nervy.

Keď sa z dvoch stanú traja alebo štyria, veľa vecí sa zmení.

Od základov. Niečo ale chceme ponechať presne tam, kde to bolo aj pred tým.

Ako máme „ostať doma“ v detskej izbe, ale aj v manželskej posteli?

Muž verí, že sa žena nezmení

Odkedy ste matkou, váš partner sa začal správať akosi inak... A možno ani nie, no často počúvate deprimujúce príbehy mamičiek, ktoré sa sťažujú, že hoci vo vzťahu k dieťaťu im všetko „klape“, no vášeň v partnerstve začína zapadať prachom. Je samozrejmé, že s príchodom dieťaťa sa zmenia aj priority každého páru. Nie všetko môže byť tak, ako kedysi a väčšinou sa na to budúci rodičia tešia a sú si toho vedomí. Napriek tomu sú niektoré veci pre našich partnerov doslova nočnou morou. A boli by ste prekvapené, že nejde o tých pár kilogramov navyše, ktoré vám po pôrode ostali, ani o celulitídu na stehnách. Ktoré veci desia budúcich oteckov najviac? Spýtali sme sa ich za vás!

Thinstockphotos

Tu sú ich najčastejšie obavy:

Z milenky harpia

Presne tak! Viac, ako o pár kilogramov ťažšej partnerky, sa muži obávajú toho, že prídu o ženu, do ktorej sa pred časom zamilovali. Majú strach, že sa z nás stanú neznesiteľné stíhačky, ktoré vytočí každá drobnosť a že z úst okrem výčitiek a pripomienok nedostanú na svoju adresu jediné pekné slovo. Všetky samozrejme vieme, že ani muži nie sú svätí. Ale ruku na srdce dámy, nevedeli by sme im dať naše požiadavky najavo aj iným, určite efektívnejším spôsobom? V zamilovanosti ste si ho dokázali omotať okolo prsta, prečo by to nešlo aj teraz? Nebojte sa oprášiť vaše ženské zbrane!

Nechaj to na mňa, robíš to zle!

Ďalšia obava partnerov. Na úlohu otca sa väčšina z nich teší rovnako tak, ako my ženy. A nič neraní ich ego viac, ako pocit, že im nedôverujeme a k ich potomkovi ich vôbec nepustíme! Radšej mu trpezlivo niekoľkokrát vysvetlite, čo robí zle alebo s čím nesúhlasíte, než by ste mu vaše dieťa stále trhali z rúk! Nielenže mu tým preukážete dôveru, ale uľavíte na chvíľku aj samy sebe.

Thinkstock

Pribudne okrem dieťaťa aj paranoja

„Nešepkaj, zobudíš malého!“, „Umyl si si ruky?“, „Nenechaj ho chytať toho psa!“ Všetky dobre vieme, že starostlivosti nie je nikdy dosť, hlavne ak ide o tak zraniteľné stvorenie, ako je malé dieťa. Treba si ale určiť hranicu, kedy už naše obavy začínajú byť prehnané a naše správanie paranoidné. Hlavne, ak v konverzácií s blízkymi vypadnú všetky ostatné témy, okrem nášho dieťaťa a všetkých opatrení, ktoré preň denne robíme. Povedzme si úprimne – vás by to bavilo neustále počúvať?

Thinkstockphotos

Už si ho vôbec nevšímate

My vám určite nebudeme vyčítať, že po ťažkom dni plnom varenia, žehlenia, prania, behania okolo vašich potomkov a upratovania, prípadne po návšteve lekára a ošetrovaní malého maróda, padnete uťahaná do postele a posledné, na čo myslíte, je vaša polovička, ktorá leží vedľa vás... Keď ide ale o dlhodobý stav, jedná sa o ďalší z mužských hororových partnerských scenárov.

Ak už mu vôbec nevenujete pozornosť (dokiaľ ho nežiadate o to, aby šiel po práci nakúpiť) a všetku svoju lásku a náklonnosť chtiac-nechtiac venujete len deťom, nečudujte sa, ak sa váš partner začne tváriť nespokojne a uzatvárať sa do seba. Skúste ho raz za čas pochváliť, usmiať sa na neho alebo mu povedať, že je najlepší otec na svete. Dajte mu pocit, že je pre vás ako muž ešte stále veľmi dôležitý!

thinkstockphotos

Zase volá svokra?

Máloktorý muž vie byť v prítomnosti svojej svokry úplne uvoľnený. Preto mnohí z nich vnímajú fakt, že naše matky si do súkromnej domácnosti pomaly presúvajú adresu prechodného pobytu, ako hotovú katastrofu. Za žiadnych okolností – nedopustite, aby započul, ako pred vašou matkou hovoríte, že je neschopný a vôbec vám nepomáha! Že sa partnerka a jej matka proti chlapovi spiknú, je asi najhorší scenár zo všetkých!

Thinkstcokphotos

Najlepšie a najdokonalejšie matky 

Aj vám určite vždy liezli tieto prehnane hrdé mamičky na nervy. Ak spomeniete, že vaša dcérka celou cestou v autobuse plakala a všetci cestujúci na vás zazerali, namiesto povzbudenia vám „Dokonalá mamina“ so zdvihnutým obočím povie, že jej dieťa od šiesteho mesiaca plakalo len výnimočne. V neskoršom veku vám bude tvrdiť, že je najnadanejšie v škôlke, prijali ho do výberovej cudzojazyčnej triedy a že ho všetky učiteľky zbožňujú...

Ako to vidia muži?

Uznajte, s takouto ženou/matkou sa vychádzať nedá. Rovnako to vidia aj muži. Pre vás je najlepšie na svete. A to stačí! Toto vedomie je ale určite postačujúce a nemusíte o tom presviedčať každého naokolo. Váš drobec marketing nepotrebuje, sama viete, že je úžasný. Ak to občas spomeniete doma, hlavne s dodatkom, že je celý „po tatkovi“, určite to postačí. A ešte k tomu pohladkáte aj ego vášho partnera, s ktorým, ako všetky vieme, treba byť vždy zadobre.

Súvisiace články

Najčítanejšie