Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Nástroj na výchovu nemajú iní: Vlastníte ho IBA VY!
Zdielať na

Nástroj na výchovu nemajú iní: Vlastníte ho IBA VY!

Zdroj: Thinkstock

Každý jeden rodič sa obáva toho, že mu môže uniknúť výchova svojich detí. Ako však neprepadnúť panike, ktorú robia všetci okolo vás?

Poznáte to. Dieťa nie je ani na svete a všetci vedia presne, aké kroky by ste mali urobiť, aby vaše dieťa bolo šťastné. Svokra tvrdí, že najlepšie pre jej vnúčika bude, ak ho nebudete zakaždým brať na ruky. Jej argumenty o tom, že rozhodne nevyrastie z dieťaťa rozmaznaný drobec, vám lezú na nevry.

Teta z druhého kolena sa sprisahanecký pozerá na to, ako ratolesti dávate do čaju cukor, aby zaspalo. Vaša sestra zase vie všetko o zdravej výžive detí a dokonale pozná neblahé účinky cukru... Ako sa vyhnúť konfliktom názorového bojiska, ktoré na vás číhajú z každej strany?

Thinkstock

Mýty a rady okolia: Aj vy ste sa ich "napočúvali"?

  • V prvom rade, ak prídete z pôrodnice, dieťa nikomu neukazujte. Preventívne mu na ruku dajte červený náramok proti urieknutiu
  • Čím skôr pokrstíte dieťa, tým lepšie, pretože od toho závisí jeho pokojný spánok
  • Dieťa nechajte trochu vyplakať, pretože si aspoň potrénuje pľúca
  • Ak dieťa plače, dajte mu poriadne najesť, pretože je vyhladované.

Thinkstock

  • Prejdite radšej na umelú stravu, pretože možno máte „zlé“ mlieko
  • Dieťa nenoste na rukách bez perinky, môže sa mu takýmto spôsobom ublížiť
  • V prípade starších deti nedovoľte, aby si robili, čo chcú. Niekedy ich poriadne vylátajte po zadočku, to ich predsa nebolí
  • Nechajte dieťa z času vyplakať, unaví sa a potom zaspí. To mu vôbec neuškodí
  • Nedávajte spať dieťa do manželskej postele. Môžete mu ublížiť, alebo si na to zvykne 
  • Neberte dieťa zakaždým na ruky, je veľká šanca, že si na to privykne. Ide predsa o vaše ruky a čas

Ako sa vyhnúť dobre mieneným radám?

Nikto iný nie je rodičom vášho potomka. Maminky sú vo svojej výbave nenahraditeľné. Majú niečo, čo niektorým ockom chýba. Je to intuícia. Rady okolia tak môžete počuť, ale nie počúvať. Vaše dieťa je totiž jedinečná bytosť, ktorá má vlastný priestor. Ten je potrebné spoznávať a približovať sa jeho požiadavkám. Každá maminka a otecko vytvárajú vlastnú, neopakovateľnú súhru energie, ktorú dieťa vníma, cez vlastné vnímanie. Nedovoľte nikomu, aby vám tento kruh lásky narušil. Dieťa sa tak stáva súčasťou niekedy vtipnej výchovy na štýl: Pokus a omyl. No treba si priznať, že aj rodičia sú len ľudia, ktorí majú právo na menšie chyby.

Čo by ste mali počúvať? Svoj hlas!

  • Budovanie vzťahu prináša mnoho komplikácií. Ale také sú už vzťahy. K vytvoreniu puta potrebujete v prehlušenom prostredí „dobre mienených rád“ počuť vlastnú intuíciu. Tá vám vždy napovie, čo a ako máte urobiť.
  • Ak máte v sebe strach, nedávate potom priestor láske, ktorá je istým navigátorom porozumenia. Každý jeden rodič si uvedomuje silu zodpovednosti o krehké a nevinné bytosti, ktoré je treba chrániť. Je úplne normálne, že citlivý človek sa tejto zodpovednosti na celý život trochu zľakne.

Thinkstock

  • Nosenie detí je prirodzená súčasť rodiča a dieťaťa. Už v lone matky si dieťa užívalo objímajúce prepojenie maminky a hojdania. Vziať dieťaťu tento pocit, je akoby ste ho odstrihli od bezpečia.
  • Plač dieťaťa nikdy nie je len tak. Postupom času maminka zistí, aký druh plaču dieťa vydáva, a preto vie, čo drobec potrebuje. Dieťa nikdy nemanipuluje! Neplače preto, aby niečo dosiahlo. Iba má aj iste potreby, strach, zlé sny, málo priestoru...
  • Spánok dieťaťa a maminky nie je žiadna náhoda. Už počas tehotenstva sa budúca mama budí na isté signály. Pripravuje sa na to, aby jej organizmus a psychika boli zladené s biorytmom potomka. Preto sa mamičky intuitívne budia na dojčenie o pár minút skôr ako bábätko.

Dôkaz o tom, že intuícia matky bola silnejšia, než krutý verdikt lekárov: Zázrak v dotyku matky: Kate prebrala svoje novorodené dieťa k životu! 

Súvisiace články

Najčítanejšie