Jasno
16°
Bratislava
Natália
6.10.2024
Ak chcete schudnúť, stavte na tekvicu! Túto polievku si obľúbi celá rodina!
Zdielať na

Ak chcete schudnúť, stavte na tekvicu! Túto polievku si obľúbi celá rodina!

Zdroj: Profimedia

Farebné Hokkaido tekvičky sú právom označované za kráľovné jesennej zeleniny. Vedeli ste, aké skvelé účinky majú na naše zdravie?

Hokkaido tekvica má okrem iných výhod nízku kalorickú hodnotu a pre svoje pozitívne účinky sa odporúča aj pri diétach. Vedeli ste, že jej samotná dužina obsahuje na 100 gramov len 14 kalórií? Tekvica obsahuje až z 90 percent len vodu a okrem toho, že nás hydratuje, tiež napomáha k zrýchleniu metabolizmu, odplavuje z tela toxíny a pomáha nám v udržiavaní pocitu sýtosti.

Ďalším veľkým pozitívom je, že Hokkaido sa ako jediná tekvica nemusí šúpať. Stačí ju dobre umyť, vybrať stred a nakrájať aj so šupou na menšie kúsky. Práve šupka má totiž najviac cenných látok pre náš organizmus a tepelnou úpravou úplne zmäkne. 

Vitamínová bomba 

Jej sýta oranžová farba prezrádza, že obsahuje veľké množstvo betakaroténu, ďalej sú to vitamíny A, C, B, E, veľké množstvo vlákniny, minerály - draslík, zinok, horčík, fosfor, luteín a zeaxantín. 

Profimedia

Liečivé účinky tekvice Hokkaido 

  • Pomáha pri chudnutí, pomáha detoxikovať telo 
  • Zlepšuje trávenie, upokojuje žalúdok 
  • Zlepšuje zrak 
  • Pomôže zbaviť sa kožných alergií 
  • Znižuje krvný tlak 
  • Mužom vylieči zväčšenú prostatu 
  • Prečisťuje slezinu a pankreas, preto sa odporúča diabetikom 
  • Posilňuje obličky a mnoho ďalších 

Chutná krémová Hokkaido polievka 

Ingrediencie: 

  • 1 hokkaido tekvica 
  • 2 ks mrkvy 
  • 1 petržlen 
  • 1 menšia cibuľa 
  • 2 ks zemiakov 
  • ½ ČL kurkumy 
  • Mleté čierne korenie 
  • Soľ 
  • Olivový olej 
  • 1-2 PL šľahačkovej smotany na zjemnenie (nemusí byť) 
  • (tekvicový olej, tekvicové semienka a chlebové krutóny na ozdobu)   

unsplash/marcin-lampart

Postup: 

  1. Na troche olivového oleja orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu. 
  2. Pridajte všetku očistenú zeleninu pokrájanú na menšie kúsky. Hokaiido netreba šúpať, iba vybrať stred a nakrájať aj so šupkou. 
  3. Chvíľku poduste, podlejte vodou, pridajte soľ, korenie a varte cca 20-25 minút do mäkka. 
  4. Keď bude všetka zelenina mäkká, pridajte trošku šľahačkovej smotany a rozmixujte ponorným mixérom do hladka, dochuťte soľou a troškou kurkumy. 
  5. Polievku môžete pred podávaním pokvapkať tekvicovým olejom a posypať opraženými tekvicovými semiačkami a chlebovými krutónmi. 

 

Súvisiace články

Najčítanejšie