Jasno
Bratislava
Klement
23.11.2024
Ak chcete schudnúť, stavte na tekvicu! Túto polievku si obľúbi celá rodina!
Zdielať na

Ak chcete schudnúť, stavte na tekvicu! Túto polievku si obľúbi celá rodina!

Zdroj: Profimedia

Farebné Hokkaido tekvičky sú právom označované za kráľovné jesennej zeleniny. Vedeli ste, aké skvelé účinky majú na naše zdravie?

Hokkaido tekvica má okrem iných výhod nízku kalorickú hodnotu a pre svoje pozitívne účinky sa odporúča aj pri diétach. Vedeli ste, že jej samotná dužina obsahuje na 100 gramov len 14 kalórií? Tekvica obsahuje až z 90 percent len vodu a okrem toho, že nás hydratuje, tiež napomáha k zrýchleniu metabolizmu, odplavuje z tela toxíny a pomáha nám v udržiavaní pocitu sýtosti.

Ďalším veľkým pozitívom je, že Hokkaido sa ako jediná tekvica nemusí šúpať. Stačí ju dobre umyť, vybrať stred a nakrájať aj so šupou na menšie kúsky. Práve šupka má totiž najviac cenných látok pre náš organizmus a tepelnou úpravou úplne zmäkne. 

Vitamínová bomba 

Jej sýta oranžová farba prezrádza, že obsahuje veľké množstvo betakaroténu, ďalej sú to vitamíny A, C, B, E, veľké množstvo vlákniny, minerály - draslík, zinok, horčík, fosfor, luteín a zeaxantín. 

Profimedia

Liečivé účinky tekvice Hokkaido 

  • Pomáha pri chudnutí, pomáha detoxikovať telo 
  • Zlepšuje trávenie, upokojuje žalúdok 
  • Zlepšuje zrak 
  • Pomôže zbaviť sa kožných alergií 
  • Znižuje krvný tlak 
  • Mužom vylieči zväčšenú prostatu 
  • Prečisťuje slezinu a pankreas, preto sa odporúča diabetikom 
  • Posilňuje obličky a mnoho ďalších 

Chutná krémová Hokkaido polievka 

Ingrediencie: 

  • 1 hokkaido tekvica 
  • 2 ks mrkvy 
  • 1 petržlen 
  • 1 menšia cibuľa 
  • 2 ks zemiakov 
  • ½ ČL kurkumy 
  • Mleté čierne korenie 
  • Soľ 
  • Olivový olej 
  • 1-2 PL šľahačkovej smotany na zjemnenie (nemusí byť) 
  • (tekvicový olej, tekvicové semienka a chlebové krutóny na ozdobu)   

unsplash/marcin-lampart

Postup: 

  1. Na troche olivového oleja orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu. 
  2. Pridajte všetku očistenú zeleninu pokrájanú na menšie kúsky. Hokaiido netreba šúpať, iba vybrať stred a nakrájať aj so šupkou. 
  3. Chvíľku poduste, podlejte vodou, pridajte soľ, korenie a varte cca 20-25 minút do mäkka. 
  4. Keď bude všetka zelenina mäkká, pridajte trošku šľahačkovej smotany a rozmixujte ponorným mixérom do hladka, dochuťte soľou a troškou kurkumy. 
  5. Polievku môžete pred podávaním pokvapkať tekvicovým olejom a posypať opraženými tekvicovými semiačkami a chlebovými krutónmi. 

 

Súvisiace články

Najčítanejšie