Ak chcete schudnúť, stavte na tekvicu! Túto polievku si obľúbi celá rodina!
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Zdroj: Profimedia
Farebné Hokkaido tekvičky sú právom označované za kráľovné jesennej zeleniny. Vedeli ste, aké skvelé účinky majú na naše zdravie?
Hokkaido tekvica má okrem iných výhod nízku kalorickú hodnotu a pre svoje pozitívne účinky sa odporúča aj pri diétach. Vedeli ste, že jej samotná dužina obsahuje na 100 gramov len 14 kalórií? Tekvica obsahuje až z 90 percent len vodu a okrem toho, že nás hydratuje, tiež napomáha k zrýchleniu metabolizmu, odplavuje z tela toxíny a pomáha nám v udržiavaní pocitu sýtosti.
Ďalším veľkým pozitívom je, že Hokkaido sa ako jediná tekvica nemusí šúpať. Stačí ju dobre umyť, vybrať stred a nakrájať aj so šupou na menšie kúsky. Práve šupka má totiž najviac cenných látok pre náš organizmus a tepelnou úpravou úplne zmäkne.
Vitamínová bomba
Jej sýta oranžová farba prezrádza, že obsahuje veľké množstvo betakaroténu, ďalej sú to vitamíny A, C, B, E, veľké množstvo vlákniny, minerály - draslík, zinok, horčík, fosfor, luteín a zeaxantín.
Profimedia
Liečivé účinky tekvice Hokkaido
- Pomáha pri chudnutí, pomáha detoxikovať telo
- Zlepšuje trávenie, upokojuje žalúdok
- Zlepšuje zrak
- Pomôže zbaviť sa kožných alergií
- Znižuje krvný tlak
- Mužom vylieči zväčšenú prostatu
- Prečisťuje slezinu a pankreas, preto sa odporúča diabetikom
- Posilňuje obličky a mnoho ďalších
Chutná krémová Hokkaido polievka
Ingrediencie:
- 1 hokkaido tekvica
- 2 ks mrkvy
- 1 petržlen
- 1 menšia cibuľa
- 2 ks zemiakov
- ½ ČL kurkumy
- Mleté čierne korenie
- Soľ
- Olivový olej
- 1-2 PL šľahačkovej smotany na zjemnenie (nemusí byť)
- (tekvicový olej, tekvicové semienka a chlebové krutóny na ozdobu)
unsplash/marcin-lampart
Postup:
- Na troche olivového oleja orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu.
- Pridajte všetku očistenú zeleninu pokrájanú na menšie kúsky. Hokaiido netreba šúpať, iba vybrať stred a nakrájať aj so šupkou.
- Chvíľku poduste, podlejte vodou, pridajte soľ, korenie a varte cca 20-25 minút do mäkka.
- Keď bude všetka zelenina mäkká, pridajte trošku šľahačkovej smotany a rozmixujte ponorným mixérom do hladka, dochuťte soľou a troškou kurkumy.
- Polievku môžete pred podávaním pokvapkať tekvicovým olejom a posypať opraženými tekvicovými semiačkami a chlebovými krutónmi.