Zatiahnuté
18°
Bratislava
Ľuboš, Ľubor
24.9.2024
Ľadová káva ako z kaviarne: Vytvorte si ju doma s pomocou kávovaru - pozrite sa na užitočné tipy a rady
Zdielať na
Relax a zdravie

Ľadová káva ako z kaviarne: Vytvorte si ju doma s pomocou kávovaru - pozrite sa na užitočné tipy a rady

PR ČLÁNOK Ľadová káva je osviežujúci nápoj, ktorý si získal obľubu po celom svete, najmä počas horúcich letných dní. Je ideálnym riešením pre milovníkov kávy, ktorí chcú získať dávku kofeínu, ale pritom sa osviežiť chladeným nápojom. Príprava ľadovej kávy doma je jednoduchá a nevyžaduje žiadne zložité postupy. Podobne ako si jednoducho pripravíte hrianky pomocou hriankovačov, rovnako jednoducho si viete pripraviť aj ľadovú kávu v pohodlí domova za pomoci kvalitných kávovarov či rýchlovarnej kanvice.

Ak ste milovníkom kávy, určite oceníte rozmanitosť, ktorú tento nápoj ponúka. Môžete si vybrať rôzne spôsoby prípravy a dochucovania, aby ste vytvorili svoj jedinečný recept. Vo svete kávy sú možnosti takmer neobmedzené, a ľadová káva je skvelým spôsobom, ako experimentovať.

Ako si pripraviť ľadovú kávu v pohodlí domova?

Základom skvelej ľadovej kávy je kvalitná káva. Použite svoju obľúbenú zrnkovú alebo mletú kávu, ktorú si môžete pripraviť v kávovare, alebo ak nemáte kávovar, môžete použiť french press alebo moka kanvicu. Pre ľadovú kávu sa najčastejšie používa espresso, ale ak máte radi jemnejšiu chuť, môžete si pripraviť filtrovanú kávu. Dôležité je, aby bola káva dostatočne silná, pretože pri ochladení a pridaní ľadu sa jej intenzita môže znížiť.

 Na prípravu ľadovej kávy existuje viacero postupov a môžete si ju pripraviť rôznymi spôsobmi. Vychutnať si ju môžete len tak na studeno alebo v kombinácii s mliekom, zmrzlinou či rôznymi sirupmi. Pozrite sa s nami na postup prípravy ľadovej kávy.

Príprava espressa alebo filtrovanej kávy

Na prípravu ľadovej kávy si najskôr pripravte espresso pomocou kávovaru, alebo silnú filtrovanú kávu. Ak používate rýchlovarnú kanvicu, môžete naliať vriacu vodu na mletú kávu do french pressu a nechať ju lúhovať asi 4 minúty.

 Pri príprave ľadovej kávy je kľúčové vybrať správny typ kávy. Odporúča sa použiť kvalitnú zrnkovú kávu, ktorá má plnú chuť. Arabica je obľúbenou voľbou, pretože poskytuje vyváženú chuť.

 Pri výbere kávy zohľadnite aj stupeň praženia. Svetlejšie praženie zachováva ovocné tóny, zatiaľ čo tmavšie praženie prinesie bohatšie a horkejšie chute. Navyše, čerstvo mletá káva spravidla ponúka lepšie chuťové zážitky. Ak je to možné, mleté zrná použite čo najčerstvejšie.

Rýchle ochladenie kávy

Keď je káva pripravená, dôležitým krokom je jej rýchle ochladenie, aby ste nestratili chuť a intenzitu. Na to môžete použiť niekoľko metód:

 Najobľúbenejšia je ľadová metóda. Nalejte horúcu kávu priamo do pohára s ľadom. Kávu môžete mierne osladiť, kým je ešte teplá, aby sa cukor lepšie rozpustil. Takto dosiahnete okamžité ochladenie kávy a káva nestráca arómu ani chuť.

 Druhou metódou je prirodzené vychladnutie kávy. Kávu nechajte úplne vychladnúť pri izbovej teplote alebo ju dajte do chladničky na 15-20 minút, aby bola dokonale chladená pred pridaním ľadu. Týmto spôsobom sa vyhnete tomu, aby sa ľad rýchlo roztopil a káva sa zbytočne nezriedila.

 Prípadne, ak máte chuť na silnú ľadovú kávu, odporúčame vám pripraviť si Cold Brew, kde nechávate kávu lúhovať za studena niekoľko hodín v špeciálnej nádobe. Dokonca moderné kávovary značky De'Longhi vám ľadové Cold Brew pripravia za niekoľko minút.

Dochutenie ľadovej kávy

Ľadovú kávu môžete prispôsobiť podľa svojej chuti. Klasický spôsob je pridanie cukru alebo sirupu. Ak máte radi krémovejšiu chuť, pridajte mlieko alebo smotanu.

 Ľadová káva ponúka priestor na experimentovanie a vytváranie rôznych verzií podľa vašej nálady. Tu sú niektoré zaujímavé varianty:

 Affogato: Tradičný taliansky dezert, ktorý kombinuje espresso a vanilkovú zmrzlinu. Stačí naliať horúce espresso na kopček zmrzliny a vytvoríte osviežujúcu kávovú pochúťku.

 Frappe: Grécky štýl ľadovej kávy, ktorý sa pripravuje zmixovaním studenej kávy, cukru a mlieka do penivej konzistencie. Na tento účel sa môže použiť mixér alebo špeciálny šejker.

 Ľadovú kávu si môžete pripraviť naozaj jednoducho a postačia vám k tomu kvalitné kávovary a kocka ľadu. Nebojte sa experimentovať.

Zdielať na

Najčítanejšie