Zdravé chrumkanie k telke: MEGA dobré cuketové tyčinky urobíte za 20 minút
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Zdroj: Lucia Švaral a Fitshaker tím
Chystáte oslavu, alebo len hľadáte malé pohostenie či chrumkanie k telke? Už žiadne kupované chrumky a čipsy. Dajte prednosť doma pripraveným tyčinkám z cukety.
Cuketa je super zelenina, keďže obsahuje málo kalórií a dá sa pripraviť na množstvo rôznych spôsobov. Vyskúšali ste už tento?
Chrumkavé a vláčne tyčinky sú hotové behom chvíľky, navyše zo samých zdravých ingrediencií. Kombináciou špaldovej múky, cukety a cesnaku vyčarujete lahodnú chuť, ktorej sa nebudete vedieť dojesť.
Ako na to?
Ingrediencie na cca 60 ks:
- 150 g cukety
- 200 g špaldovej hladkej múky
- 100 g kvalitného 80%-tného masla
- 6 strúčikov cesnaku
- ½ balíčka kypriaceho prášku z vínneho kameňa
- 1 vajíčko na potretie
- ľanové semienka alebo rascu na posypanie
- himalájsku/morskú soľ
Lucia Švaral a Fitshaker tím
Postup:
- Cuketu aj so šupou nastrúhame na jemnom strúhadle a osolíme.
- Maslo nastrúhame na hrubom strúhadle do druhej misy, pridáme múku, pretlačené strúčiky cesnaku, kypriaci prášok a soľ.
- Nastrúhanú cuketu pridáme k ostatným surovinám a vypracujeme cesto (najskôr dáme cuketu bez vody a vodu pridáme podľa hustoty cesta). Zabalíme ho do potravinárskej fólie a dáme do chladničky odležať na 30 minút.
- Keď je cesto odležané, rozvaľkáme ho na pomúčenej doske na hrúbku cca 3 milimetre. Rozvaľkané cesto potrieme rozšľahaným vajíčkom a krájame z neho tyčinky.
- Tyčinky ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a posypeme ľanovými semienkami alebo rascou. Takto pripravené tyčinky vložíme do rozohriatej rúry na 220 stupňov a pečieme cca 10 minút.
Ďalšie fantastické, zdravé recepty (nielen) pre návštevy nájdete v populárnej fitnes kuchárke Z fitka do kuchyne Špeciál.