Skoro jasno
16°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Sociálne siete ovládol nebezpečný chudnúci trend: Odborníci varujú mladých, aby TO nepili!
Zdielať na

Sociálne siete ovládol nebezpečný chudnúci trend: Odborníci varujú mladých, aby TO nepili!

Zdroj: Profimedia

Kto by nechcel práve teraz v lete ešte rýchlo vylepšiť postavu a rýchlo zhodiť nejaké to kilo navyše? Pozor však na to, aby ste nenaleteli “zázračným” a pritom zdravie ohrozujúcim trendom.

V posledných týždňoch sa na TikToku rozšíril tip, ako vraj bleskovo schudnúť. “Čarovný elexír” okrem rýchleho schudnutia tiež sľubuje zlepšenie problematickej pleti, čo samozrejme prilákalo najmä mladých. Odborníci však dvíhajú varovný prst a varujú, že takto rozhodne neschudnete a môžete si akurát privolať vážne zdravotné komplikácie, píše Daily Star.

Nenaleťte na chudnúci zázrak! 

Kým doteraz bol chudnúcim hitom liek Ozempic, ktorý tiež spôsobuje rýchly úbytok hmotnosti, no odborníci varujú pred jeho užívaním kvôli chudnutiu, teraz ho vystriedal ďalší “hit” - ricínový olej. 

Na čínskej platforme koluje viac ako 60-tisíc príspevkov označených hashtagom „ castoroil”. Mladí ľudia nabádajú na pitie svetložltej tekutiny a tvrdia, že vás perfektne prečistí a rýchlo si vďaka tomu vylepšíte postavu. 

Ricínový olej má skvelé využitie v kozmetike a to najmä na vlasy a riasy a všeobecne sa považuje za bezpečný na vonkajšie použitie. Odborníci však v žiadnom prípade neodporúčajú užívať ho vnútorne a varujú, že namiesto schudnutia si môžete akurát poškodiť zdravie.  

Profimedia

Konzumácia ricínového oleja môže mať nežiadúci vedľajší účinok - silnú hnačku. Vzhľadom na to, že tento olej má vysoký obsah kyseliny ricínolejovej, jeho pitie môže viesť k dramatickému zvýšeniu pohybu čriev.  

“Rícínový olej môže spôsobiť výbušnú hnačku kvôli vysokému obsahu kyseliny ricínolejovej, ktorá stimuluje črevné kontrakcie a sekréciu vody do čriev, čo vedie k rýchlym a prudkým pohybom čriev. Pitie ricínového oleja môže tiež spôsobiť kŕče v bruchu, nevoľnosť, dehydratáciu a nerovnováhu elektrolytov, čo predstavuje riziko najmä pre jedincov s citlivým tráviacim systémom alebo už existujúcimi zdravotnými problémami." vysvetlila Emily Wood, registrovaná výživová poradkyňa.  

Namiesto spoliehania sa na ricínový olej alebo podobné drastické opatrenia odporúčajú odborníci bezpečné spôsoby „čistenie tela“ a to zvýšením príjmu vody, konzumáciu potravín bohatých na vlákninu a zameranie sa na minimálne upravované potraviny.  

@vanilla_swirlxx hot girls use castor oil for EVERYTHING #castoroil #castoroilbenefit ♬ original sound - vanilla swirl ?

Súvisiace články

Najčítanejšie