Polojasno
16°
Bratislava
Václav
28.9.2024
Do dovolenky TO stihnete! 6 turbo potravín, ktoré vám pomôžu rýchlo schudnúť do plaviek
Zdielať na

Do dovolenky TO stihnete! 6 turbo potravín, ktoré vám pomôžu rýchlo schudnúť do plaviek

Zdroj: Profimedia

Tiež máte pocit, že leto prichádza každý rok skôr, než sa naň stihnete pripraviť? Ak vás trápia ešte stále kilá navyše, pridajte do jedálnička tieto potraviny, výrazne vám zrýchlia chudnutie.

Ak sa aj na vašej postave ľahko podpísali zimné mesiace, a chvíle odhalenia vám naháňajú hrôzu, choďte na to múdro a začnite si pochutnávať na potravinách, ktoré vedia chudnutie celkom výrazne podporiť.

Paradajky   

V 100 gramoch paradajok podľa konkrétnej odrody nájdeme iba okolo 21 kcal. Okrem zdraviu prospešných živín a vitamínov obsahujú predovšetkým vodu (92 %), z toho dôvodu sú neoceniteľnou surovinou v redukčnom jedálničku a zároveň v boji proti celulitíde. Vitamíny E a K, ktoré paradajky obsahujú, sú rozpustné v tukoch, takže pokiaľ si dávate surové paradajky, je dobré ich pokvapkať olivovým olejom.  

Paradajky sú bohaté aj na draslík, ktorý podporuje správne vylučovanie vody z tela a pomôže vám zbaviť sa napríklad opuchnutých nôh. Zároveň je draslík dôležitý pre správnu funkciu svalového a nervového systému a zohráva úlohu pri správnej činnosti srdca. Paradajky sú výnimočné svojimi antioxidačnými účinkami, a to vďaka obsahu červeného rastlinného farbiva s názvom lykopén. Dokonca pomáha znižovať cholesterol. Je obsiahnutý hlavne v šupke a tesne pod ňou, a pokiaľ paradajky tepelne upravíte, uvoľní sa ho až päťkrát väčšie množstvo.  

Ideálne teda je dať si paradajky napríklad pečené, pokvapkané olivovým olejom a ochutené trochou cesnaku, bylinkami, soľou a čiernym korením. Nielenže si na nich pochutnáte a nepriberiete po nich ani gram, ale pokiaľ si ich doprajete častejšie, budete mať aj dobrú náladu. Obsahujú totiž látku, ktorá ju zlepšuje.  

Flickr

Čučoriedky  

Čučoriedky sa vďaka obsahu vitamínov a minerálnych látok radia medzi najzdravšie druhy ovocia a často sú označované ako superpotravina. Sú nabité antioxidantmi, ktoré pomáhajú znížiť cholesterol či efektívnejšie odbúravať aj viscerálny alebo útrobný tuk, ktorý sa drží v oblasti brucha a obaľuje veľké orgány. Šupky čučoriedok sú plné nerozpustnej vlákniny, ktorá priaznivo pôsobia na trávenie a prečistenie organizmu. Ak si teda chcete dopriať niečo sladké, dajte si čučoriedky. V 100 gramoch majú len 51 kalórií a vďaka látkam, ktoré obsahujú, vám upokoja nervy. Najlepšie sú samozrejme tie slovenské, z ktorých si môžete urobiť napríklad smoothie. A keď ich skombinujete s malinami a ostružinami, ešte zvýšite podiel prospešných antioxidantov.  

Uhorky 

Uhorka neobsahuje žiadny tuk a tvorí ju predovšetkým voda. V 100 gramoch obsahuje iba 12 kcal, preto nie je divu, že býva častou súčasťou diétnych jedálnych lístkov. Uhorky sú zdrojom antioxidantov zvaných flavonoidy, ďalej obsahujú vlákninu a vitamíny A, B, K a E. Pomáhajú znižovať hladinu glukózy v krvi a vďaka nulovému glykemickému indexu sú úplne ideálne pre tých, ktorí majú cukrovku.  

Ak chcete naplno využiť všetky pozitíva, ktoré uhorky ponúkajú, jedzte ich aj so šupkou a semienkami, inak by ste sa zbytočne ochudobnili o veľkú časť antioxidantov  vlákniny. Neolúpanú uhorku nemusíte len strúhať do šalátu. Výborná je napríklad v podobe osviežujúceho kokteilu, keď ju rozmixujete s jablkom.  

V lete ju môžete využiť aj zvonku ako obklad, pokiaľ sa spálite na slniečku. Má totiž podobné hojivé účinky ako aloe vera. A keď si budete uhorkové šupky pravidelne prikladať na kožu, môžete sa čiastočne zbaviť aj celulitídy.  

Profimedia

Brokolica  

Aj brokolica obsahuje vysoké percento vody a je bohatá na vlákninu, ktorá vyživuje črevnú mikroflóru, posilňuje imunitné funkcie a pomôže k pocitu sýtosti. Obsahuje málo sacharidov a takmer žiadne tuky, zato však oplýva množstvom bielkovín. Je tiež výborným zdrojom vitamínu C, E, B, provitamínu A či minerálnych látok.  

Okrem toho má brokolica vysokú hladinu takzvaného glukorafanínu, ktorý sa počas trávenia premení na antioxidant bohatý na síru zvaný sulforafán. Ten znižuje cholesterol, hladinu cukru v krvi a zároveň riziko chronických ochorení, ktoré bývajú základnou príčinou obezity. Najviac sulforafanu sa nachádza v brokolicových klíčkoch. Ak chcete využiť pozitívne účinky brokolice na maximum, jedzte ju surovú alebo len šetrne uvarenú v pare a snažte sa ju kombinovať s potravinami, ktoré obsahujú biotín, čo sú napríklad paradajky, špenát, orechy alebo hnedá ryža.  

Stopkový zeler  

Stopkatý zeler sa pýši veľmi nízkym obsahom kalórií (v 100 gramoch ich je iba 17). Tvorí ho hlavne voda a vláknina, ktorá má sýtiacu schopnosť, a ďalej vitamíny (A, B, C, K a E) a minerálne látky (napr. vápnik, jód, železo, draslík či horčík). Pomôže vám naštartovať metabolizmus, vďaka silnému diuretickému účinku vyplaviť z tela škodlivé látky, a navyše je to prírodné afrodiziakum. Určite sa teda oplatí obohatiť ním jedálniček. A pokiaľ vám veľmi nechutí, skúste ho skombinovať s repou, mrkvou či uhorkou, ktoré jeho špecifickú chuť utlmia. Tiež ho môžete nakrájať na hranolky a namáčať do rôznych dipov alebo hummusu.   

Profimedia

Ananás 

Tajomstvom ananásu je okrem malého množstva kalórií vysoký obsah vlákniny a enzým menom bromelín. Vďaka nemu dokáže telo lepšie tráviť bielkoviny a vstrebávať živiny. A lepšie trávenie vám pomôže rýchlejšie schudnúť. Bromelín tiež pôsobí protizápalovo, pomáha urýchľovať hojenie po úrazoch či operáciách a spolu s betakaroténom, vitamínom C a sírou detoxikuje organizmus. Je obsiahnutý hlavne v jadre ananásu a dôležité je, aby bol ananás dostatočne zrelý.  

Ananás má v sebe aj množstvo minerálnych látok, ako je horčík, vápnik či železo, alebo tiež tzv. rastlinné steroly pomáhajúce znižovať cholesterol. Pretože ananás tepelnou úpravou stráca niektoré prospešné látky, je najlepšie dať si ho surový, napríklad ako sladkú bodku po obede. 

Súvisiace články

Najčítanejšie