Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Schudnete aj bez potu a trápenia: 5 tipov, ako spáliť viac kalórií aj bez cvičenia
Zdielať na

Schudnete aj bez potu a trápenia: 5 tipov, ako spáliť viac kalórií aj bez cvičenia

Zdroj: Profimedia

Zvýšiť energetický výdaj organizmu je možné aj bez fyzického cvičenia, čo potvrdili aj odborníci. My vám prezradíme spôsoby, ako to môžete dosiahnuť.

Ak vás pravidelné a cielené cvičenie neláka, alebo si stále neviete nájsť dostatok času, sústreďte sa na drobné zmeny vo vašom bežnom živote, ktoré vám pomôžu spaľovať kalórie aj bez toho, že by ste sa na to zamerali.

1. ​Udržujte v byte nižšiu teplotu  

Dbajte na to, aby miestnosti, v ktorých sa zdržiavate, neboli prekúrené a udržujte v nich nižšiu teplotu, najmä tam, kde spíte. Zároveň sa snažte byť čo najdlhšiu dobu na čerstvom vzduchu. Chladný vzduch zvyšuje objem hnedého tuku, čo je druh tukového tkaniva schopného za značného výdaja energie zahrievať organizmus. Bolo vedecky zistené, že 50-100 gramov hnedého tuku u dospelého zvyšuje každodenný energetický výdaj o 150-330 kcal.  

Výskumy marylandských lekárov, odborníkov na endokrinológiu a metabolizmus doktora Francesco S. Celiho a doktora Paula Lee potvrdili, že pravidelný spánok v chladnejšej miestnosti – konkrétne pri teplote 19° С počas jedného mesiaca, zvýšil objem buniek hnedého tuku o 10 percent.   

2. Stavte na studenú sprchu  

Vedci dokázali aj to, že vystavenie sa nízkym teplotám, napríklad vo forme sprchy alebo kúpeľa, môže zrýchliť fungovanie metabolizmu. Pätnásťminútová studená sprcha údajne môže spáliť až 62 kalórií, niektorí okrem toho veria, že vystavenie sa chladu pomáha zlepšiť kvalitu spánku a zlepšuje celkovú obranyschopnosť organizmu. 

Profimedia (ilustračná fotografia)

​3. Vyťažte z upratovania   

Domáce práce sú síce otravné, ale možno sa vám bude upratovať trošku lepšie, keď zistíte, koľko môžete pri týchto činnostiach spáliť kalórií. Americký inštitút Good Housekeeping sa zameral na to, koľko kalórií sa spaľuje pri upratovaní. Pre mnohých boli výsledky veľmi prekvapujúce. Účastníci testu spálili v priebehu dvoch hodín upratovania dokonca 600 kalórií. Pri behu na 5 kilometrov pritom spálite približne len polovicu, teda 374 kalórií.  Počet spálených kalórií pritom súvisí aj s vašou hmotnosťou. Okrem spaľovania kalórií vám upratovanie pomôže aj s miernou depresiou. Fyzická práca totiž pôsobí ako určité antidepresívum - zdvihne vám náladu a dodá pocit, že máte nad vecami kontrolu. 

4. Počúvajte dynamickú hudbu   

Výskum talianskych vedcov zase ukázal, že počúvanie energickej hudby rýchlejšie dvíha srdcový rytmus.  

Jedna skupina skúmaných osôb šliapala do pedálov cyklotrenažéra pri hudbe s tempom 150–170 úderov za minútu (BPM), ďalšia pri rytmickej hudbe s vysokým BPM a tretia skupina nebola sprevádzaná hudbou. Výsledky ukázali, že skupiny trénujúce so sprievodom energickej hudby rýchlejšie dosahovali aeróbne zóny (50-60 percent maximálnej frekvencie srdcových tepov) a po dosiahnutí úrovne 75 percent maximálnej frekvencie tepov im rytmická hudba pomáhala udržiavať tempo a dokonca zrýchľovať.  

Hudbou môžete spaľovať kalórie aj bez kardiotréningu. Stačí, ak pri prechádzke budete počúvať rytmickú hudbu, alebo si ju pustíte po ceste do práce či na nákup alebo si ňou spríjemníte napríklad varenie. Budete sa pohybovať rýchlejšie a svižnejšie, čím vydáte viac kalórií.  

unsplash/juan-camilo-navia

5. ​Žujte žuvačku  

Profesor preslávenej Mayo kliniky, odborník na choroby spôsobené nesprávnou výživou, doktor James A. Levine a jeho kolegyňa Paulette Baukol zistili, že žuvanie žuvačky zvyšuje hodinový energetický výdaj o 11 kilokalórií. Navyše žuvačka pomáha so znížením kalorického príjmu a zároveň dodáva pocit energetickej naplnenosti. Kathleen Melanson, profesorka nutriciológie z univerzity na Rhode Islande, skúmala pôsobenie žuvačky bez cukru na výkyvy hmotnosti. Keď sledované osoby žuvali žuvačku počas jednej rannej hodiny (po troch dvadsaťminútových úsekoch), skonzumovali o 67 kilokalórií na raňajky menej a v priebehu dňa nepociťovali potrebu ich nahradiť. Účastníci tohto experimentu udávali, že po žuvaní žuvačky pociťujú príliv energie a majú menší hlad.   

Pracovníci výskumu sa domnievajú, že sám proces žuvania stimuluje nervy žuvacích svalov, ktoré potom vysielajú signály mozgovým zónam spojeným s chuťou do jedla a pocitom nasýtenia. To vysvetľuje, prečo skúmané osoby pociťovali menší hlad. 

Súvisiace články

Najčítanejšie