Zatiahnuté
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Ako sa vyhnúť zafarbeniu zubov po pití kávy? TOTO robte a zostanú žiarivo biele
Zdielať na

Ako sa vyhnúť zafarbeniu zubov po pití kávy? TOTO robte a zostanú žiarivo biele

Zdroj: unsplash/candice-picard

Ak pijete niekoľko káv denne, veľmi dobre viete, že udržať si pritom biele zuby, je takmer nemožné, podobne to je aj pri čaji alebo červenom víne. Nepríjemnému zafarbeniu zubov sa však dá predísť!

Zafarbenie zubnej skloviny po pití kávy, čaju či napríklad červeného vína má na svedomí množstvo tanínov, ktoré nápoje obsahujú, pripomína mirror.co.uk. Tie majú síce antioxidačné účinky a znižujú hladinu krvného tlaku a cholesterolu, no zároveň oslabujú sklovinu a vytvárajú neželané fľaky na zuboch.

Jednou z možností je pitie týchto nápojov pomocou slamky, čo je však najmä v prípade horúcich nápojov takmer nemožné. Zubná odborníčka vo videu predstavila ďalšie možnosti, ktoré vám pomôžu udržať biely a žiarivý úsmev a to aj pri pravidelnom pití kávy.  

Takto sa vyhnete povlaku na zuboch 

Zubná lekárka Shaadi Manouchehri z Londýna zdieľala video, v ktorom radí, ako si udržať zuby krásne biele a bez obáv piť aj tmavé nápoje.  

„Jedna z najhorších vecí pre zdravie zubov je popíjanie - usrkávanie kávy počas celého dňa. Nezáleží na tom, či si do kávy pridáte cukor alebo mlieko, zuby vám poškodí rovnako,” vysvetľuje zubná odborníčka a dodáva, že správnou možnosťou je pitie týchto nápojov veľmi “nenaťahovať”.  

Ak totiž kávu pijete pomaly, podľa zubárky tým zuby ohrozujete nepretržitému pôsobeniu kyseliny. Práve z tohto dôvodu odporúča vypiť kávu maximálne do 20-30 minút.

@drshaadimanouchehri #dentist #dentistry #coffee #learnontiktok #oralhealthadvice #dentol #lifehack #coffeeaddict ♬ original sound - Dr Shaadi Manouchehri

Zubárka tiež varuje pred čistením zubov priamo po vypití kávy, keďže na nich ešte zostáva agresívna kyselina. Tú si pri čistení kefkou môžete akurát votrieť do celého chrupu. Shaadi Manouchehri odporúča po vypití nápoja vypiť ešte pohár čistej vody, ktorá pomôže odplaveniu kyseliny z ústnej dutiny. Ak si máte potrebu zuby umyť, urobte tak najskôr po hodine od vypitia kávy.  

Prvou pomocou môže byť aj prepláchnutie úst ústnou vodou, prípadne žuvačka bez pridaného cukru.  

unsplash/lesly-juarez

Súvisiace články

Najčítanejšie