Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
TOP veľkonočná plnka: Pridajte k nej suroviny, vďaka ktorým bude ešte lahodnejšia
Zdielať na

TOP veľkonočná plnka: Pridajte k nej suroviny, vďaka ktorým bude ešte lahodnejšia

Zdroj: Profimedia

Takmer v každej domácnosti sa počas Veľkej noci pripravuje táto dobrota. Vyskúšajte si ju tentokrát ozvláštniť pridaním ďalších ingrediencií, ktoré jej chuť ešte vylepšia.

Podľa starých receptov našich babičiek vo veľkonočnej plnke nesmeli chýbať čerstvo natrhané mladé žihľavové listy, ktoré sú plné vitamínov. Okrem nich však môžete plnku obohatiť o ďalšie suroviny, vďaka ktorým bude chuť plnky opäť trochu iná a výraznejšia.

​Tradičná veľkonočná plnka 

Ingrediencie: 

  • 300 g údeného mäsa 
  • 3 - 4 staršie pečivá 
  • 3 vajcia 
  • hrsť mladej žihľavy alebo špenátových listov (ďalšie bylinky podľa chuti) 
  • 2 dl mlieka alebo mäsového vývaru 
  • mleté čierne korenie 
  • soľ 
  • maslo a strúhanku na vymastenie a vysypanie pekáča  

Profimedia

Postup: 

  1. Údené mäso vložte do hrnca s vodou tak, aby bolo celé ponorené a prikryté ho varte jednu hodinu. Keď bude mäkké, nakrájajte ho na drobné kocky. Vývar z mäsa si odložte. 
  2. Rožky natrhajte do misy, zalejte vývarom alebo mliekom a nechajte chvíľu nasiaknuť. Poriadne prepracujte rukami. 
  3. Veľkú hrsť žihľavy sparte vriacou vodou, sceďte, prelejte studenou vodou a vytlačte z nej tekutinu. Namiesto žihľavy môžete použiť aj petržlenovú vňať. Bylinku nakrájajte nadrobno. 
  4. Oddeľte žĺtky od bielkov a z bielkov vyšľahajte sneh. 
  5. K rožkom pridajte mäso, žihľavu, trochu soli a korenia a spolu so žĺtkami premiešajte, nakoniec pridajte našľahané bielka. 
  6. Maslom vytrite zapekaciu formu, vysypte strúhankou, náplň rozprestrite do pekáča a vložte do rúry predhriatej na 180 ⁰C a pečte približne 30 – 40 minút. 

Tipy na vylepšenie veľkonočnej plnky 

Do veľkonočnej plnky môžete pridať okrem mladých žihľavových či špenátových listov aj nasekanú petržlenovú vňať, medvedí cesnak, pažítku či iné obľúbené bylinky. Trochu inú chuť dosiahnete pridaním namočených sušených húb alebo hríbov osmahnutých na cibuľke, hodí sa do nej aj trošku slaninky či nakrájanej šunky, strúhaný syr či nadrobno nakrájaná červená kápia. Ak si chcete urobiť bezmäsitú verziu, vyskúšajte do nej pridať napríklad údené tofu. Veľkonočnú plnku môžete podávať teplú aj studenú, najlepšie s čerstvou zeleninou či šalátom.

Súvisiace články

Najčítanejšie