Jasno
18°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Stále sa vám nedarí schudnúť? Týchto 10 potravín vám pomôže zbaviť sa tuku na bruchu
Zdielať na

Stále sa vám nedarí schudnúť? Týchto 10 potravín vám pomôže zbaviť sa tuku na bruchu

Zdroj: Profimedia

Oblasť brucha je najproblematickejšia časť, čo sa týka chudnutia a zbaviť sa nahromadeného tuku trvá poriadne dlho. Vyskúšajte obohatiť jedálniček o suroviny, ktoré vám s jeho redukciou môžu dosť výrazne pomôcť.

Tuk usadzujúci sa na bruchu ovplyvňuje množstvo faktorov, napríklad genetika, vek, sedavý životný štýl, zlá kvalita stravy alebo veľká konzumácia alkoholu. Určite vám pomôže, keď vyvážený jedálniček s nižším obsahom cukrov doplníte cvičením a budete sa snažiť vyhýbať fajčeniu a stresu.

Existujú tri skupiny potravín, ktoré bývajú spájané s nižším množstvom brušného tuku. Sú to jednak potraviny s vysokým obsahom kvalitných bielkovín, ktoré pomáhajú budovať svalovú hmotu a postarajú sa o to, aby ste sa dlhšiu dobu cítili sýti. Potom sú to potraviny bohaté na vlákninu. Tá zaistí, aby trávenie fungovalo tak, ako má, a tiež znižuje nadúvanie, pri ktorom brucho vyzerá väčšie, než je. A napokon, je známe, že konzumácia zdravých, teda mononenasýtených tukov pomáha znižovať celkovú hladinu telesného tuku. 

Profimedia

​1. Chudé hovädzie mäso   

Ak potrebujete kvalitné bielkoviny, je chudé hovädzie mäso skvelá a chutná voľba. Bielkoviny alebo proteíny zvyšujú pocit sýtosti po jedle a podporujú udržiavanie svalovej hmoty. A keď máte dosť svalovej hmoty, funguje lepšie aj váš metabolizmus. Hovädzie mäso má aj vyšší termický efekt, čo znamená, že pri jeho trávení spálite viac kalórií. Určite si pochutnáte na hovädzom steaku so zeleninou alebo skúste mleté hovädzie na šaláte.   

2. Ovsené vločky   

Rovnako ako bielkoviny je na odbúravanie brušného tuku dôležitá vláknina. Veľa jej obsahuje napríklad ovos. Ten má v porovnaní s ostatnými obilninami niekoľko nutričných výhod a jednou z nich je práve veľmi prospešná vláknina zvaná betaglukán. Vďaka nej a vysokému obsahu komplexných sacharidov vám tak napríklad ovsené vločky poskytnú dostatok energie, stabilizujú hladinu cukru v krvi a znížia pravdepodobnosť prejedania alebo túžby po niečom sladkom medzi jedlami. Vločky môžete primiešať do jogurtu, uvariť z nich kašu, ktorú osladíte ovocím, alebo z nich upečte semienkové krekry.   

Profimedia

​3. Grécky jogurt   

Kvalitný biely grécky jogurt je na spaľovanie brušného tuku ako stvorený, pretože má vysoký obsah bielkovín a nízky obsah cukru. Probiotiká v jogurte navyše podporujú zdravú črevnú mikroflóru, ktorá je kľúčovou súčasťou vášho procesu chudnutia. Dajte si ho len tak samotný, urobte z neho nátierku alebo napríklad chutné tzatziki.   

4. Kuracie prsia bez kože 

Ak hľadáte iný zdroj chudých bielkovín, potom sú dobrou voľbou kuracie prsia. Majú málo kalórií, zato veľa bielkovín, a ako už bolo spomenuté, bielkoviny sú pri chudnutí veľmi dôležité. Ich dostatočný príjem zvyšuje úbytok hmotnosti aj tukovej hmoty, vrátane straty brušného tuku. Aby vám kuracie prsia pomohli s chudnutím, musia byť bez kože a samozrejme v nejakej diétnejšej úprave, teda varené, pečené alebo orestované na troške oleja.  

unsplash/philippe-zuber

​5. Citrón 

Na samotnom citróne si asi veľmi nepochutnáte, ale keď ho začleníte do svojich obľúbených receptov, rozhodne neurobíte chybu. Citróny majú veľmi nízky obsah kalórií a kuchári ich často používajú na dochutenie namiesto kaloricky výdatných a tučných dresingov, olejov alebo marinád. Navyše sú citróny bohaté na polyfenoly, ktoré môžu potláčať hromadenie telesného tuku, vrátane oblasti na bruchu. Nebojte sa teda trochu si okysliť život a pridávajte citrónovú šťavu do šalátov, na ryby, kuracie mäso, do omáčok alebo nimi ochuťte tacos.   

6. Maliny 

Keď budete mať chuť na niečo sladké a pritom zdravé, dajte si hrsť malín. Sú nízkokalorické a plné antioxidantov. Tie bojujú so zápalmi v tele, ktoré by mohli sťažovať stratu brušného tuku. Maliny tiež obsahujú prírodný pigment zvaný chryzantémín, u ktorého bolo preukázané, že zvyšuje produkciu adiponektínu, hormónu tukového tkaniva, ktorý môže zvýšiť metabolizmus tukov, a tiež leptínu, ktorý potláča chuť do jedla.   

unsplash/debby-hudson

7. ​Avokádo 

Avokádo je superpotravina známa svojim vysokým obsahom zdravých tukov a všestranností. Skvele sa hodí do smoothie, šalátov, dresingov, nátierok alebo ako základ lahodného domáceho guacamole. Aj polovica avokáda (napríklad na celozrnnom toaste s vajcom alebo v šaláte) vás vďaka obsahu mononenasýtených tukov dostatočne zasýti a pomôže vám vyhnúť sa maškrteniu a prázdnym kalóriám medzi jedlami.   

8. Vajcia 

Ako už iste viete, chudé bielkoviny by mali byť zásadnou zložkou akéhokoľvek chudnúceho plánu zameraného na spaľovanie brušného tuku. Okrem hovädzieho alebo kuracieho mäsa sú ďalšou skvelou možnosťou vajcia, ktoré si môžete dať v ktorúkoľvek dennú dobu. Či už si z nich urobíte ráno omeletu alebo si ich uvarené pridáte večer do šalátu, vajcia vám poskytnú dostatok kvalitných bielkovín a len veľmi málo tuku. Okrem bielkovín obsahujú vaječné žĺtky aj látku zvanú cholín, ktorá sa podieľa na využití tukov v tele.   

unsplash/rasa-kasparaviciene

​9. Brokolica 

Brokolica patrí podľa odborníkov medzi najzdravšie potraviny, ktoré existujú. Veľa sa využíva pri redukčných diétach a dokáže si skvele poradiť aj s tukom v oblasti brucha. Táto superpotravina je bohatá na antioxidanty, najmä na sulforafán, ktorý dodáva brokolici (aj ďalšej kapustovitej zelenine) jej charakteristickú chuť a má silné protizápalové účinky. Výskumy tiež preukázali, že pravidelná konzumácia brokolice a inej tmavej zeleniny, ako je napríklad kel alebo špenát, pomáha znížiť viscerálny, teda vnútorný tuk v oblasti brucha. Dávajte si brokolicu (napríklad uvarenú v pare) ako prílohu, upečte ju s ďalšou zeleninou alebo ju skombinujte s hovädzím mäsom či lososom.   

10. Mrkva 

Okrem brokolice sa pri znižovaní brušného tuku odporúča aj konzumácia mrkvy. Tá je bohatá na karotenoid zvaný luteín, ktorý nielen chráni náš zrak, ale tiež môže pomôcť s rozpúšťaním tukov v oblasti brucha. Z mrkvy si môžete urobiť zdravé pečené hranolky, podusiť ju na masle alebo z nej uvariť polievku. So zrýchlením metabolizmu vám ale podľa odborníkov najviac pomôže surová mrkva. Má totiž tvrdú textúru a musíte ju poriadne rozhrýzť, takže tým spálite aj nejaké kalórie navyše. 

Súvisiace články

Najčítanejšie