Zatiahnuté
21°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Udržte si kilá pod kontrolou! Výživový poradca radí, ako cez Vianoce nepribrať
Zdielať na

Udržte si kilá pod kontrolou! Výživový poradca radí, ako cez Vianoce nepribrať

Zdroj: Profimedia

Vianoce sú pre všetkých sviatkami pokoja a rodinnej pohody, ale často sú tiež symbolom hojnosti a prejedania. Skúste tentokrát urobiť pár zmien, aby ste potom v januári nezaplakali nad svojou váhou.

Celý rok sa tešíme na zemiakový šalát, vyprážanú rybu a koláčiky, a nepribrať je takmer nemožné. Vianočky, pečivo, chlebíčky... To všetko znamená ohrozenie našej línie a kilá navyše. Stačí ale dodržať pár základných pravidiel a ručička váhy zostane tam, kde má byť.

Nepreháňajte to 

Vianoce sú spojené s rodinnou pohodou a s jedlom, ale to neznamená, že toho musíte zjesť kvantá. „Ľudia často podliehajú pokušeniu a prejedajú sa vianočnými dobrotami, ktoré na nich číhajú doma, na trhoch alebo u blízkych. Neprimerané prejedanie sa potom spôsobí nadmerný príjem kalórií, ale aj prípadné nevoľnosti. Nechajte si priestor na vychutnávanie obľúbených pochúťok v rozumnom množstve, neprejedajte sa ," uvádza výživový poradca a fitness tréner Ivo Šafář. Zjedzte len to, čo si pripravíte na tanier, a nedojedajte ani po deťoch. 

Pozor na alkohol 

Je známe, že s pitím rastie chuť do jedla. "Sladké a vysoko kalorické nápoje zvyšujú energetický príjem. Alkohol obsahuje takzvané prázdne kalórie, ktoré majú nulový prínos pre náš organizmus," hovorí Šafář. Po pár pohároch tak nebudete mať problém naložiť si polnočnú porciu rezňa so šalátom a zavŕšiť to niekoľkými kúskami cukroviniek. Nemusíte abstinovať, majte ale na pamäti, že alkohol je plný zbytočných kalórií a navyše zhoršuje kvalitu spánku.   

Hýbte sa 

Vianoce sú síce sviatky pokoja a pohody, nemusíte ich ale celé preležať pri televízii. "Pridajte pohyb k vianočným tradíciám. Zorganizujte rodinnú prechádzku, postavte snehuliaka, bežte si korčuľovať alebo zalyžovať, pokiaľ je to možné. Pohyb povzbudí telo, ale tiež posilní myseľ," dodáva Ivo Šafář. Pokiaľ cez deň niečo spálite, štedrovečerná večera vám bude viac chutiť. A budete mať zo seba lepší pocit, pretože ste pre seba niečo urobili.   

Buďte v pohode 

Vianočný čas má mnoho ľudí spojený s veľkým upratovaním, naháňačkou za vianočnými darčekmi, dorábaním všetkých pracovných restov a výsledkom potom je, že sú všetci akurát v strese. "Nájdite si chvíle pokoja, odpočinku a vyhraďte si tiež čas na starostlivosť o seba. Doprajte si horúci kúpeľ, meditáciu, relax s obľúbeným čajom alebo prostý odpočinok s knižkou. Duševná pohoda má totiž kľúčovú úlohu pri udržiavaní telesnej hmotnosti či chudnutí," uvádza Ivo Šafár. A rozhodne si nelámte hlavu tým, keď si dáte niečo dobré. Aj to totiž k Vianociam patrí.   

A čo robiť, keď priberiete? 

V prvom rade zachovajte pokoj a nezúfajte, pokiaľ sa vám na váhe ukáže o pár kíl navyše. Dôležité je sa opäť naštartovať a vrátiť sa k zdravým stravovacím návykom. "Môžeme ľahko zvýšiť fyzickú aktivitu, konzumáciu ovocia a zeleniny a postupne znižujeme príjem cukru a ťažkých jedál, ktoré nahrádzame pestrou nutrične bohatou stravou. Osobne odporúčam dodržiavať pravidlo 80/20, v ktorom si nemusíte nič odopierať. Jedná sa o nastavenie stravy, kedy sa 80% jedálnička pozostáva z nutrične bohatých potravín a 20% jedálnička obsahuje menej nutrične bohaté potraviny, predovšetkým tie, ktoré máme radi. Drastické povianočné chudnutie či nezmyselné predsavzatia nie sú vhodné riešenia. Nastavte si reálne ciele, ale predovšetkým počúvajte svoje telo. Krok po kroku upravujte svoj životný štýl tak, aby bol pre vás dlhodobo udržateľný,“ dodáva výživový poradca a fitness tréner Ivo Šafář. 

Súvisiace články

Najčítanejšie