Polojasno
17°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Vedeli ste, že tieto rastliny čistia vzduch? Najľahší spôsob, ako podporiť pozitívnu energiu v byte
Zdielať na

Vedeli ste, že tieto rastliny čistia vzduch? Najľahší spôsob, ako podporiť pozitívnu energiu v byte

Zdroj: Profimedia

Zelené izbové rastliny sú nielen skvelým bytovým doplnkom, ale môžu byť aj dobrými pomocníkmi pre zdravie. Tieto druhy sa oplatí mať vo svojej domácnosti.

Vhodne zvolená zeleň môže nielen perfektne oživiť priestor, v ktorom sa pohybujeme, ale môže tiež prispieť k čistejšiemu a zdravšiemu ovzdušiu. Aj odborníci potvrdili, že tieto bytové rastliny podporia zdravotné a relaxačné účinky najvýraznejšie, informuje huffpost.com.

Brečtan 

Vedci z NASA uviedli práve obyčajný brečtan ako úplne najlepšiu rastlinu na čistenie vzduchu. Zo všetkých rastlín dokáže absorbovať formaldehyd najúčinnejšie. Výhodou brečtanu je tiež absolútne jednoduché pestovanie a prispôsobivosť. Brečtanu sa bude dariť pri miernych teplotách a strednom slnečnom žiarení. 

Profimedia

Aloe Vera 

Aloe vera má množstvo liečivých účinkov na pokožku, mimoriadne prospeje vašim vlasom, ale tiež dokáže výrazne zlepšiť kvalitu ovzdušia, v ktorom žijete. Aloe má schopnosť pohlcovať škodlivé látky pochádzajúce z rôznych chemických čistiacich prostriedkov. Ak ich máte vo vzduchu priveľa, na jej listoch sa objavia hnedé škvrny. Tejto rastline sa najlepšie darí na slnečnom mieste. 

Profimedia

Fikus 

Fikusy sú skvelou voľbou, ak chcete zlepšiť ovzdušie vo vašom príbytku. Sú úplne nenáročné na pestovanie, nevyžadujú ani veľa slnka a darí sa im aj v chladnejšom prostredí.

Lopatkovec 

Táto rastlina je nielen pekným doplnkom, ale má tiež veľmi dobré čistiace schopnosti. Nie je náročná na pestovanie, nevyžaduje veľa slnka a stačia jej aj nižšie teploty. 

Profimedia

Svokrin jazyk 

Táto rastlina nepotrebuje veľa svetla ani vody, je skvelou voľbou do kútov vo vašom byte. Svokrin jazyk má schopnosť absorbovať oxid uhličitý a uvoľňovať kyslík počas noci, zatiaľ čo ostatné rastliny tak robia počas dňa. Na zlepšenie ovzdušia je preto vhodný aj do rohu spálne. 

unsplash/gabriella-clare-marino

Potosovec zlatý 

Ďalšia bežná a obľúbená izbová rastlina, ktorá sa odporúča na čistenie vzduchu od formaldehydu. Posotovec, ľudovo nazývaný “divý, či ťahavý Jano” je absolútne nenáročný, pestuje sa ľahko a rýchlo sa rozrastá. Hodí sa do ktorejkoľvek miestnosti s aspoň miernym prístupom svetla. 

Súvisiace články

Najčítanejšie