Polojasno
15°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Každý si môže zlepšiť život: 9 vecí, ktorých sa musíte vzdať, aby ste boli šťastní
Zdielať na

Každý si môže zlepšiť život: 9 vecí, ktorých sa musíte vzdať, aby ste boli šťastní

Zdroj: unsplash/radu-florin

Chcete nájsť životný pokoj a radovať sa z každého dňa, aj keď nie je ideálny? Skúste vypustiť zo svojho života týchto deväť vecí, a váš život sa ihneď zmení k lepšiemu.

1. Vzdajte sa minulosti

Keď sa budete často obzerať do minulosti, hrozí, že akonáhle sa zase otočíte späť, zistíte, že vám budúcnosť utiekla. Nebuďte obeťami minulosti. Aj keď vás niekto zranil alebo zrážal k zemi, nemusí vás to zlomiť navždy. Vo chvíli, keď si poviete, že už máte všetkého dosť, stresu, úzkosti, trápenia, utrpenia, sĺz aj sklamania, v ten moment ste pripravení, aby ste vzali život do svojich rúk a podnikli kroky na to, aby ste žili lepšie a šťastnejšie.

2. Vzdajte sa svojich strachov  

Keď je váš život ovládaný strachom, nemôžete nikdy nahliadnuť do svojho srdca. Strach spôsobuje, že pochybujete o dobrote ľudí, budete sa cítiť bezvýznamní a zatrpknutí. Budete pochybovať sami o sebe. Nemôžete sa oddávať strachu a čakať, že sa budete cítiť šťastní alebo že získate dary od života. Veľa vecí je iba vo vašej hlave. Skúste tieto iracionálne strachy pustiť a nahraďte ich láskou. Žite okamihom, strach máme totiž len z minulosti a budúcnosti.  

unsplash/freestocks

3. ​Vzdajte sa presvedčení, ktoré vás zväzujú  

V našom živote nás neformujú udalosti, ale náš pohľad na to, čo tieto udalosti pre nás znamenajú. Uvedomte si, že z myšlienok sa stávajú proroctvá, ktoré sa naplnia. Čím viac energie do nich vložíme, tým je väčšia šanca, že sa splnia. A to aj tie, ktoré nechceme, aby sa naplnili. Je nutné vyprázdniť si myseľ, zbaviť sa starých a zraňujúcich presvedčení, aby ste mali miesto na nové a pozitívne myšlienky. Predošlé presvedčenie sa nemusí podobať tomu, čomu veríte teraz.  

4. Vzdajte sa výhovoriek  

Nikdy sa na nič nevyhovárajte, ani na niekoho. Nehľadajte niekoho, komu by ste dali vinu za svoje neúspechy. Vydáte tým zbytočne veľa energie a nič tým navyše nezískate. Výhovorkami obmedzujete sami seba a nemôžete rásť a zlepšovať svoj život. Navyše – takmer sto percent výhovoriek nie sú ani reálne. Hovoriť, že nemôžeme to či ono, pretože nám nikto nepomôže a nepodporuje nás, je hlúposť. Ak chcete teda niečo nové, vzdajte sa výhovoriek.  

5. Vzdajte sa nechuti robiť zmeny 

Keď nič neriskujete, nikdy nič nezískate. Možno bude váš život jednoduchý a vyhnete sa smútku, ale len ťažko môžete rásť a meniť sa. Keď sa budete zúfalo brániť tomu, aby sa niečo zmenilo a aby sa život uberal iným smerom, budete pôsobiť sami sebe bolesť. Zmeny sú prirodzené, nemôžete pred nimi utekať. Skúste si položiť otázky: Čo sa mi nepáči na zmenách? Čo sa stane, keď sa prestanem zmenám brániť? Čoho sa tak bojím? 

unsplash/andrik-langfield

6. ​Vzdajte sa obviňovania druhých  

Neobviňujte matku, otca, sestru, brata, partnera. Ak ste niečo urobili zle, je to len a len vaša vina. Ak chcete niečo zmeniť, ste to vy, kto sa musí zmeniť. Vaše problémy si spôsobujete sami, nie vaše okolie. Váš život aj osud je vo vašich rukách. Nikam nevedie, keď vkladáte svoj život do rúk iných ľudí a potom čakáte, že ho za vás budú žiť. Tak to nefunguje. Život žite podľa seba a tak, ako si prajete. Vzdajte sa všetkého negatívneho a prestaňte s obviňovaním.  

7. Vzdajte sa sťažovania   

Sú ľudia, ktorí sa neustále na niečo sťažujú. Večer si líhajú a sťažujú sa, vstávajú a zase sa sťažujú. Na to, že spievajú vtáky, že idú okolo smetiari, že zazvonil budík. Sťažovaním kazíte deň sami sebe aj ostatným. A čím viac sa budete sťažovať, tým nešťastnejší budete. Sťažovať sa neustále na niečo vás vysáva a drží v temnote. Položte si otázky: Čo mám naozaj rád? Čo chcem? Čo milujem?  

8. Vzdajte sa neustáleho kritizovania   

Vzťahy môžu kvitnúť len tam, kde medzi ľuďmi panuje rešpekt, porozumenie a podpora. Vašou úlohou nie je kritizovať to, čo robia druhí, ale zamerať svoju energiu na uzdravenie a prijímanie všetkého, čím ste. Akonáhle sa zmierite sami so sebou, zmierite sa s ostatnými vecami, ľuďmi a situáciami, ktoré vás kedysi zranili. Prestaňte kritizovať sami seba, potom prestanete kritizovať druhých. Skúste sa vžiť do kože druhých, zaujmite súcitný postoj.  

unsplash/vinicius-wiesehofer

9. ​Vzdajte sa života, ktorý žijete podľa predstáv druhých  

Chcete sa zavďačiť druhým? Stratíte sa sami sebe. Na tomto svete nie ste preto, aby ste žili podľa predstáv druhých. Žijete svoj život, tak ho žite podľa svojho. Je potrebné, aby ste boli sami sebou. Pokojne dajte prednosť dočasnému nepohodliu pred dlhodobou mrzutosťou. Začnite žiť tak, ako to je správne pre vás, a to aj za cenu, že niekoho urazíte. Robte veci, ktoré prinášajú radosť vám, nie druhým. 

Súvisiace články

Najčítanejšie