Skoro jasno
22°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Ak ich nosíte, robíte dobre! Vedeli ste, čo všetko sa zmení, keď si na noc navlečiete ponožky?
Zdielať na

Ak ich nosíte, robíte dobre! Vedeli ste, čo všetko sa zmení, keď si na noc navlečiete ponožky?

Zdroj: Profimedia

Pripadá vám to banálne? Tak pravdepodobne netušíte, aké divy dokáže taký obyčajný pár ponožiek cez noc. Či už spíte s nimi alebo bez nich, zistite, na čo všetko je spanie s nimi dobré!

Aj vám mama vždy prízvukovala, že nohy treba mať vždy v teple? Vedci chceli túto vetu preskúmať trochu dôkladnejšie a priniesli zaujímavé zistenia, informuje český prozeny.blesk.cz. To, že zlepšíte kvalitu svojho spánku, je len jedna z mnohých výhod nosenia ponožiek na noc.

Rýchlejšie zaspíte   

Keď pôjdete do postele s ponožkami, najlepšie ešte s tými huňatými, pomôžu telu s termoreguláciou, pretože zlepšia cirkuláciu krvi. To inými slovami znamená, že váš organizmus bude ľahšie kontrolovať a upravovať svoju telesnú teplotu tak, aby bola pre spánok ideálna. Akonáhle si totiž ľahnete do postele a vaše nohy sú teplé, pre mozog je to jednoznačný signál, že nastal čas zaspávania. Zvlášť pokiaľ trpíte na studené končatiny. Výskumy preukázali, že ponožky takýmto ľuďom naozaj pomôžu ľahšie zaspať.   

Zmierňujú priebeh menopauzy  

Pokiaľ vás táto životná etapa už dostihla, iste viete, že s menopauzou úzko súvisia napríklad návaly tepla. A ak vás tieto telesné pocity trápia aj večer alebo v noci, potom to môže mať pochopiteľne vplyv na zaspávanie aj kvalitu spánku. Možno vám to bude pripadať neuveriteľné, ale práve ponožky pomáhajú uľahčovať autoreguláciu, teda znižujú celkovú telesnú teplotu a vďaka tomu upokoja rozbúrené hormóny, ktoré majú na svedomí nepríjemné návaly horúčavy vyskytujúce sa v hornej časti tela.   

unsplash/livi-po

Pomáhajú pri Raynaudovom syndróme   

Možno sa vás práve táto zdanlivo neproblematická choroba netýka, avšak ak áno, alebo poznáte niekoho vo svojom okolí s týmto ochorením, mať nohy v teple tu platí dvojnásobne. U Raynaudovho syndrómu dochádza k bieleniu prstov na končatinách, čo neznie až tak znepokojivo, avšak v tom najhoršom prípade, keď je choroba skutočne nebezpečná, môže táto choroba končiť až amputáciou. Preto pre ľudí trpiacich týmto syndrómom by malo byť nosenie ponožiek nielen na noc samozrejmosťou. 

Zvyšujú sexuálny pôžitok    

Popri rýchlejšom zaspávaní, pomoci pri menopauze či Raynaudovom syndróme nosenia ponožiek do postele výrazne zlepšuje sex! A zamyslite sa schválne prečo. Odpoveď sa ponúka sama. Dôvod je jednoznačný. Už vieme, že teplo, zvlášť aj to, ktoré ide od nôh, zlepšuje cirkuláciu krvi, ktorá vedie k správnej regulácii telesnej teploty. A sama dobre viete, aké je počas sexu prekrvenie dôležité. Aj keď ponožky nevyzerajú pri milovaní práve atraktívne, nevyhýbajte sa im a povedzte svojmu partnerovi, nech si ich natiahne tiež. Správa od BBC z roku 2005 totiž prišla s tým, že ponožky v posteli počas sexu zvyšujú šancu na dosiahnutie orgazmu až o tridsať percent. 

unsplash/duncan-shaffer

Pomôžu aj na krajšie a zdravšie päty    

Stvrdnutá a zrohovatená koža na chodidlách vyzerá nevzhľadne a často môže aj bolieť. Tak, ako si robíte zábaly na ruky či vlasy, urobte to isté aj pri nohách. Najskôr nôžky zahrejte v sprche, vani alebo lavóre s horúcou vodou. Po osušení si potom na noc namažte chodidlá zjemňujúcim a vyživujúcim krémom hutnejšej konzistencie. Nechajte krém trochu zaschnúť a natiahnite ponožky. V nich sa krém lepšie vstrebe do pokožky. Výborné sú aj „ponožkové masky“ na nohy, cez ktoré ešte natiahnete klasické ponožky.   

Nie sú ponožky ako ponožky   

Ako už ste si prečítali, nie je to len tak hocijaký kúsok oblečenia. Preto by ste jeho výberu mali venovať pozornosť. Vyhnite sa preto príliš tesným až kompresívnym ponožkám, ktoré naopak spomaľujú krvný obeh. Nesmú vás nikde škrtiť. Ideálne – teda na noc do postele – sú tie, ktoré sú mäkké a voľnejšie, udržia nohy v teple a zlepšia prekrvenie. Z materiálov voľte skôr tie z prírodných vlákien, napríklad kašmírové alebo vlnené. 

Súvisiace články

Najčítanejšie