Skoro jasno
Bratislava
Emil
31.1.2025
Ako pečie jablkové pité jedna z našich najlepších cukrárok? Vyskúšajte recept Petry Tóthovej!
Zdielať na

Ako pečie jablkové pité jedna z našich najlepších cukrárok? Vyskúšajte recept Petry Tóthovej!

Zdroj: instagram/petratothova_official

Jej sladké výtvory nielen super vyzerajú, ale aj chutia. Petra Tóthová patrí k našim najlepším cukrárkam, ktorej recepty na sladké maškrty ľudia milujú. Ako pripravuje tradičné jablkové pité?

Jeseň patrí aj jablkám, ktoré sa vám urodili v záhrade. Ak neviete, ako ich spracovať, jednou z možností je, upiecť si z nich jablkové pité. Ako ho pripravuje Petra Tóthová?

"Náš krpec mal starosti s bruškom a veľmi mu chutili jablká. Už babka mi hovorievala: „Dve jabĺčka denne, zatvárajú pred lekárom dvere“. Tak som sa rozhodla, pripraviť jednoduchý recept s veľkou, ale veľkou dávkou jabĺk. A mne nesmierne chutí," priznala Petra. 

Ingrediencie:

  • 400 g hladkej múky
  • 130 g práškového cukru
  • 200 g masla, studené, nakrájané na kocky
  • 50 g masti, studená
  • 1 vajíčko M
  • 1 čl prášku do pečiva
  • ½ čl soli
  •  1700 g očistených jabĺk
  • 150 g hnedého cukru (podľa kyslosti jabĺk)
  • 38g vanilkového pudingu
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 2 čl škorice ( podľa chuti)

Postup:

"Premiešajte múku s práškovým cukrom, práškom do pečiva a soľou. V mixéry s nožmi spracujte múčnu zmes a maslo s masťou do konzistencie mokrého piesku. Zapracujte vajíčko, len kým sa zmes nespojí. Rozdeľte na dva disky a dajte do chladničky zachladiť aspoň na pol hodinu. Za ten čas očistite a vyberte jadrovníky z jabĺk, nakrájajte. Je to veľké množstvo jabĺk, tak som si ich nakrájala na ¼ a postrúhala s pomocou robota. Čo najviac z postrúhaných jabĺk vytlačte šťavu (už čerstvejšia šťava nemôže byť). Vyvaľkajte prvú polku cesta medzi dvoma papiermi na pečenie, čo najviac k rozmeru 32x22 cm, orežte a vložte do plechu. Dajte zachladiť. Rovnako vyvaľkajte druhú polovicu cesta a ešte s papiermi na pečenie dajte zachladiť. Cukor, puding, vanilkový cukor a škoricu premiešajte a pridajte k jablkám. Dobre premiešajte a rovnomerne pokryte prvý plát. Zakryte druhým plátom ceste a hlboko a časte popichajte vidličkou. Pečte v predhriatej rúre na 180 stupňov 40-50 min. Aj keď o bude náročné, najlepšie sa pité krája až po vychladnutí."

Súvisiace články

Najčítanejšie