Jasno
17°
Bratislava
Kvetoslava
24.10.2024
Trápi vás lámavosť nechtov? TOTO môže byť dôvod, prečo sa vám to deje
Zdielať na

Trápi vás lámavosť nechtov? TOTO môže byť dôvod, prečo sa vám to deje

Zdroj: Profimedia (ilustračná fotografia)

Lámavosť je jeden z najčastejších problémov, ktoré s nechtami riešime. Prečo sa to deje a ako tomuto nepríjemnému problému predchádzať?

Mať upravené nechty neznamená len to, že ich budeme mať dlhé a nalakované. Pekne vyzerajú aj jednoducho upravené, krátke aj čisté, ktoré nevyžadujú náročnú úpravu. Asi najhoršie sa ale udržujú nechty, ktoré sa často lámu.

A čo sa dá s lámavosťou nechtov robiť? "Často stačí len doplniť minerály, vitamíny alebo sa celkovo o ruky viac starať. Inokedy môže byť dôvod lámavých nechtov vážnejší. Spôsobovať ho môžu aj niektoré ochorenia - najčastejšie znížená funkcia štítnej žľazy," hovorí lekár David Frej.

Chýbajú nám minerály a vitamíny   

Napriek tomu, že kvalita nechtov je do značnej miery dedičná, veľa sa dá napraviť správnou výživou. Nechtom je potrebné dopriať kvalitnú výživu nielen zvonku, ale aj zvnútra. Najvhodnejšie sú vitamíny skupiny B a vitamíny C, D, E a A. Konkrétne z vitamínov skupiny B prospieva nechtom najmä B2, B5, B7 a tiež B12. Okrem vitamínov nezabúdajte ani na pravidelný prísun minerálov, ako sú vápnik, zinok, železo, kremík a horčík. Podľa odborníkov to však ani s netreba minerálmi preháňať. Aj tu platí rada – všetko s mierou. Za štiepením a lámaním totiž môže paradoxne stáť nadmiera prvkov. Stáva sa to v prípadoch, keď často pijeme jeden druh minerálky.   

unsplash.com/sarah-cervantes

Nevieme ich správne upravovať   

Keď si robíte manikúru doma, je možné, že sa vám nechty štiepia a lámu kvôli nevhodným pomôckam alebo technike. Najčastejšou chybou je používanie kovového alebo skleneného pilníka. Ten je potrebné vymeniť za papierový. Papierový pilník by mal byť jediným nástrojom, s výnimkou špeciálnych kliešťov, ktorými si nechty budete skracovať a tvarovať – strihanie nožnicami ich poškodzuje a začnú sa rýchlo lámať. 

Nechty zle chránime   

Pri suchých a lámavých nechtoch je nutné pri niektorých domácich prácach používať ochranné rukavice. Dôvod je zrejmý - práca s čistiacimi prostriedkami nechty aj pokožku rúk veľmi vysušuje a poškodzuje. Trpia nielen nechty, ale aj koža okolo nich a výsledkom bývajú zádery a infekcie nechtových lôžok.   

Oslabuje ich aj choroba    

Keď dodržiavate zásady správneho ošetrenia nechtov, chránite ich pred domácou chémiou, kvalitne jete, a napriek tomu nie je ich stav dobrý, treba zvážiť inú príčinu – pomerne často ide o prejav nejakého ochorenia: psoriázy, mykotického zápalu, metabolickej poruchy, autoimunitných chorôb, akou je napríklad porucha činnosti štítnej žľazy. „Najčastejšie sa nechty lámu konkrétne pri zníženej funkcii štítnej žľazy, ktorej typickým prejavom je práve presušená koža vrátane nechtov,“ vysvetľuje praktický lekár Václav Petrlík. 

Profimedia

Súvisiace články

Najčítanejšie