Jasno
30°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Zaraďte do jedálnička TOP potraviny s vlákninou: Schudnete a zbavíte sa vypuklého brucha
Zdielať na

Zaraďte do jedálnička TOP potraviny s vlákninou: Schudnete a zbavíte sa vypuklého brucha

Zdroj: Profimedia

Vláknina je pre naše telo dôležitá, pretože zasýti, pomáha pri chudnutí a tiež prospieva nášmu zažívaniu. Ktoré potraviny sú bohaté na vlákninu a mali by ste ich zaraďovať do jedálnička každý deň?

Pokiaľ máte vlákniny v strave málo, môžete mať problémy nielen so zápchou, ale aj s tým, že sa vám nebude dariť chudnúť.

Bez dostatočného množstva vlákniny vaše telo nebude dobre fungovať. Denný príjem by mal byť okolo 30 gramov, väčšinou však príjmeme oveľa menje! Prečo je taká dôležitá? Pretože zasýti, znižuje glykemický index, znižuje hladinu cholesterolu a pomáha udržať stálu hladinu krvného cukru. Kde sa nachádza najviac?   

Avokádo  

Je o ňom známe, že obsahuje predovšetkým množstvo zdravých tukov, ale možno neviete, že obsahuje tiež veľa vlákniny. Jeden kus avokáda (približne 136 gramov) má 9,2 gramu vlákniny.

unsplash.com/thought-catalog

Hrušky  

Nie je nič jednoduchšie ako siahnuť po hruške, ktorá je bohatá na antioxidanty a tiež vlákninu. Sto gramov hrušky obsahuje 4 gramy vlákniny. Pre lepšie účinky a tiež zasýtenie pridajte k hruške nejaké zdroje bielkovín, napríklad jogurt.   

unsplash.com/khloe-arledge

Bulgur a šošovica  

Tieto dve strukoviny vám skutočne prospejú! Obsahujú zdravé sacharidy, bielkoviny a tiež veľa vlákniny! Ideálna kombinácia. Sto gramov hnedej šošovice obsahuje 10,6 gramu vlákniny, sto gramov bulguru dokonca 18,3 gramu vlákniny!  

Profimedia

Kešu, mandle a pistácie  

Orechy sú zdravé aj pri diéte, samozrejme že ich nesmiete zjesť veľa, ale inak sú skvelou zásobárňou vlákniny! Pistácie obsahujú minimum tukov, ale majú na sto gramov 10 gramov vlákniny. Mandle a kešu obsahujú ešte viac - 12 gramov vlákniny!   

unsplash.com

Maliny a černice 

Popri množstve vitamínov nájdete v sto gramoch černíc 5,3 gramu vlákniny, a v sto gramoch malín dokonca 6,4 gramu vlákniny! Majú tiež veľa antioxidantov, ktoré pomáhajú v boji s rôznymi chorobami.   

unsplash/annemarie-gruden

Cícer (hummus)  

V arabskej kuchyni je cícer nepostrádateľnou potravinou. A pochúťka vyrobená z cíceru, hummus, je klasika, ktorej nikto neodolá. Cícer navyše patrí medzi najhodnotnejšie strukoviny. Takže by ste ho mali rýchlo zaradiť do jedálnička. Sto gramov cíceru obsahuje 17,4 gramu vlákniny!   

unsplash.com/ludovic-avice

Slivky   

Čerstvé, ale zvlášť tie sušené vám pomôžu nielen s bojom proti zápche, ale aj pri chudnutí. Majú síce menej vlákniny ako iné potraviny (na 100 gramov 3 gramy), ale zase majú málo kalórií, takže po nich nepriberiete. 

Thinkstockphotos

Súvisiace články

Najčítanejšie