Jasno
20°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Nájdite najúspornejšiu práčku: Pomôže aj jej správne používanie
Zdielať na
Relax a zdravie

Nájdite najúspornejšiu práčku: Pomôže aj jej správne používanie

Zdroj: 123rf.com

PR ČLÁNOK Vyberte si práčku, ktorej spotreba nezničí vašu peňaženku. Na tieto parametre sa vyplatí zamerať. Máme pre vás však aj ďalšie tipy, ako pri praní ušetriť.

Pri stúpajúcich cenách energií sa stále častejšie pozeráme aj na spotrebu našich pomocníkov v domácnosti, a to je len dobre. Nová šetrnejšia práčka pomôže vašej peňaženke a vlastne aj planéte. Zistite, ako si vybrať úspornú práčku a ako ju správne používať. 

Spotreba práčky: Zamerajte sa na energetický štítok 

Najväčší prehľad o tom, ako veľmi je vaša práčka úsporná, získate pri pohľade na energetický štítok. Čím viac sa bude zelenať, tým lepšie pre vás a matku Zem. 

Energetický štítok udáva orientačné údaje o spotrebe energie. Tie najúspornejšie práčky nájdete v triede A (zelená) a tie s nízkou úsporou v triede G (červená). Okrem tohto základného pomocníka je pri spotrebe energie smerodajným faktorom aj spôsob, akým práčku používate. 

Spotreba práčky: Dôležitá je aj veľkosť 

Pri výbere úspornej práčky myslite napríklad na jej veľkosť. Ak bývate v domácnosti dvaja, alebo máte málo priestoru, bude riešením slim práčka, na chalupe poslúži zase mini práčka. Púšťaním poloprázdnej práčky skrátka neušetríte. Pri výbere veľkosti pomôže táto tabuľka: 

123rf.com

Práčku zároveň nikdy nepreplňujte, môžete ju poškodiť a neprospieva to ani jej spotrebe (väčšia spotreba vody a jej následný ohrev). 

Spotreba práčky: Využívajte dlhšie programy a nižšie teploty 

Ďalším faktorom, ktorý ovplyvňuje spotrebu energie, je aj program, ktorý pri praní zvolíte. Mnohí by si mohli myslieť, že je pri pracom cykle najväčším žrútom energie motor práčky. Nie je tomu tak. Najviac toho zožerie ohrevné teleso, preto voľte nižšie teploty prania.  

Ak vás napadlo, že ušetríte rýchlym pracím cyklom na 60 stupňov, nerobte to. Pri krátkom programe bude práčka držať teplotu vody dlhšie na požadovaných stupňoch, než pri dlhšom cykle nastavenom na rovnakú teplotu. Pri trojhodinovom pracom programe sa voda totiž na požadovaných 60 stupňov zohrieva iba 5 až 10 minút. Zvyšok cyklu perie na nižších teplotách. Najlepšou voľbou bude teda kombinácia nízkej teploty s dlhším programom. 

                                                                         Vedeli ste, že? 
V práčkovom sektore patria k najväčším žrútom energie práčky kombinované so sušičkou. Ich všestrannosť je vykúpená zvýšenou spotrebou. Ak chcete úspornú kombinovanú práčku so sušičkou, siahnite po tých, ktoré využívajú na ohrev vody tepelné čerpadlo. 
 

Spotreba práčky: Čistenie je základ 

A na záver, aj u práčky platí staré známe – čistota pol života. Čistá pračka funguje tak, ako má a všetku energiu môže venovať praniu. Nezabudnite ju teda raz za čas vyčistiť a dopriať jej kúsok očistnej kúry v podobe vyčistenia tesnení, priehradiek a dverí. 

Zdielať na

Najčítanejšie