Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Princ Harry perie špinavú bielizeň kráľovskej rodiny. Aká je jeho kniha Náhradník?
Zdielať na

Princ Harry perie špinavú bielizeň kráľovskej rodiny. Aká je jeho kniha Náhradník?

Zdroj: Ikar

Kniha Náhradník je skvele napísaná, čítavá, svižná a s najväčšou pravdepodobnosťou za to môže ghostwritter, ktorého si princ Harry najal, aby mu pomohol s písaním. Je ním držiteľ Pulitzerovej ceny J.R.Moehringer. Jeho meno nenájdete na obálke, ale má veľkú zásluhu na pútavosti knihy.

Príbeh sa začína stretnutím Harryho s bratom Williamom a otcom Charlesom. Harry na nich čaká a od začiatku spomína na mamu princeznú Dianu, ktorú v knihe oslovuje ako mamička. Takéto spomienky na lady Di sa vinú celým príbehom a niekedy vyznievajú vykalkulovane. Akoby si princ Harry chcel nakloniť čitateľov, získať ich na svoju stranu, pretože svoju rodinu, najbližších veru nešetrí a prezrádza všeličo.

„Princ Harry dostal za knihu obrovské peniaze, ale zaplatil za to vysokú cenu,“ tvrdí protokolistka Katarína Strýčková, odborníčka na britskú kráľovskú rodinu. Podľa nej je princ Harry dosť uplakaný, miestami až detinský, sťažuje sa a s manželkou Meghan prekročili čiaru slušnosti. Ona sama údajne viackrát zavádzala, manipulovala verejnou mienkou cez médiá. Čo hovorí odborníčka na knihu, ktorú si už tiež prečítala? Pozrite si video:

Princ Harry v knihe prezrádza detaily a osobné stretnutia, ktoré by asi nemali vychádzať na povrch. Minimálne v slušnej spoločnosti, či v dobrej rodine. Na tú akoby Harry zabudol, zavrhol ju a už si nespomína, kto ho vychoval a kde dlhé roky vyrastal. Harry sa sťažuje a rozoberá komentáre na sociálnych sieťach, ktoré mu ubližujú, tiež tweety, články v médiách. Niekedy je až malicherný a detinský, sťažuje sa ako bol odjakživa len Náhradníkom, zatiaľ čo jeho brat William Následníkom. On bol údajne len plán B, narodil sa vraj len preto, keby sa niečo stalo Williamovi...  

„Povolali ma do zálohy, aby som poskytol rozptýlenie, odviedol pozornosť, a ak to bude nutné, ponúkol náhradný orgán. Možno obličku. Transfúziu krvi. Kostnú dreň. Veľmi jasne mi to dali najavo už na začiatku mojej životnej cesty a pravidelne to vedomie posilňovali...“  

Harry žije dnes s Meghan a deťmi Archiem a Lilibet Dianou v USA na západnom pobreží, a celá kniha je taká americká. Vykalkulovaná, premyslená, škandalózna.  

Princ Harry v knihe verejne perie špinavú bielizeň. Robí to premyslene, až zlomyseľne, zbavuje kráľovskú rodinu kúzla, čo by nebol až taký problém, no v slušnej spoločnosti sa takéto veci nerobia. Sú jednoducho nezdvorilé. Kniha Spare, čiže Náhradník sa dostala do Guinessovej knihy rekordov ako najrýchlejšie predávaná non-fiction kniha histórie, porovnateľná so šialenstvom okolo Harryho Pottera. Vo Veľkej Británii, USA a Kanade sa za jediný deň predalo neuveriteľných 1,43 milióna výtlačkov, a o pár dní to už bolo vyše 5 miliónov kusov. 

Ikar

Súvisiace články

Najčítanejšie