Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vylepšite si postavu do leta! S radami výživovej poradkyne schudne úplne každý
Zdielať na

Vylepšite si postavu do leta! S radami výživovej poradkyne schudne úplne každý

Zdroj: unsplash.com/szabolcs-toth

Zabudnite na hladovky a urobte niekoľko menších zmien, ktoré rozbehnú vašu letnú premenu. Keď sa budete držať týchto pravidiel, podarí sa vám zhodiť kilá navyše aj bez trápenia a špeciálnych diét.

Skúste obmedziť alkohol, zaradiť do jedálnička výživné polievky, celozrnné pečivo a zelený čaj a uvidíte, ako pôjdu kilogramy rýchlo dole!  


Nepite alkohol  

Chutí vám víno alebo pivo, obzvlášť po nejakom výdatnom cyklovýlete? Tak na to zabudnite! Jedna z najmúdrejších a najrýchlejších ciest na zníženie hmotnosti je vypustiť z jedálnička alkohol alebo znížiť jeho príjem na minimum. Alkohol je chemicky podobný cukru, takže keď ho konzumujete, dôjde k podobnej inzulínovej rezistencii, ktorá môže podporovať priberanie na váhe. Prvých šesť týždňov teda nepite nič, čo obsahuje alkohol. Berte to ako „alkoholové prázdniny“. A pokiaľ už fakt nemôžete odolať, dajte si len vínny strik.   

Profimedia

Vyberajte si opatrne zdroje sacharidov  

Vysoko rafinované sacharidy, najmä tie biele spracované, sú základom mnohých jedál vrátane rýchleho občerstvenia. Tieto sacharidy podporujú pankreas v tom, aby produkoval viac inzulínu, čo následne telu uľahčuje hromadenie tuku. Zabudnite teda na fast foody, hotové spracované jedlá a dajte prednosť nerafinovaným cukrom. Medzi kvalitné zdroje sacharidov patrí hnedá ryža, celozrnné pečivo, ale aj zemiaky, batáty, quinoa a celozrnné prílohy, ako je kuskus, bulgur alebo vybrané druhy cestovín. Tie vás navyše vďaka vysokému obsahu vlákniny zasýtia na oveľa dlhšiu dobu.   

Inšpirujte sa Stredomorím  

Obyvatelia Stredomoria majú jednu super skvelú vec – vedia, ako by mala vyzerať zdravá výživa. Do leta sa teda inšpirujte ich jedálničkom a obohaťte ten svoj o zeleninu, celozrnné pečivo, orechy, ovocie, olivový olej, bielkoviny v chudom mäse a rybách a nezabudnite ani na mliečne výrobky. Tie sa hodia zaradiť nielen na desiatu, ale pokojne aj ako dezert po večeri, pretože obsahujú pomaly vstrebateľnú bielkovinu kazeín, ktorá podporuje regeneráciu v priebehu noci.   

Jedzte polievky  

Podľa prieskumu, ktorý vykonali odborníci na Penn State University, je polievka veľký tlmič chuti do jedla, pretože sa skladá z tekutín a pevných látok. Môžete ju konzumovať pred jedlom, vďaka čomu znížite celkový príjem kalórií až o dvadsať percent, v porovnaní s jedlom bez polievky. Prípadne môžete vymeniť svoj popoludňajší sendvič na desiatu za polievku, znížite tak príjem sacharidov a kalórií, a zároveň zvýšite svoj denný príjem zeleniny.   

Profimedia

Zaveďte pravidlo ¾  

Je to jednoduchý a takmer banálny nápad, ako myslieť sedliackym rozumom. Stačí, keď vyplníte tanier zeleninou na úkor prílohy, prípadne aj mäsa, a to v pomere 75:25. Hlavnou myšlienkou je znížiť predovšetkým príjem zdrojov sacharidov a hlavnú úlohu dať práve zelenine. Na bielkoviny ale určite nezabúdajte, pretože majú skvelú sýtiacu schopnosť a sú v tele dôležitou stavebnou zložkou. Receptov, založených na zelenine, je veľa. Záleží na vás, čo otestujete. 

Strážte si porcie  

Je ľahké si myslieť, že to, čo máme na tanieri, musíme nutne zjesť, alebo že to všetko naozaj potrebujeme. Veľkosť porcií napríklad v reštauráciách je vždy výrazne vyššia, a my tak máme tendenciu všetko zjesť. Strážte si teda správnu veľkosť porcie, venujte pozornosť tomu, aký je veľký tanier, na ktorom je jedlo servírované. Skvelý očný klam je, keď si vyberiete menší tanier a naplníte ho až po okraj jedlom. Nie nadarmo sa hovorí, že "oči by jedli".  

Zmeňte kávové rituály  

Káva sama o sebe nie je zlá, avšak to mlieko a cukor, ktoré si do nej dávate… To už je pomerne veľká kalorická pasca. Takže ak chcete do leta zhodiť, vymeňte svoje obľúbené latté za čiernu kávu, zelený čaj či bylinné čaje. Vypustite klasický biely cukor a plnotučné mlieko. Nahraďte cukor napríklad stéviou (prírodný cukor) alebo trochou čakankového sirupu a plnotučné mlieko vymeňte za polotučné, a to iba v malom množstve! Čoskoro si zvyknete a časom už si na vaše kalorické latte ani nespomeniete.  

unsplash.com/nordwood-themes

Jedzte často a menej  

Frekvencia jedál je u každého individuálna. Zatiaľ čo niekomu môžu vyhovovať tri jedlá denne, iný ocenia skôr viac jedál. Veľké porcie však často obsahujú až príliš kalórií, ktoré sa vylučujú s redukciou. Zvýšením frekvencie jedla tak môžete ľahšie zväčšiť deficit a schudnete oveľa rýchlejšie. A myslite aj na kvalitu, nie len na frekvenciu. Kvalita je kľúčom, takže majte vždy na tanieri komplexné sacharidy, zdravé tuky a proteíny. Dáte tak svojmu metabolizmu impulz, ktorý podporí spaľovanie tukov.   

Viac spite  

Ak vám bude váš partner tvrdiť, že váľaním sa v perinách neschudnete, nemá pravdu. Dostatok kvalitného spánku je rozhodujúci pre optimálne spaľovanie tukov. Ľudia, ktorí spia v noci málo alebo zle, majú pomalší metabolizmus, nižšie uvoľňovanie testosterónu (ktorý pomáha pri spaľovaní tukov, a to ako pre mužov, tak pre ženy) a bojujú so zvyšnou chuťou do jedla po celý deň.   

Pite zelený čaj  

Akonáhle si začnete vyberať nejaký vhodný nápoj, tak je na čase vyskúšať zelený čaj. Je ideálny pri spaľovaní tukov, pretože zvyšuje rýchlosť metabolických procesov v tele, a poskytne vám navyše antioxidačnú podporu na zotavenie po intenzívnom cvičení. Navyše je aj vďaka obsahu kofeínu vhodnou zdravou alternatívou namiesto kávy.   

Detoxikujte sa alebo držte pôst  

Ak máte dosť odhodlania, môžete raz za týždeň držať jeden deň pôst. Pokiaľ nemáte toľko vôle, môžete držať eliminačnú diétu, teda nepiť kávu, alkohol, nejesť pečivo, a odľahčiť tak svojmu tráviacemu systému. Pokiaľ chcete detoxikovať čerstvými šťavami, potom zvoľte aj zeleninové. Iba ovocnými veľa nezhodíte. 

Profimedia

Súvisiace články

Najčítanejšie