Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Veľkonočnú klasiku si obľúbi celá rodina: Vylepšite si tradičnú plnku, TAKTO bude ešte chutnejšia
Zdielať na

Veľkonočnú klasiku si obľúbi celá rodina: Vylepšite si tradičnú plnku, TAKTO bude ešte chutnejšia

Zdroj: Profimedia

Toto jedlo patrí k tradičným veľkonočným špecialitám, ktoré by nemalo chýbať ani na vašom sviatočnom stole. Ak máte svoj zaužívaný recept, vyskúšajte si ho tentokrát trochu vylepšiť!

Príprava tohto tradičného jedla je rýchla a veľmi jednoduchá. Takto pripravenú veľkonočnú plnku si môžete vychutnať teplú, ale výborne chutí aj za studena napríklad s čerstvým zeleninovým šalátom.

Spríjemnite si veľkonočné sviatky bohatou ponukou filmov a rozprávok na JOJke!

Podľa starých receptov našich babičiek vo veľkonočnej plnke nesmeli chýbať čerstvo natrhané mladé žihľavové listy, ktoré sú plné vitamínov. Okrem nich však môžete použiť aj listy špenátové, zelenú petržlenovú vňať, pažítku či iné čerstvé bylinky.  

Tradičná plnka s údeným mäsom 

Ingrediencie: 

  • 300 g údeného mäsa 
  • 3 - 4 staršie pečivá 
  • 3 vajcia 
  • hrsť mladej žihľavy alebo špenátových listov (ďalšie bylinky podľa chuti) 
  • 2 dl mlieka alebo mäsového vývaru 
  • mleté čierne korenie 
  • soľ 
  • maslo a strúhanku na vymastenie a vysypanie pekáča 

Profimedia

Postup: 

  1. Údené mäso vložte do hrnca s vodou tak, aby bolo celé ponorené a prikryté ho varte jednu hodinu. Keď bude mäkké, nakrájajte ho na drobné kocky. Vývar z mäsa si odložte. 
  2. Rožky natrhajte do misy, zalejte vývarom alebo mliekom a nechajte chvíľu nasiaknuť. Poriadne prepracujte rukami. 
  3. Veľkú hrsť žihľavy sparte vriacou vodou, sceďte, prelejte studenou vodou a vytlačte z nej tekutinu. Namiesto žihľavy môžete použiť aj petržlenovú vňať. Bylinku nakrájajte nadrobno. 
  4. Oddeľte žĺtky od bielkov a z bielkov vyšľahajte sneh. 
  5. K rožkom pridajte mäso, žihľavu, trochu soli a korenia a spolu so žĺtkami premiešajte, nakoniec pridajte našľahané bielka. 
  6. Maslom vytrite zapekaciu formu, vysypte strúhankou, náplň rozprestrite do pekáča a vložte do rúry predhriatej na 180 ⁰C a pečte približne 30 – 40 minút. 

Tipy na vylepšenie: 

Do veľkonočnej plnky môžete pridať napríklad aj namočené sušené huby, nakrájanú šunku, strúhaný syr, kúsky údeného tofu či nadrobno nakrájanú červenú kápiu. Veľkonočnú plnku môžete podávať teplú aj studenú, najlepšie s čerstvou zeleninou či šalátom. 

 

Súvisiace články

Najčítanejšie