Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Pozrite sa dôkladne na svoje nechty: Prekvapí vás, čo všetko prezradia o vašom zdraví
Zdielať na

Pozrite sa dôkladne na svoje nechty: Prekvapí vás, čo všetko prezradia o vašom zdraví

Zdroj: unsplash.com/sarah-cervantes

Pohľad na nechty vám pomôže odhaliť cukrovku, vysoký krvný tlak a ďalšie zdravotné problémy. Naučte sa v nich čítať!

Pozrite sa na svoje nenalakované nechty. Máte krásny a výrazný belší polmesiac na každom nechte? Blahoželáme, potom ste pravdepodobne zdraví a plní vitality.

Ľudia s výrazným bielym polmesiacom, čiže správne lunulou, majú veľa energie a sú plní života. Dôležité je ale to, aby lunula bola veľká maximálne do tretiny nechtu. Čo to znamená, ak je väčšia alebo chýba úplne? 

Polmesiac väčší ako tretina nechtu 

Pokiaľ je vaša lunula väčšia ako tretina nechtu, považujeme ju za veľkú. Veľký polmesiac znamená, že vás môžu trápiť problémy so srdcom, cievami a vysoký krvný tlak. Veľká lunula znamená obvykle aj väčší objem stresu v živote. Majú ju často podnikatelia a športovci. 

Keď je váš polmesiac príliš malý 

Príliš malý polmesiac znamená, že máte nízky krvný tlak a problémy s obehovou sústavou. Môže byť tiež indikátorom slabej imunity a zle fungujúceho metabolizmu. Obvykle je spojený s nedostatkom železa a vitamínu B12. Pokiaľ je lunula veľmi výrazne oddelená od zvyšku nechtu priečnymi pruhmi, môže to byť predzvesť cukrovky. 

unsplash.com

Úplne chýbajúce polmesiace 

Ak ste na svojich nechtoch alebo na nechtoch vášho dieťaťa žiadne polmesiace nenašli, neprepadajte panike. U detí sa často lunula objaví až neskôr. Sú jedinci, ktorým polmesiace naozaj chýbajú, a je to dané štruktúrou nechtu. Avšak ak vám lunule náhle zmizli, môže to signalizovať poruchu obehovej sústavy. Všeobecne to znamená aj problémy so štítnou žľazou, nedostatkom železa a vitamínu B12. 

Lunula chýbajúca na jednotlivých prstoch 

Niekedy chýba lunula len na niektorých vašich prstoch. Čo to znamená? Ak chýba na malíčku, môže to signalizovať pomalý metabolizmus alebo toxíny v tele. Ak nevidíte lunulu na prstenníku, môžete si nechať skontrolovať štítnu žľazu. Chýbajúca lunula na prostredníku môže ukazovať na problémy s krvným tlakom, na ukazováku zase problémy s dutinami, ochorenie čriev alebo pankreasu. Pokiaľ vám svetlý polmesiac chýba na palci, signalizuje to psychické problémy alebo duševnú nerovnováhu či veľký stres. 

unsplash.com/dagmara-dombrovska

Záleží aj na farbe polmesiaca 

Lunula môže mať rôznu farbu, ktorú je dobré sledovať, pretože o vašom zdraví tiež prezradí veľa. Pokiaľ je lunula o niekoľko odtieňov svetlejšia ako zvyšok nechtového lôžka, nie je sa prečo znepokojovať, presne tak by mal polmesiac zdravého človeka vyzerať. A aké zafarbenie je naopak nežiadúce? Ak je lunula sfarbená do ružova alebo červena, môže to značiť pľúcne problémy. Fialkastý odtieň môže napovedať, že máte zlý krvný obeh alebo trpíte nedostatkom kyslíka v tkanivách. Lunula sivá môže znamenať problémy s trávením a vstrebávaním živín, veľmi nebezpečné je sfarbenie do čierna, ktoré sa môže objaviť pri otrave ťažkými kovmi. Trpíte cukrovkou? Potom je možné, že sú vaše nechtové lunuly modrasté.

Súvisiace články

Najčítanejšie