Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Ako na Vianoce priveľa nepribrať? Na túto jednu vec väčšina z nás zabúda!
Zdielať na

Ako na Vianoce priveľa nepribrať? Na túto jednu vec väčšina z nás zabúda!

Zdroj: Profimedia

Pokiaľ sa nechcete v januári báť pozrieť sa do zrkadla alebo sa postaviť na váhu, na toto si dávajte pri sviatočnom hodovaní pozor!

Alkohol k životu a k vianočným sviatkom skrátka patrí. Pokiaľ si však musíme strážiť váhu, mali by sme nad ním predsa len trochu premýšľať. Nikto ale netvrdí, že si nemôžete dať. Stačí si len rozumnejšie vyberať druh alkoholického nápoja, ktorý sa počas večierka rozhodnete popíjať.

​Biele víno 

Je síce fajn dopriať si pohárik chladeného bieleho vína, no dôležité je, aké kvalitné víno pijete. Napríklad suché biele vína majú nižší obsah cukru. Naopak v sladších odrodách nájdeme až 165 kalórií na jeden pohárik. 

Červené víno 

Milovníci červeného vína môžu zostať v pokoji. Obsahuje totiž antioxidanty, ktoré sú dobré pre náš cholesterol. V červenom víne navyše nájdeme aj látku resveratrol, ktorá znižuje zápaly. Aj keď je to dobrá voľba, s množstvom to ani pri červenom víne nepreháňajte! 

Profimedia

Martini 

Klasické martini je vyrobené iba z ginu a vermutu. Takže tu môžete byť skoro v kľude. Ale samozrejme vedzte, že nič sa nemá preháňať. 

Pivo 

Pivo je často považované za kalorickú bombu, ale nemusí to byť úplne pravda. Niektorí vedci totiž preukázali, že ľudia, ktorí si občas nejaké to pivo dali, mali nižší krvný tlak ako tí, ktorí pili víno a iné liehoviny. Zlatistý mok totiž obsahuje celú radu vitamínov B. Dvanásťstupňové pivo navyše obsahuje vápnik, horčík a selén, čo je skvelý antioxidant. Samozrejme nesmiete vypiť každý deň „dvanástku“. Ale občas nejaké to pivo neuškodí. 

unsplash.com/kazuend-NmvMhov

Margarita 

Na tento nápoj si dajte pozor. Tradičná Margarita je vyrobená z tequily, likéru triple sec a limetkového džúsu. Barmani ale často nahrádzajú časť ingrediencií vysoko kalorickými zmesami. V nápoji totiž nájdeme až 5 čajových lyžičiek cukru. Pre človeka je pritom maximálna denná odporúčaná dávka cukru iba 6 čajových lyžičiek. 

Gin s tonikom 

Preháňať to nesmiete ani s týmto obľúbeným a dalo by sa povedať „čistým“ drinkom. Gin je samozrejme v poriadku. Neplechu však robí tonik, ten sa totiž vyrába z kukuričného sirupu s vysokým obsahom fruktózy. Kvôli tomuto sladidlu v ňom nájdeme až 8 lyžičiek cukru. Takže ho radšej vynechajte. 

unsplash.com/ruyan-ayten

​Vodka so sódou

Pokiaľ máte chuť na tvrdý alkohol, je vodka so sódou skoro tá najlepšia voľba. Voda s bublinkami je samozrejme úplne bez kalórií. A vo vodke ich toľko tiež nenájdeme. Navyše výsledný koktailový mix neobsahuje žiadne pridané cukry či umelé sladidlá. 

Šampanské a sekty 

A najlepšia voľba, ak nechcete pribrať? Dajte si šampanské či siekt. Štandardný pohár s týmto šumivým nápojom totiž obsahuje iba 84 kalórií a to je dôvod na oslavu. Na zdravie!

Profimedia

Súvisiace články

Najčítanejšie