Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Tieto potraviny znižujú chuť do jedla: Zaraďte ich do jedálnička a nebudete sa prejedať
Zdielať na

Tieto potraviny znižujú chuť do jedla: Zaraďte ich do jedálnička a nebudete sa prejedať

Zdroj: Profimedia

Máte neustálu túžbu niečo jesť a maškrtiť? Stavte na potraviny, ktoré majú podľa odborníkov úžasnú vlastnosť – potláčajú chute a hlad.

Tieto potraviny majú navyše minimum kalórií, takže ich môžete konzumovať bez pocitov viny. Ktoré sú to?

Ženy fungujú v každej fáze ženského cyklu inak, preto by sa tomu mali prispôsobiť!

Top potraviny, ktoré zaženú hlad

Mandle 

Už malá hrsť mandlí vám pomôže zahnať vlčí hlad. Navyše obsahujú množstvo antioxidantov, vitamínu E a horčík. Ukázalo sa tiež, že mandle zvyšujú pocit plnosti a pomáhajú s riadením telesnej hmotnosti. 

Káva 

Ak vypijete viac ako jednu alebo dve šálky kávy denne, môže to vyvolať pocity nervozity, avšak nemusíte sa obávať. Naopak, kofeín pomáha zrýchliť metabolizmus a potláča chuť do jedla. Pozor, nesmiete ale do šálky nasypať hromadu cukru alebo smotany, potom to nebude fungovať. 

unsplash.com/catia-climovich

Zázvor 

Po stáročia mnoho kultúr využívalo zázvorový koreň pre jeho úžasné tráviace schopnosti. Zázvor funguje ako stimulant, ktorý energizuje telo a zlepšuje trávenie, takže potom nemáte hlad. Zázvorové pivo sa ale nepočíta. 

Avokádo 

Má veľa mononenasýtených tukov, ktoré pomáhajú srdcu. Okrem toho potláča chuť do jedla, ak ho konzumujete v pokoji. Tuky, ktoré avokádo obsahuje, vysielajú signály do vášho mozgu, ktoré mu hovoria: Som plný! 

unsplash.com/thought-catalog

Kajenské korenie 

Podľa nedávneho výskumu zverejneného v časopise Fyziológia a správanie, môže už polovica lyžičky kajenského korenia zvýšiť metabolizmus a spôsobiť, že telo spáli ďalších desať kalórií navyše. Nehovoriac o tom, že tí, ktorí pravidelne konzumujú pikantné jedlá, spália v ďalšom jedle v priemere o 60 kalórií navyše. Stačí dvakrát denne po dobu jedného mesiaca a zbavíte sa dvoch kilogramov bez toho, aby ste držali diétu. 

Jablká 

Jablká všetkých odrôd pomáhajú potlačiť hlad z mnohých dôvodov. Po prvé obsahujú rozpustnú vlákninu a pektín, čo pomáha navodiť pocit plnosti. No a jablká tiež regulujú hladinu glukózy a zvyšujú energetickú hladinu. Okrem toho jablká vyžadujú tiež veľa žuvania, čo vás núti spomaliť a dať telu čas na to, aby si uvedomilo, že už vlastne nemá hlad. 

unsplash.com/bao-nguyen

Vajcia 

Štúdie ukázali, že konzumácia jedného alebo dvoch vajec na raňajky napomôže pocitu plnosti. Podľa štúdie tiež ľudia, ktorí konzumujú pravidelne vajcia, prijali v priebehu jedného dňa v priemere o 330 kalórií menej ako ľudia, ktorí jedli skôr sladkosti.

Voda 

Nie je to ľahké vypiť pohár alebo dva vody, aby ste zahnali chuť na jedlo? Veda hovorí, áno, je to tak. V jednej štúdii z roku 2010 ľudia, ktorí vypili dva poháre vody pred jedlom, zjedli o 75 až 90 kalórií menej ako tí, ktorí vodu nepili. 

unsplash.com/engin-akyurt

Sladké zemiaky 

Podľa vedcov obsahujú tieto zemiaky špeciálny typ škrobu, ktorý odoláva zažívacím enzýmom, takže zostávajú v žalúdku dlhšie – preto vás naplnia a vy nemáte hlad. Navyše majú veľa vitamínu A a vitamínu C. 

Zeleninová polievka 

Horúca polievka so zeleninou na báze vývaru vás okamžite zbaví hladu a chutí a ešte s minimom kalórií. Skúste si dopriať hrnček polievky pred jedlom alebo si ju dajte ako hlavný chod! 

unsplash.com/henrique-felix

Horká čokoláda 

Vezmite si jeden kúsok alebo dva a pomaly si ich vychutnávajte. Vyberajte ale takú, ktorá má minimálne 70 percent kakaa. Horká chuť znižuje chuť do jedla, navyše kyselina sterová v horkej čokoláde spomaľuje trávenie, takže sa cítite plnší. 

Tofu 

Tofu nie je len rastlinným zdrojom bielkovín pre vegetariánov, obsahuje tiež veľa izoflavónu genisteínu, ktorý potláča chuť do jedla. Skúste pridať tofu do vášho bežného zeleninového šalátu. 

unsplash.com/yoav-aziz

Wasabi 

Možno ste si všimli, že keď jete sushi, nepotrebujete veľa jesť a ste rýchlejšie plní. Môže za to okrem iného wasabi, ktoré potláča chuť do jedla, a navyše je prirodzene protizápalové. 

Zelený čaj 

Nemáte radi kávu? Potom ju nahraďte zeleným čajom, ktorý pomôže zastaviť vaše neustále chute do jedla. Obsahuje totiž katechíny, ktoré zabraňujú pohybu glukózy do tukových buniek, čo spomaľuje vzostup hladiny cukru v krvi a zabraňuje tak následnému ukladaniu tuku. 

Škorica 

Keď budete jesť napríklad ovsené vločky alebo ovocie, posypte si ich škoricou. Škorica, rovnako ako iné podobné korenie (napríklad klinčeky alebo zázvor), pomáha znižovať hladinu cukru v krvi, čo pomáha kontrolovať vaše chute.

Pixabay.com

 

Súvisiace články

Najčítanejšie