Zatiahnuté
21°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Nedarí sa vám schudnúť? Zistite, aký ste metabolický typ a kilá pôjdu dole ako po masle
Zdielať na

Nedarí sa vám schudnúť? Zistite, aký ste metabolický typ a kilá pôjdu dole ako po masle

Zdroj: Profimedia

Ako to, že vaša kamarátka bez problémov zhodila päť kilogramov za mesiac, a vy máte rovnakú diétu a zhodili ste zatiaľ len jedno kilo? Pravdepodobne ste iný metabolický typ a váš organizmus potrebuje pre svoj chod a chudnutie iné potraviny.

Stravovanie podľa metabolického typu je síce teória, ktorú začali nutriční terapeuti praktizovať až v dvadsiatom storočí, ale ide o metódu, ktorá vychádza zo starodávnej indickej, čínskej, egyptskej i gréckej medicíny. Ako hovorí nutričná terapeutka Dana Šímová, základom je teória, že každý človek má iné biochemické zloženie a patrí k inému endokrinnému typu.

„S tým súvisí odlišný vzťah k jednotlivým druhom potravín, ich tráveniu a spaľovaniu, a preto každému typu vyhovuje iné zloženie stravy. Dlhodobý nedostatok niektorých vhodných potravín alebo nesprávny výber podľa metabolického typu vedie k chronickým chorobám, ale aj k obezite alebo problémom s trávením,“ dodáva Dana Šímová. To, aký ste typ, si nechajte zistiť u nutričného terapeuta, prípadne to ide oveľa presnejšie z vyšetrenia krvi. 

Typ sacharidový 

Tieto typy priberajú výraznejšie okolo pása a brucha a veľmi na ne neplatia drastické diéty ani brutálne tréningy. „Potrebujete zo všetkého najviac pokoj a kvalitný spánok, počas ktorého nastupujú dôležité hormóny, ktoré riadia metabolizmus,“ hovorí Dana Šímová. Ak sa nám nedostáva dosť spánku, nemôžeme sa čudovať, že sa ručička na váhe skoro nepohne. „V jedálničku by mal tento typ prirodzene obmedziť kofeín a všetky energetické nápoje. Hlavným nepriateľom sú cukry. Sacharidy by mal síce jesť vo väčšej miere, ale iba v potravinách s vysokým obsahom vlákniny a nízkym glykemickým indexom,“ hovorí nutričná terapeutka. 

Čo jesť, keď ste sacharidový typ? 

Dopriať si môžete neobmedzené množstvo čerstvej zeleniny, ale aj ovocie, vrátane toho s vysokým obsahom cukru. Určite by ste mali do jedálnička zaradiť obilniny vo forme pečiva či cestovín. Mliečne výrobky voľte skôr nízkotučné. Minimálne jedzte orechy a semienka, šetrite tukom. Z mäsa je vhodné kuracie a morčacie, ryby a z údenín maximálne chudá šunka. 

Pomer potravín: 

15 až 20 % proteínov, 70 až 80 % sacharidov, 5 až 10 % tukov 

unsplash.com/fallon-michael

Typ proteínový 

Toto je typ ľudí s metabolizmom s rýchlou oxidáciou. Znie to zložito, ale v praxi to znamená, že človek s týmto typom metabolizmu dokáže rýchlo meniť bielkoviny a tuky na energiu. „Býva často hladný, má rád mastné a slané jedlá. Nízkokalorické diéty u týchto ľudí nefungujú, pretože u nich vzbudzujú pocit únavy, nervozity a úzkosť. Proteínové typy môžu jesť všetky typy mäsa vrátane vnútorností, rýb a morských plodov. Neodporúčajú sa veľké prílohy, ideálna príloha je zelenina,“ radí nutričná terapeutka. 

Čo jesť, keď ste proteínový typ? 

Okrem vyššie uvedeného je pre vás tiež vhodná zelenina, teda najmä mrkva, špargľa, artičoky, karfiol, strukoviny, zemiaky, a z ovocia potom avokádo, jablká, banány a hrušky. Mlieko je vhodné plnotučné, z obilnín je možné jesť všetky, môžete si občas dopriať aj orechy a semená. Nevadí ani smotanové, sójové a iné omáčky. Pokiaľ chcete nejaký zákusok, potom sú vhodné tie z tvarohu. 

Pomer potravín: 

45 až 50 % proteínov, 30 až 35 % sacharidov, 20 % tukov 

Profimedia

​Typ zmiešaný 

Tak pokiaľ patríte práve k tomuto metabolickému typu, je to asi to najlepšie, čo vás mohlo stretnúť. Tento typ priberá aj chudne rovnomerne všade. „Pozor ale na štítnu žľazu, môže ju rozhodiť zvýšená hladina estrogénu, a to je dôvod, prečo väčšina žien po deťoch priberie. Estrogén spomaľuje činnosť štítnej žľazy, a tým pádom aj metabolizmus. Zmiešaný typ má výhodu, že môže jesť mix typu proteínového a sacharidového,“ hovorí Dana Šímová. 

Pomer potravín: 

40 až 45 % proteínov, 30 až 35 % sacharidov, 20 % tukov 

Príklad jedálnička zmiešaného typu

  • Raňajky: Ražný chlieb s tvrdým syrom a šunkou, paprika 
  • Desiata: Tvaroh s pažítkou 
  • Obed: Losos na grile, dusená zeleninová zmes 
  • Olovrant: Kefírové mlieko neochutené 
  • Večera: Vaječná omeleta s duseným čerstvým špenátom a kúskami syra

Sita

Súvisiace články

Najčítanejšie