Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Tajomstvo ľudí, ktorí majú doma vždy upratané: TOTO sú ich overené triky!
Zdielať na

Tajomstvo ľudí, ktorí majú doma vždy upratané: TOTO sú ich overené triky!

Zdroj: Profimedia

Nie, nezaobstarali si najnovšie supervychytávky na upratovanie ani pani, ktorá im chodí pravidelne pomáhať v domácnosti. Tieto ženy majú svoj geniálny systém, vyskúšajte ho tiež!

Aj vy máte pocit, že doma upratujete v podstate stále a poriadok nikdy nevydrží dlhšie ako pár minút?

Všetky poriadkumilovné ženy majú z upratovania a jednotlivých upratovacích úkonov urobený automatický návyk (takto ani nevnímajú, že upratujú). Ale kým si návyk vytvoríte, chvíľu to trvá. Takže pre začiatok upratujte postupne. Ako konkrétne? Magazín prozeny.blesk.cz predstavil tie najdôležitejšie triky.

Každú vec vráťte hneď na svoje miesto 

Všetko, čo okolo seba vidíte pohodené, schovajte do skríň, šuplíkov, krabičiek, tašiek, jednoducho to odpracte z priestoru. „Nechápem, ako niekto môže nechať ležať na podlahe v obývačke pol dňa papierové vreckovky. Predsa vidím vec, zoberiem ju a dám na svoje miesto, nie?“ prezrádza jednoduchú zásadu tridsaťsedemročná Alena. 

Vyhadzujte bez ľútosti 

Nikdy doma neskladujte veci, ktoré nepotrebujete, alebo ktoré sú dokonca rozbité. Veľmi nepremýšľajte, jednoducho vezmite hrnček s urazeným uškom a šup s ním do koša. Dôležitá zásada je zbaviť sa neporiadku teraz hneď a nestrácať čas premýšľaním, či by sa uško nedalo zlepiť. 

Profimedia

Nepreháňajte s dekoráciami 

Áno, aj poriadkumilovní ľudia majú doma sviečky, kvetináče, sošky, lampy a čokoľvek, čo zútulňuje priestor, ale nikdy u nich nevidíte stovky “somariniek.” „Nemám doma veľa vecí. Všimnite si, že aj keď prídete do uprataného bytu, kde sú ale police plné podivností, pôsobí to dojmom, ako by tam bol neporiadok. Všetkého veľa škodí. Aj hrejivých detailov,“ podelila sa o svoju radu pani Hana. 

Majte vždy čistý stôl 

Podľa Ivy Kolářovej je zásadné mať stále čistý jedálenský stôl. „Považujem ho za stred každého domova. Je to miesto, kde sa stretávate s rodinou a priateľmi. Tu nielen jete, ale aj sa rozprávate a staráte sa o svoje vzťahy. U nás doma na jedálenskom stole maľujeme, hráme hry, šijeme na šijacom stroji, pečieme pečivo, sedíme okolo neho s priateľmi a oslavujeme,“ vysvetľuje dôvody, prečo je fajn mať stôl nablýskaný, odborníčka na feng-šuej. 

Profimedia

Musíte vedieť, kam čo patrí 

„Špinavá bielizeň patrí do koša v kúpeľni, ponožky do šuplíka, fotky do škatule, lieky do komody Proste keď si vytiahnem nožnice kvôli pleteniu, hneď ich potom vrátim tam, kde som ich vzala. A tak to robím so všetkým,“ opisuje geniálny mechanizmus Alena. Že to znie veľmi dokonale a vy sa k ničomu takému nikdy nedopracujete? Aj ona sa to učila a zo začiatku nad každou úlohou musela premýšľať, ale časom sa vám to dostane pod kožu, takže si ani neuvedomíte, že ste vstali a hrnček od kávy hneď odniesli do umývačky. 

Pravidelné veľké upratovanie 

Mohlo by sa zdať, že pravidelné odstraňovanie neporiadku z viditeľných miest a klasická starostlivosť o domácnosť k čistému domovu stačí. Lenže nestačí. Aspoň raz za tri mesiace – ideálne vždy, keď sa mení ročné obdobie – treba zvolať rodinu a vyčistiť byt kompletne a poriadne. Vytrieť aj na miestach, kam sa normálne nedostanete, utrieť prach, umyť okná, vyčistiť zabudnuté kúty. Ak je to pre vás nadľudský výkon a naozaj nestíhate, najmite si upratovaciu službu

Profimedia

Využívajte moderných pomocníkov 

Žijeme v modernej dobe, tak prečo si prácu neuľahčiť? Samozrejmosťou je poriadna práčka ideálne aj so sušičkou, zaobstarajte si umývačku na riad, naparovaciu stierku na umývanie okien, poloautomatický mop, bezkáblový vysávač, jednoducho všetko, čo vám môže pomôcť pri udržiavaní poriadku. 

Odmeňte sa! 

Viete, čo všetky poriadkumilovné ženy spája? Z upratovania nerobia vedu, upratovanie ich baví. Čo baví, ony si ho dokonca užívajú! Najlepšie pri počúvaní hudby, vďaka ktorej sa upratovaním vlastne pretancuje. A keď skončia s prácou, najskôr sa pokochajú, potom pochvália a nakoniec sa odmenia. Vyskúšajte to takto aj vy!

Súvisiace články

Najčítanejšie