Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Nemusíte hladovať ani cvičiť: Tento jednoduchý rituál vám pomôže rýchlejšie schudnúť
Zdielať na

Nemusíte hladovať ani cvičiť: Tento jednoduchý rituál vám pomôže rýchlejšie schudnúť

Zdroj: Profimedia

Možno vám z tohto tipu naskočí husia koža, ale keď zistíte, že vám pomôže zbaviť sa nadváhy, posilní imunitu a ešte oveľa viac, presvedčíte sa, že s oplatí ho vyskúšať!

Ak ste tipovali, že účinným rituálom na podporu chudnutia a zdravia je studená sprcha, uhádli ste. Vedeli ste, aké fantastické účinky má na náš organizmus?

1. Stimulácia krvného obehu

Keď na seba v sprche pustíte ľadovú vodu, vaše telo zareaguje prirodzene a zľakne sa. Chráni vás tak pred podchladením. Šok, ktorý prežijete, zvýši krvný prietok v tele, aby telo zahrialo životne dôležité orgány. Táto stimulácia krvného obehu je pre ľudské telo zdravá. Niektoré ženy uvádzajú, že majú vďaka rozprúdeniu krvi v tele dokonca jasnejšiu pokožku.

2. Úbytok váhy 

Ľudské telo zareaguje na mrazivú vodu dočasným naštartovaním metabolizmu. Keď sa telo snaží udržať sa v teple, spotrebováva mnoho energie. Tento proces samozahrievania spaľuje ďalšie a ďalšie kalórie. Nečakajte ale, že z vás sprchovanie v studenej vode urobí plážovú bohyňu. Skôr vás len postrčí k vysnenému číslu na váhe. 

3. Posilnenie imunity 

Vedci zistili, že ľadová sprcha môže posilniť imunitný systém a urobiť nás odolnejšími voči chorobám. Niektoré štúdie dokonca spájajú studenú sprchu s väčšou pravdepodobnosťou prežitia rakoviny. 

4. Zmiernenie depresie

Bolo preukázané, že studená sprcha pomáha zmierniť príznaky depresie. Vzhľadom k vysokej hustote chladných receptorov v koži, posiela studená sprcha ohromujúce množstvo elektrických impulzov z periférnych nervových zakončení do mozgu, čo môže vyústiť v antidepresívne účinky.  

Profimedia

​Ako sa správne sprchovať studenou vodou? 

Stále chcete vyskúšať sprchovanie studenou vodou? Dobre, zhlboka sa nadýchnite, dajte svojmu telu čas, aby sa prispôsobilo, akonáhle teplotu vody znížite. A ako dlho to musíte vydržať? Odporúča sa minimálne tridsať sekúnd, avšak tri minúty je vraj zase až príliš. Ideálne je teda niečo okolo jednej minúty. Pokiaľ máte ale nejaké srdcové ochorenia, ľadový kúpeľ či sprchu si radšej odpustite.

Súvisiace články

Najčítanejšie