Zatiahnuté
-0°
Bratislava
Emília
24.11.2024
Obľubujete svieže a ľahké dezerty? Tento limetkový koláč si zaručene zamilujete
Zdielať na

Obľubujete svieže a ľahké dezerty? Tento limetkový koláč si zaručene zamilujete

Zdroj: Ikar

Podľa tohto receptu zvládnete pripraviť dezert ako z najlepšej cukrárne aj vy a rozhodne ním zabodujete aj u svojej rodiny či priateľov. Vyskúšajte si ho hneď!

Ak máte radi poctivo pripravené jedlá a chcete mať nad nimi kontrolu od úplného začiatku až do konca, ak vás rýchle občerstvenie už unavuje a ste sklamaní zo superrýchlych a superjednoduchých kuchárskych kníh, potom je Varenie bez výhovoriek určené práve vám.

Kniha Varenie bez výhovoriek vás bez akejkoľvek hanby, ľútosti či výhovoriek naučí, ako na to. Nájdete v nej viac než 100 výborných receptov na polievky, mäso, ryby, šaláty či dezerty, ale aj rôzne praktické skúsenosti autora a jeho skvelé žartíky. Mnoho z receptov nájdete i na jeho kanáli na YouTube.

;

Vyskúšajte si pripraviť podľa šéfkuchára Joshuu Weissmana tento svieži a veľmi chutný limetkový koláč, zaručene ním zabodujete! 

Limetkový koláč

Ingrediencie:

Čerstvá šľahačka a strúhaná limetková kôra na ozdobu

Cesto:

  • 250 g grahamových krekrov (asi 2 hrnčeky rozdrvených)
  • 1/3 hrnčeka tmavého hnedého cukru
  • ¾ ČL jemnej morskej soli
  • ¾ hrnčeka roztopeného nesoleného masla

Plnka:

4 veľké žĺtky

1 PL strúhanej limetkovej kôry, plus trochu na ozdobu

1 ¼ hrnčeka sladeného kondenzovaného mlieka 

½ hrnčeka čerstvej limetkovej šťavy 

Ikar

Postup:

  1. Rúru predhrejte na 180 °C. Pripravte si cesto. Grahamové krekry vložte do zatváracieho vrecka. Valčekom alebo ťažkou panvicou ich rozdrvte na jemné omrvinky. 
  2. Omrvinky nasypte do stredne veľkej misky spolu s hnedým cukrom a so soľou a pomiešajte. Pridajte roztopené maslo a miešajte, kým nevznikne zmes pripomínajúca mokrý piesok. 
  3. Pomocou hrnčeka s plochým dnom zmes rovnomerne roztlačte do 23cm koláčovej formy. 
  4. Pečte 10 minút a nechajte vychladnúť. 
  5. Kým cesto chladne, pripravte plnku. V stredne veľkej miske vyšľahajte žĺtky. Primiešajte limetkovú kôru, kondenzované mlieko a limetkovú šťavu, aby vznikol hustý krém. 
  6. Nalejte plnku na cesto. Pečte 15 – 17 minút alebo kým nie je plnka pevná, ale v strede stále želatínová. 
  7. Nechajte koláč vychladnúť na mriežke a potom ho na 3 hodiny alebo celú noc nechajte stuhnúť v chladničke. 
  8. Vychladnutý koláč podávajte s kopčekom šľahačky, posypaný limetkovou kôrou.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Wioletta Kóska (@ketofiolka)

Súvisiace články

Najčítanejšie