Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Mávate večer vlčí hlad? Tieto potraviny môžete jesť aj v noci a nepriberiete ani deko
Zdielať na

Mávate večer vlčí hlad? Tieto potraviny môžete jesť aj v noci a nepriberiete ani deko

Zdroj: Profimedia

Každého z nás určite občas prepadne nočný hlad. Keď zjeme príležitostne niečo nezdravé, nič sa nestane, ale čo keď sa nám to stáva pravidelne? Stavte na jedlá, ktoré vám neuškodia ani v noci.

Naháňa vás vlčí hlad najmä neskoro večer? Na vyprážané a sladké jedlá samozrejme rýchlo zabudnite, existujú však potraviny, ktoré zaženú vaše chute pritom po nich nepriberiete.

Ak sa nachádzate v období menopauzy, môžete priberať rýchlejšie. Odborníčka vám poradí, čo s tým!​

Toto si doprajte, ak vás chytí vlčí hlad​

Syr

Odborníci nás často varujú, že nočné prejedanie nie je pre spánok dobré – rovnako ako hlad. Na noc odporúčajú vyberať si niečo ľahšie. Niekoľko plátkov syra vám určite neuškodí. Len sa musíte zmieriť s tým, že pečivo si k nemu už nedáte. Syr nezaťaží trávenie a uspokojí vaše chuťové bunky. Dobré je však postrážiť si obsah tuku a vyhnúť sa tým najtučnejším syrom. Teda aspoň vtedy, keď si chcete udržať figúru. 

Jogurt

Biely grécky jogurt je skvelá voľba pre nočnú desiatu. Neobsahuje veľa tukov, zato má dosť bielkovín. Proteíny vás dostatočne zasýtia a počas dňa potom jogurt pomôže telu spáliť viac kalórií. 

Profimedia

Krekry

Tu treba vyberať. Najlepšie sú pšeničné krekry. Väčšina z nich obsahuje takzvané pomalé sacharidy, vďaka ktorým si budete dlhšie pripadať nasýtení. 

Vajcia

Keď hovoríme vajcia, tak myslíme uvarené natvrdo. Varené vajcia obsahujú iba 75 kcal, a sú teda skvelou voľbou večerného občerstvenia. Vďaka nemu na hlad zabudnete až do rána a nepriberiete ani deko. 

unsplash.com/tamanna-rumee

Popcorn

Napodiv si v noci môžete dopriať aj popcorn. Má to ale svoje pravidlá. Expertka na výživu Erika Kannall radí, že pokojne môžete zjesť misku popcornu, ale pozor – nesmie byť solený. Dochutiť si ho však môžete napríklad čiernym korením, cesnakom alebo bylinkami. 

Zelenina

Pokiaľ sa kvôli hladu v noci budíte pravidelne, môžete sa na to pripraviť. Vopred si nachystajte nejaký zdravý pokrm. Zeleninový šalát bude skvelou voľbou. Najlepšie bude voliť zelenú zeleninu, pretože obsahuje druhy sacharidov, ktoré vás do rána nenechajú hladovať. 

Profimedia

Jablčná výživa

Tí, ktorí majú viac chuť na sladké, môžu zabrúsiť do svojho detstva a vrátiť sa k výživám. Jablčnú desiatu môžete ochutiť škoricou alebo hrozienkami. Uvidíte, že na koláč alebo šišku už mať chuť nebudete. 

Banán

Napriek skutočnosti, že banán sa dá veľmi rýchlo stráviť, určite nehrozí to, že by ste sa v noci ešte raz zobudili z dôvodu hladovania. Banány obsahujú veľa draslíka a horčíka, ktoré napomáhajú uvoľneniu tela. Obsahujú aj melatonín, ktorý prispieva ku kvalitnejšiemu spánku. 

Profimedia

Toto si odpustite!

Naopak, to najhoršie, čo si môžete v noci dať, je alkohol. Ten telo dehydruje. Ďalej slané a korenené potraviny, kvôli ktorým sa budete neustále budiť smädom, a samozrejme slané aj sladké pečivo, ktoré spôsobia priberanie na váhe.

Súvisiace články

Najčítanejšie