Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Stavíme sa, že takto ste melón ešte nejedli! Vychutnajte si z neho lahodné vychladené gazpacho
Zdielať na

Stavíme sa, že takto ste melón ešte nejedli! Vychutnajte si z neho lahodné vychladené gazpacho

Zdroj: Ikar

Keď si budete vychutnávať toto dobre vychladené melónové gazpacho pri bazéne počas letných horúci dní, pochopíte, prečo už drinky s dáždničkami vyšli z módy.

Ak máte radi poctivo pripravené jedlá a chcete mať nad nimi kontrolu od úplného začiatku až do konca, ak vás rýchle občerstvenie už unavuje a ste sklamaní zo superrýchlych a superjednoduchých kuchárskych kníh, potom je Varenie bez výhovoriek určené práve vám.

Kniha Varenie bez výhovoriek vás bez akejkoľvek hanby, ľútosti či výhovoriek naučí, ako na to. Nájdete v nej viac než 100 výborných receptov na polievky, mäso, ryby, šaláty či dezerty, ale aj rôzne praktické skúsenosti autora a jeho skvelé žartíky. Mnoho z receptov nájdete i na jeho kanáli na YouTube.

 

;

Vyskúšajte si pripraviť podľa šéfkuchára Joshuu Weissmana toto skvelé melónové gazpacho, ktoré vám tiež perfektne neutralizuje chuťové poháriky pred hlavným jedlom. 

Melónové gazpacho

Ingrediencie: 

  • 1 šalátová uhorka
  • 1 serrano čili
  • 4 hrnčeky kociek červeného melóna
  • 2 limetky
  • Soľ podľa chuti
  • ½ hrnčeka lístkov mäty
  • ½ hrnčeka extra panenského olivového oleja
  • ¼ hrnčeka lístkov thajskej bazalky 

    Ikar

Postup:

  1. Polku uhorky ošúpte a vykrojte semienka. Druhú polku nakrájajte na stredne veľké kocky na ozdobu a odložte do chladničky.
  2. Na otvorenom ohni alebo flambovacou pištoľou opáľte čili, aby bolo zo všetkých strán jemne prihorené. Potom vložte do malej nádoby, zakryte a nechajte 3 minúty spariť. Papierovou utierkou zotrite všetky čierne časti a odkrojte stonku. Ak preferujete menej pikantné jedlo, vyberte semienka.
  3. Do mixéra pridajte čili, červený melón, polku uhorky bez semienok, kôru a šťavu z 1 limetky a soľ podľa chuti. Mixujte na vysokej rýchlosti, kým nezískate hladkú tekutinu. Ochutnajte a prípadne dochuťte limetkou. Nalejte do uzatvárateľnej nádoby a vložte na hodinu do chladničky.
  4. Kým sa polievka chladí, pripravte mätový olej. Vodu v malom hrnci priveďte do varu na strednom plameni. Pripravte ľadový kúpeľ. Lístky mäty ponorte do horúcej vody na 1 sekundu a potom ich hneď vyberte a ponorte do ľadového kúpeľa. Keď lístky vychladnú, položte ich na papierové utierky a jemne stlačte, aby ste ich čo najviac vysušili.
  5. Mätu vložte do mixéra spolu s olivovým olejom. Mixujte na vysokej rýchlosti asi 30 sekúnd alebo kým olej nezíska tmavozelenú farbu. Preceďte zmes cez kávový filter vložený do jemného sitka do malej nádobky a zvyšky mäty vyhoďte.
  6. Vychladnuté gazpacho rozdeľte do hlbokých tanierov alebo pohárov. Posypte kockami uhorky, kôrou zvyšnej limetky, ozdobte lístkami thajskej mäty a polejte mätovým olejom. Vychutnajte s lyžicou alebo gazpacho jednoducho vypite z pohára.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Wereldse Boeken (@wereldse_boeken)

Súvisiace články

Najčítanejšie