Aj vy milujete Tiramisu? Pripravte si najobľúbenejší taliansky dezert podľa profíka
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Zdroj: Ikar
Dobre vychladený a nepresladený dezert je presne to, na čom si s obľubou pochutnáme aj počas horúcich letných dní. Vyskúšajte si tiramisu pripraviť doma, uvidíte, že to nie je vôbec ťažké!
Ak máte radi poctivo pripravené jedlá a chcete mať nad nimi kontrolu od úplného začiatku až do konca, ak vás rýchle občerstvenie už unavuje a ste sklamaní zo superrýchlych a superjednoduchých kuchárskych kníh, potom je Varenie bez výhovoriek určené práve vám.
Kniha Varenie bez výhovoriek vás bez akejkoľvek hanby, ľútosti či výhovoriek naučí, ako na to. Nájdete v nej viac než 100 výborných receptov na polievky, mäso, ryby, šaláty či dezerty, ale aj rôzne praktické skúsenosti autora a jeho skvelé žartíky. Mnoho z receptov nájdete i na jeho kanáli na YouTube.
;Receptov na tiramisu je niekoľko, no tento vás prenesie priamo do slnečného Talianska a zaručene ním doma zabodujete!
Tiramisu
Ingrediencie:
- ¼ hrnčeka (50 g) kryštálového cukru
- 2 hrnčeky (500 ml) vychladnutého čerstvého espressa alebo silnej kávy
- 3 PL (45 ml) brandy alebo rumu (nemusí byť)
- Pár kvapiek javorového sirupu (nemusí byť)
- Štipka muškátového orieška (nemusí byť)
- 24 – 30 ks piškót
- Kakao na posypanie
- Horká čokoláda na ozdobu
Zabaglione (krém):
- 6 – 7 veľkých žĺtkov
- ¾ hrnčeka (150 g) kryštálového cukru
- 2 hrnčeky (452 g) mascarpone izbovej teploty
- 1 hrnček (250 g) smotany na šľahanie
Ikar
Postup:
-
- Do misy pridajte kryštálový cukor, espresso, brandy alebo rum (ak chcete), javorový sirup (ak chcete) a štipku muškátového orieška (ak chcete). Premiešate, aby vznikla jednotná zmes, a odložte nabok.
- Pripravte zabaglione. Do stredne veľkého hrnca pridajte približne do výšky 2,5 cm vodu a priveďte do varu.
- Do žiaruvzdornej misy, ktorá sa zmestí do hrnca tak, aby sa nedotýkala vody, pridajte žĺtky a cukor. Položte misku nad vriacu vodu a miešajte, kým sa všetok cukor neroztopí a zmes sa neohreje. Potom ručným mixérom šľahajte zmes na vysokej rýchlosti, kým sa jej objem nezdvojnásobí, nezíska svetlú farbu a nespevnie. Zložte z hrnca.
- V druhej miske vyšľahajte ručným mixérom mascarpone, aby vznikol hladký krém.
- Pridajte mascarpone do žĺtkovej zmesi a jemne premiešajte, nech v kréme nezostanú žiadne hrudky.
- V miske od mascarpone vyšľahajte smotanu na pevnú šľahačku.
- Pridajte do nej krém z mascarpone a zo žĺtkov a jemne premiešajte, aby sa prepojili. Buďte opatrní, aby zmes ostala vzdušná.
- Piškóty z oboch strán namočte do kávovej zmesi. Vyložte nimi 23cm štvorcovú formu. Keď je pokrytá celá plocha (nemusia byť natesno pri sebe, malé medzery neprekážajú), rovnomerne na ne nalejte polovicu zabaglione. Potom na krém naukladajte druhú vrstvu piškót namočených v kávovej zmesi a zalejte ich zvyšným krémom.
- Formu obaľte v potravinárskej fólii a dajte pozor, aby sa nedotýkala krému. Vložte na noc do chladničky, aby tiramisu stuhlo.
- Tesne pred podávaním ho posypte poriadnou vrstvou kakaa. Nakrájajte a ozdobte hoblinkami horkej čokolády. Dobrú chuť! Zvyšné tiramisu skladujte pevne uzavreté v chladničke max. 3 dni.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame