Milujete kura? Tento recept poteší každého, kto ho ochutná
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Zdroj: Ikar
Ak máte radi poctivo pripravené jedlá a chcete mať nad nimi kontrolu od úplného začiatku až do konca, ak vás rýchle občerstvenie už unavuje a ste sklamaní zo superrýchlych a superjednoduchých kuchárskych kníh, potom je Varenie bez výhovoriek určené práve vám.
Už dávno sme totiž zvyknutí na to, že mnohé z jedál si nepripravujeme sami, ale kupujeme, a presne tým sa okrádame o vzácne kulinárske zážitky. Ak si chceme jedlo naozaj naplno vychutnať, mali by sme si všetko pripravovať doma a nehľadať skratky.
Kniha Varenie bez výhovoriek vás bez akejkoľvek hanby, ľútosti či výhovoriek naučí, ako na to. Nájdete v nej viac než 100 výborných receptov na polievky, mäso, ryby, šaláty či dezerty, ale aj rôzne praktické skúsenosti autora a jeho skvelé žartíky. Mnoho z receptov nájdete i na jeho kanáli na YouTube.
Kura v parmezáne
Ingrediencie (4 porcie):
- 4 vykostené kuracie prsia bez kože
- soľ podľa chuti
- olej na vyprážanie (ako repkový, zeleninový, masť atď.)
- 270 g nastrúhanej čerstvej mozzarelly
- 70 g strúhaného syra parmigiano-reggiano
- nasekaná pažítka (na ozdobu)
Trojobal:
- 1 ½ hrnčeka tmavej hladkej múky (225 g)
- 1 PL jemnej morskej soli (18 g)
- čerstvo namleté čierne korenie podľa chuti
- 4 veľké vajcia a trocha filtrovanej vody
- 2 ½ hrnčeka (275 g) panko strúhanky
Omáčka:
- 3 – 4 ks surovej slaniny alebo pancetty
- 2 ½ PL (40 ml) extra panenského olivového oleja
- 2 najemno nakrájané
- fresno alebo thajské čili papričky
- 1 ČL (2 g) červeného korenia
- 5 najemno nakrájaných strúčikov cesnaku
- 800 g pretlaku z paradajok San Marzano
- soľ a čerstvo namleté čierne korenie podľa chuti
- štipka kryštálového cukru
- 5 stoniek tymianu zviazaných šnúrkou
- ¼ hrnčeka strúhaného syra (62 g) parmigiano-reggiano
Ikar
Postup:
1. Pripravte si omáčku. Slaninu alebo pancettu nakrájajte na cca 1,25cm kúsky a vložte ich do studenej stredne veľkej panvice. Rozohrejte na strednom plameni a pridajte olivový olej. Často miešajte. Keď začne byť chrumkavá, pridajte čili, červené korenie a cesnak. Restujte na strednom plameni, kým zmes nezačne voňať a prísady nie sú opečené.
2. Všetky tvrdé kúsky vyberte na krájaciu dosku a na panvici nechajte iba olej. Stiahnite plameň na slabý. Slaninovú zmes pokrájajte na drobné kúsky a vráťte na panvicu.
3. Zvýšte plameň a pridajte paradajky. Podľa chuti dochuťte korením a soľou a primiešajte štipku cukru. Pridajte zviazaný tymian (ak ho použijete), syr parmigiano-reggiano a miešajte, aby vznikla omáčka. Za stáleho miešania nechajte omáčku variť 15 minút. Vlejte do misy a (prípadne) vyberte tymian.
4. Kým sa omáčka varí, pripravte kura. Opatrne prsia vodorovne prerežte a kúsok nechajte ako spoj, aby vznikol akýsi „motýľ“. Na roztvorené kuracie prsia položte potravinársku fóliu a vyklepte ich na približne 1,25cm hrúbku. Jemne osoľte
5. Veľkú liatinovú panvicu alebo hrniec s hrubým dnom naplňte olejom do výšky 5 cm. Vložte doň teplomer na vyprážanie alebo na pečenie a rozpáľte olej na 180 °C. Teplotu podľa potreby zvýšte alebo znížte, aby ste ju udržali.
6. Kým sa olej nahrieva, pripravte si tri hlboké taniere na obaľovanie. Do prvej nasypte múku a podľa chuti pridajte soľ a korenie. Do druhej rozklepnite vajce a pridajte trochu vody. Do tretej nasypte panko strúhanku.
7. Kúsky kuraťa obaľte v múke a oklepte. Potom každý kúsok namočte do vajca tak, aby na žiadnom neostali suché plochy. Nakoniec obaľte v panko strúhanke a jemne pritlačte, aby sa kura rovnomerne obalilo. Postup opakujte s ostatnými kúskami.
8. Kuracie prsia po jednom vkladajte do horúceho oleja (buďte opatrní, aby na vás nefrkol). Z každej strany opekajte 3 až 5 minút alebo kým nie sú zlaté a chrumkavé. Potom otočte a opekajte ďalších 3 – 5 minút alebo kým ich vnútorná teplota nedosiahne 75 °C. Nechajte odkvapkať a vychladnúť na kovovej mriežke alebo papieri na pečenie. Pri ostatných kúskoch zopakujte postup.
9. Keď opečiete všetky kúsky, vo veľkej mise premiešajte strúhanú mozzarellu a syr parmigiano-reggiano.
10. Predhrejte si v rúre funkciu grilu. Chrumkavé kura položte na 2 plechy vyložené vrstvou alobalu. Každý kus štedro polejte omáčkou a posypte syrovou zmesou.
11. Plechy po jednom položte pod gril na 5 až 8 minút alebo kým sa syr úplne neroztopí a nemá zlatú kôrku. Servírujte posypané nasekanou pažítkou. Dobrú chuť!
Zobraziť tento príspevok na Instagrame