Jasno
-1°
Bratislava
Emília
24.11.2024
Milujete kura? Tento recept poteší každého, kto ho ochutná
Zdielať na

Milujete kura? Tento recept poteší každého, kto ho ochutná

Zdroj: Ikar

Ak máte radi poctivo pripravené jedlá a chcete mať nad nimi kontrolu od úplného začiatku až do konca, ak vás rýchle občerstvenie už unavuje a ste sklamaní zo superrýchlych a superjednoduchých kuchárskych kníh, potom je Varenie bez výhovoriek určené práve vám.

Už dávno sme totiž zvyknutí na to, že mnohé z jedál si nepripravujeme sami, ale kupujeme, a presne tým sa okrádame o vzácne kulinárske zážitky. Ak si chceme jedlo naozaj naplno vychutnať, mali by sme si všetko pripravovať doma a nehľadať skratky.

Kniha Varenie bez výhovoriek vás bez akejkoľvek hanby, ľútosti či výhovoriek naučí, ako na to. Nájdete v nej viac než 100 výborných receptov na polievky, mäso, ryby, šaláty či dezerty, ale aj rôzne praktické skúsenosti autora a jeho skvelé žartíky. Mnoho z receptov nájdete i na jeho kanáli na YouTube.

Kura v parmezáne

Ingrediencie (4 porcie):

  • 4 vykostené kuracie prsia bez kože
  • soľ podľa chuti
  • olej na vyprážanie (ako repkový, zeleninový, masť atď.)
  • 270 g nastrúhanej čerstvej mozzarelly
  • 70 g strúhaného syra parmigiano-reggiano
  • nasekaná pažítka (na ozdobu)

Trojobal:

  • 1 ½ hrnčeka tmavej hladkej múky (225 g)
  • 1 PL jemnej morskej soli (18 g)
  • čerstvo namleté čierne korenie podľa chuti
  • 4 veľké vajcia a trocha filtrovanej vody
  • 2 ½ hrnčeka (275 g) panko strúhanky

Omáčka:

  • 3 – 4 ks surovej slaniny alebo pancetty
  • 2 ½ PL (40 ml) extra panenského olivového oleja
  • 2 najemno nakrájané
  • fresno alebo thajské čili papričky
  • 1 ČL (2 g) červeného korenia
  • 5 najemno nakrájaných strúčikov cesnaku
  • 800 g pretlaku z paradajok San Marzano
  • soľ a čerstvo namleté čierne korenie podľa chuti
  • štipka kryštálového cukru
  • 5 stoniek tymianu zviazaných šnúrkou
  • ¼ hrnčeka strúhaného syra (62 g) parmigiano-reggiano

Ikar

​Postup:

1. Pripravte si omáčku. Slaninu alebo pancettu nakrájajte na cca 1,25cm kúsky a vložte ich do studenej stredne veľkej panvice. Rozohrejte na strednom plameni a pridajte olivový olej. Často miešajte. Keď začne byť chrumkavá, pridajte čili, červené korenie a cesnak. Restujte na strednom plameni, kým zmes nezačne voňať a prísady nie sú opečené.

2. Všetky tvrdé kúsky vyberte na krájaciu dosku a na panvici nechajte iba olej. Stiahnite plameň na slabý. Slaninovú zmes pokrájajte na drobné kúsky a vráťte na panvicu.

3. Zvýšte plameň a pridajte paradajky. Podľa chuti dochuťte korením a soľou a primiešajte štipku cukru. Pridajte zviazaný tymian (ak ho použijete), syr parmigiano-reggiano a miešajte, aby vznikla omáčka. Za stáleho miešania nechajte omáčku variť 15 minút. Vlejte do misy a (prípadne) vyberte tymian.

4. Kým sa omáčka varí, pripravte kura. Opatrne prsia vodorovne prerežte a kúsok nechajte ako spoj, aby vznikol akýsi „motýľ“. Na roztvorené kuracie prsia položte potravinársku fóliu a vyklepte ich na približne 1,25cm hrúbku. Jemne osoľte

5. Veľkú liatinovú panvicu alebo hrniec s hrubým dnom naplňte olejom do výšky 5 cm. Vložte doň teplomer na vyprážanie alebo na pečenie a rozpáľte olej na 180 °C. Teplotu podľa potreby zvýšte alebo znížte, aby ste ju udržali.

6. Kým sa olej nahrieva, pripravte si tri hlboké taniere na obaľovanie. Do prvej nasypte múku a podľa chuti pridajte soľ a korenie. Do druhej rozklepnite vajce a pridajte trochu vody. Do tretej nasypte panko strúhanku.

7. Kúsky kuraťa obaľte v múke a oklepte. Potom každý kúsok namočte do vajca tak, aby na žiadnom neostali suché plochy. Nakoniec obaľte v panko strúhanke a jemne pritlačte, aby sa kura rovnomerne obalilo. Postup opakujte s ostatnými kúskami.

8. Kuracie prsia po jednom vkladajte do horúceho oleja (buďte opatrní, aby na vás nefrkol). Z každej strany opekajte 3 až 5 minút alebo kým nie sú zlaté a chrumkavé. Potom otočte a opekajte ďalších 3 – 5 minút alebo kým ich vnútorná teplota nedosiahne 75 °C. Nechajte odkvapkať a vychladnúť na kovovej mriežke alebo papieri na pečenie. Pri ostatných kúskoch zopakujte postup.

9. Keď opečiete všetky kúsky, vo veľkej mise premiešajte strúhanú mozzarellu a syr parmigiano-reggiano.

10. Predhrejte si v rúre funkciu grilu. Chrumkavé kura položte na 2 plechy vyložené vrstvou alobalu. Každý kus štedro polejte omáčkou a posypte syrovou zmesou.

11. Plechy po jednom položte pod gril na 5 až 8 minút alebo kým sa syr úplne neroztopí a nemá zlatú kôrku. Servírujte posypané nasekanou pažítkou. Dobrú chuť!

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Joshua Weissman (@joshuaweissman)

Súvisiace články

Najčítanejšie