Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zbavte sa do leta kíl navyše: Táto zelenina vám pomôže schudnúť oveľa rýchlejšie
Zdielať na

Zbavte sa do leta kíl navyše: Táto zelenina vám pomôže schudnúť oveľa rýchlejšie

Zdroj: Profimedia

Zelenina je bohatá na vitamíny, minerálne látky, antioxidanty a vlákninu, ktorá dokáže dobre zasýtiť, a je tak skvelým pomocníkom pri chudnutí. Ktoré druhy sú však pri snahe schudnúť najúčinnejšie?

Z hľadiska udržania štíhlej línie je benefitom zeleniny aj nízky obsah kalórií. Ktorá zelenina je v tomto prípade najlepšia?

Odborníci z Novej záhrady vám poradia, ako sa starať o rastliny a bylinky počas leta.

Brokolica

Brokolica je bohatá na vlákninu a prekvapivý je aj obsah bielkovín. Vláknina spoločne s bielkovinami na dlhšiu dobu zasýti, preto by brokolica v redukčnom jedálničku nemala chýbať. Okrem toho však obsahuje množstvo ďalších zaujímavých látok. „Pri konzumácii jednej šálky surovej brokolice do tela vpravíte až 41 mg vápnika a 79 mg vitamínu C, ktorý zvyšuje jeho vstrebávanie. A ako je známe, vápnik podporuje kvalitu kostí,“ hovorí Věra Burešová, hlavná výživová poradkyňa centier pre výživu a chudnutie NATURHOUSE, a dodáva, že v brokolici sa nachádza aj vitamín K, ktorý hrá dôležitú úlohu pri zrážaní krvi.

Zaujímavosť: Vedeli ste, že brokolica je aj zdrojom chrómu a koenzýmu Q10? Koenzým Q10 sa vyskytuje skôr v živočíšnych potravinách, avšak brokolica či špenát sú tými z mála druhov zeleniny, v ktorých je podstatne zastúpený. 

unsplash.com/tyrrell-fitness-and-nutrition

Špenát

Hoci vám po konzumácii špenátu nevyrastú zázračne svaly, ako je to v rozprávke o Pepkovi námorníkovi, jeho prínos pre ľudské telo je značný. Špenát obsahuje obrovské množstvo živín a ochranných látok, zvlášť ak ho budete konzumovať v surovom stave. Podľa hlavnej trénerky fitness pre ženy Contours Markéty Brožovej je ideálnou potravinou hneď z niekoľkých dôvodov. „Surový špenát má v sebe neporušené väzby kyseliny šťaveľovej v organickej podobe, ktorú organizmus využíva na podporu črevnej peristaltiky. Jeho konzumácia znižuje riziko ochorení srdca a ciev zahŕňajúcich mozgovú mŕtvicu a ischemickú srdcovú chorobu,“ tvrdí Markéta Brožová.

Zaujímavosť: Špenát obsahuje nadpriemerné množstvo vitamínu A, vitamínov skupiny B, vitamínu C a tiež draslíka, medi, železa, horčíka, mangánu a vlákniny. 

Pixabay.com

Červená repa

Červená repa alebo inak cvikla obsahuje výživné látky, ktoré pomáhajú chrániť vnútorné orgány, zlepšujú srdcovo-cievne zdravie a sú prevenciou celého radu chorôb. Z hľadiska chudnutia je repa prospešná vďaka tomu, že výrazne podporuje detoxikačné procesy v tele, podporuje funkciu pečene a čistí krv. „Červená repa je skvelým spôsobom, ako zvýšiť prísun vitamínov a vlákniny. Je bohatá na vitamín C, kyselinu listovú, mangán a draslík. Zaujímavý je aj obsah dusičnanov (nitrátov), ​​vďaka ktorým napríklad bežci či všeobecne vytrvalostní športovci môžu pocítiť efektívnejšie okysličenie tkanív a zlepšený výkon,“ upresňuje výživová poradkyňa Věra Burešová.

Zaujímavosť: Vďaka obsahu veľkého množstva dusíkatých látok, ktoré zvyšujú prietok kyslíka mozgom, dokáže červená repa povzbudiť aj mozgovú aktivitu. Pojedanie repy tak ocenia nielen športovci, ale aj študenti a duševne pracujúci.

Profimedia

Fenikel

Sladký fenikel môžete nakrájať do šalátu, dusiť aj zapekať. Je krehký a voňavý, diétny a pritom chutný! V našej kuchyni sa však zatiaľ skôr rozhliada. „Fenyklové buľvy nie sú v našej kuchyni tak populárne ako napríklad v Taliansku, kde im v kuchyni venujú zásadnú pozornosť. Pritom čerstvé feniklové buľvy naše obchody ponúkajú po celú zimu aj v predjarí. A za mňa je to úplne špičková zelenina,“ tvrdí trénerka Markéta Brožová. Fenikel je dôležitým zdrojom vlákniny, kyseliny listovej a draslíka, pričom vysoký podiel vlákniny pomáha riešiť problémy tráviaceho traktu, viaže toxíny a tukové látky v črevách, znižuje hladinu cholesterolu a krvných tukov. Za zmienku stojí aj vysoký obsah draslíka podporujúceho hospodárenie s vodou a funkciu buniek či vitamínu C podporujúceho imunitný systém.

Zaujímavosť: Fenikel bol veľmi obľúbený už u starých Grékov, ktorí ho považovali za všeliek. Využívali ho pri tráviacich problémoch, na liečbu obličiek a pečene, a dokonca aj ako zbraň proti obezite. 

Profimedia

​Kapusta

Kapusta je výborným zdrojom vitamínu C a vlákniny, pričom na vlákninu je bohatá najmä biela kapusta. Bez ohľadu na to, ktorú kapustu zvolíte, si však môžete byť istí, že vás dokonale zasýti. „Obsahom vody a hojnosťou vlákniny kapusta plní a sýti a je skvelým spoločníkom všetkých, ktorí sa snažia redukovať váhu. Okrem toho kapusta obsahuje aj mangán, ktorý ovplyvňuje funkciu enzýmov a je dôležitý aj pre správnu funkciu nervového systému. Kapustová šťava je skvelou kúrou pre osoby s tráviacimi problémami či zápchou,“ dopĺňa Věra Burešová.

Zaujímavosť: Vedeli ste, že v červenej kapuste obsiahnutý selén má široký rozsah terapeutických účinkov? Biela kapusta pre zmenu obsahuje vyvážene všetky vitamíny B-komplexu, vďaka čomu je skvelou potravinou proti stresu.

Profimedia

Súvisiace články

Najčítanejšie