Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Kvôli výnimočnej poruche sa nedokáže usmiať: V detstve ju šikanovali, dnes je hviezdou Instagramu
Zdielať na

Kvôli výnimočnej poruche sa nedokáže usmiať: V detstve ju šikanovali, dnes je hviezdou Instagramu

Zdroj: Profimedia

Mladá žena si prežila hotové peklo a mala stavy, že si priala radšej zomrieť. Dnes je vďačná za všetko, čo jej osud nadelil a je šťastná, že prijatím svojho hendikepu môže inšpirovať ďalších ľudí.

Tayla Clement (24) z Nového Zélandu sa narodila s veľmi zriedkavým Moebiusovým syndrómom. Ide o stav charakterizovaný ochabnutím alebo paralýzou svalov v tvári, ktoré kontrolujú mimiku a pohyby očí. V jej prípade to znamenalo, že sa nedokázala usmiať ani pohybovať očami zo strany na stranu, okrem toho má tiež problémy s nohami.

Operácia nepomohla

Tayla kvôli svojmu vzhľadu najviac trpela počas školských čias, rodičom sa neodvážila priznať, ako sa jej spolužiaci posmievajú, urážajú ju a odstup cítila aj od samotných učiteľov.

Ako dvanásťročná podstúpila reanimačný chirurgický zákrok, ktorý bol nádejou na to, že sa jej do tváre vráti viac pohybu.  Pri procedúre nazývanej „operácia úsmevu“ jej transplantovali mäkké tkanivo zo stehien do tváre v nádeji, že jej to vráti schopnosť zatnúť čeľusť a ovládať mimiku, ale žiaľ, ani tento špeciálny zákrok nepomohol.

Tayla sa musela vrátiť do školy a to ešte v horšom stave v akom bola predtým, pretože mala celú tvár opuchnutú. „Vysmiali ma, pokrikovali na mňa, že vyzerám ako obluda, že som nechutná a ešte oveľa horšie veci...“ spomína na ťažké obdobie mladá žena, ktorú niekoľkoročná šikana doviedla až k diagnóze ťažkej klinickej depresie a úzkosti. Bola niekoľkokrát hospitalizovaná a šesťkrát sa pokúsila o samovraždu.

Dnes je hviezdou sociálnych sietí

To, čo Tayle nakoniec pomohlo a vrátilo jej chuť do života, bolo cvičenie, konkrétne fitness. Je dokonca držiteľkou svetového paralympijského rekordu v hode guľou. Dnes sa už športu venuje len rekreačne a stala sa z nej populárna influencerka s tisícami fanúšikov, pre ktorých je vzorom a inšpiráciou, aby sa nikdy nevzdávali.

Úplne inak dnes vníma aj svoju raritnú diagnózu a je šťastná a vďačná, že ani náročná operácia jej úsmev nevrátila.  

"Môj syndróm a to, že sa neviem usmievať, je ten najväčší dar, aký som kedy mohla dostať. Iba vďaka tomu som mohla pomôcť toľkým ľuďom. Áno, dostalo ma to až na úplné dno, ale dalo mi to príležitosť byť tvárou a hlasom nádeje a inšpirácie pre ostatných,“ cituje túto silnú ženu Daily Star.

„Narodila som sa, aby som zmenila tento svet, viem to z celého srdca,“ povedala na záver Tayla, ktorá verí, že všetko sa deje z nejakého dôvodu, či už je to dobré alebo zlé a je len na nás, či sa to naučíme prijať či dokonca z toho vyťažiť.

Súvisiace články

Najčítanejšie