Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Aký naozaj bol Freddie Mercury? TOP zaujímavosti, ktoré ste o fenomenálnom spevákovi netušili
Zdielať na

Aký naozaj bol Freddie Mercury? TOP zaujímavosti, ktoré ste o fenomenálnom spevákovi netušili

Zdroj: Profimedia

Od smrti jedného z najslávnejších a najúspešnejších spevákov všetkých čias uplynulo v týchto dňoch už 30 rokov, no jeho hudba, hity a svojský štýl sú nesmrteľné a oslovujú milióny fanúšikov aj dnes.

Na pódiu extravagantný a sebavedomý, no v súkromí bol skôr tajomný a hanblivý. Freddie nechcel byť len dobrý spevák, túžil sa stať legendou, čo sa mu aj podarilo, hoci zomrel pomerne v mladom veku. Jeho odkaz v podobe obrovských hitov a nadčasovej hudby je však nesmrteľný.

​Nenechajte si ujsť film Bohemian Rhapsody o fenomenálnom spevákovi Freddie Mercurym už túto nedeľu o 20:35 na JOJke!

TOP zaujímavosti o Freddie Mercurym

  • Freddie Mercury sa narodil 5. septembra 1946 vo Východnej Afrike v Zanzibare, nie je teda rodený Brit, ako sa často chybne uvádzalo.
  • Jeho pôvodné meno bolo Farrokh Bulsara, ktoré si neskôr zmenil na umelecký pseudonym Freddie Mercury.
  • Freddie mal výrazný predkus a zo svojich zubov mal komplexy, no operácie sa bál. Mal obavy, že akýkoľvek zásah by mohol ovplyvniť jeho hlas. Zmierený s nimi však nikdy nebol a to bol vraj aj dôvod, prečo si ich pri rozhovoroch nenápadne  skrýval rukou. 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Freddie Mercury (@freddiemercury)

  • Freddie mal v živote dve veľké lásky: Mary Austin, ktorej zanechal väčšinu svojho majetku, a partnera, ktorý bol s ním až kým neskonal, Jima Huttona.
  • Miloval mačky a v jednom období ich mal až 10. Svojím chlpatým miláčikom venoval aj svoj prvý sólový album Mr. Bad Guy z roku 1985. Bolo na ňom napísané: „Mojej mačke Jerrymu – tiež Oscarovi a Tiffany a všetkým milovníkom mačiek naprieč svetom – kašľať na všetkých ostatných.“
  • Freddieho najobľúbenejšími umelcami boli Aretha Franklin a Jimi Hendrix.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Allison Nenni (@allison_nenni15)

  • Mercury bol veľkým milovníkom umenia, najmä výtvarného a jeho dom vyzeral ako galéria. Vlastnil obrovskú zbierku japonského umenia, mal originál od Salvadora Dalího, nejaké viktoriánske portréty a mnohé ďalšie hodnotné diela.
  • Freddie bol aj vášnivý filatelista, jeho zbierka známok putuje po múzeách po celom svete.
  • Obchodnou značkou Freddieho Mercuryho bol „bottomless mic“ alebo mikrofón len s polovicou stojana. Došlo k tomu omylom - počas jeho prvého koncertu s kapelou Queen Freddie nechtiac odlomil mikrofón v polovici stojana. Namiesto toho, aby ho vymenil za nový, pokračoval vo vystúpení a urobil z toho prednosť. Odvtedy už vystupoval len s takým mikrofónom.
  • Známy hit Crazy Little Thing Called Love napísal Freddie Mercury vo vani. Práve sa kúpal v hotelovej kúpeľni, keď dostal inšpiráciu, a aby ju nestratil, nechal si dokonca doniesť klávesy priamo do vane, aby mohol skladať.
  • V roku 1987 natočil Freddie Mercury v spolupráci so španielskou opernou speváčkou Montserrat Caballé svoj druhý sólový album Barcelona s rovnomenným hitom. Ten sa stal úvodnou piesňou na olympijských hrách v roku 1992, čoho sa Freddie už bohužiaľ nedožil. Dodnes je to najznámejšia olympijská pieseň všetkých čias.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Freddie Mercury (@freddiemercury)

  • Freddie Mercury nikdy nepredstieral skromnosť. Vedel o sebe, že je jedinečný a nemal dôvod si neveriť. Keď sa ho počas rozhovoru spýtali, prečo sú podľa jeho názoru Queen tak populárny, odpovedal: „Dôvod, prečo sme takí úspešní, miláčik, je samozrejme moja neskutočná charizma!“
  • Aj keď sa o tom špekulovalo dlhé roky, Freddie Mercury verejne priznal, že má AIDS až 23. novembra 1991. Nasledujúci deň zomrel. Jeho životná láska a dedička veľkej časti jeho majetku Mary Austin uviedla, že s ohľadom na Freddieho prianie nikdy neprezradí, kde ho po spopolnení pochovala.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Noel Bravo (@nb_cash)

Súvisiace články

Najčítanejšie