Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ako zrýchliť metabolizmus? Odborník radí jednoduchý trik, ktorý môžete robiť denne!
Zdielať na

Ako zrýchliť metabolizmus? Odborník radí jednoduchý trik, ktorý môžete robiť denne!

Zdroj: Profimedia

Koľkokrát sa niekde objavila informácia, že ak denne vypijete pohár vody navyše, spálite aspoň o 300 kJ viac, než keď nebudete vôbec nič robiť? Čo je na tom pravdy?

Kus pravdy na tom samozrejme je. Ak budete piť dostatok vody, skutočne schudnete rýchlejšie. Ale zase tak jednoduché, aby sme len sedeli a pili vodu, to nie je. Dostatok tekutín totiž "iba" zrýchľuje náš metabolizmus.

Ako si udržiava ukážkovú postavu Nela Pocisková? Takto!

Čo dokáže obyčajná voda?

Čím rýchlejší metabolizmus máme, tým rýchlejšie sa potom prebytočných kíl zbavujeme. "Svalové bunky sú zo sedemdesiatich percent tvorené vodou, ktorá do nich prichádza ako regenerácia a zároveň aj chladiaca tekutina," vysvetľuje Pavel Suchánek, odborník na výživu. Dostatočný prísun tekutín tak zrýchľuje regeneráciu svalov, čo skutočne vedie k zrýchleniu metabolizmu.

Zavlažujte svaly

Navyše organizmus je na vode závislý aj z hľadiska únavy. Človek dehydratovaný sa tak cíti po väčšinu času unavený, o to viac, ak sa práve venuje nejakému športu. Má menšiu výdrž, cíti sa skôr unavený, a tak v danej fyzickej záťaži nevydrží takú dlhú dobu.

To všetko dohromady má vo výsledku vplyv na rýchlosť nášho metabolizmu. Pretože aj svalová hmota je zodpovedná za to, koľko toho spálime. Čím viac jej máme a čím lepšie nám funguje, tým väčší úbytok potom môžeme zaznamenať.

Profimedia

Káva alebo čaj ako zdroj tekutín

Počas dňa nepijeme iba vodu. U mnohých z nás je dokonca oveľa vyšší príjem kofeínových nápojov než práve obyčajnej vody. A s týmito nápojmi je spojená aj idea, že namiesto toho, aby organizmus hydratovali, pôsobia skôr opačne. To už ale dávno nie je pravda, aspoň podľa Pavla Suchánka.

Bol vykonaný výskum, v ktorom sa sledovali osoby, ktoré konzumovali iba kávu a zelený čaj. "Ukázalo sa, že z kofeínových nápojov telo vie získať tekutiny, hoci ich  primárne vnímame ako odvodňujúce," vysvetľuje Suchánek. Ak teda nepohrdnete denne niekoľkými hrnčekmi kávy alebo čaju, rozhodne si z toho vaše telo vezme všetko, čo potrebuje. 

Pixabay.com

Pitím ku štíhlejšej línii

To platí hlavne v dňoch, kedy sa teploty vonku nešplhajú nijako závratne vysoko alebo nemáte ambície stráviť celý deň športovaním. Potom by vám takýto prísun tekutín nestačil. Ak ale celý deň presedíte v kancelárii a okrem kávy si dáte aj nejaký ten pohárik vody alebo polievku na obed, bude vám to stačiť.

Vo výsledku je teda jedno, či si dáte pohár vody s citrónom alebo napríklad čaj. Ak budete mať pravidelný prísun tekutín, z ktorých si telo bude schopné vziať potrebnú vodu, aby bolo schopné poriadne sa regenerovať a fungovať, potom sa vám zrýchli metabolizmus a chudnutie pôjde rýchlejšie.

Profimedia

Súvisiace články

Najčítanejšie