Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Strhujúci a strašidelný triler Schopní všetkého: Kriminálny debut roka vás dostane!
Zdielať na

Strhujúci a strašidelný triler Schopní všetkého: Kriminálny debut roka vás dostane!

Zdroj: Ikar

Švédsky autor Klas Ekman napísal strhujúci triler Schopní všetkého o úplne obyčajných ľuďoch, ktorým sa okolnosti vymknú spod kontroly a ocitnú sa v desivom víre udalostí, kde každý krok môže byť fatálnou chybou. Vychádza vo vydavateľstve Ikar.

Tridsiatnici Anna a Johan sa ubytujú v malomestskom hoteli, aby si tam užili spoločný víkend ako milenci.

Johan kvôli Anne práve opustil svoju manželku a teší sa na vášnivú noc.
Anna má však iné úmysly: rozhodla sa ich aféru ukončiť a zostať s manželom Magnusom. Rodina je totiž pre ňu dôležitejšia ako jej neustála túžba po šťastí. Má syna Sixtena, ktorý je mimoriadne citlivý, je uňho riziko autizmu a podľa psychológa potrebuje v živote predovšetkým stabilitu.

Víkend sa však nevyvíja podľa očakávania ani jedného z nich. Dôjde k zápasu počas šoférovania a doplatí na to nevinný človek. Táto tragická chyba so smrteľnými následkami prinúti párik milencov urobiť osudové rozhodnutie, ktoré navždy zmení ich životy. Skryjú telo, ujdú z miesta nehody a toto ovplyvní všetko, čo sa bude diať v ich živote v nasledujúcom období...

Pozrite si, čo o svojom trileri hovorí samotný autor Klas Ekman:

Ekmanov triler Schopní všetkého bol v rámci odovzdávania cien Adlibris Awards nominovaný za najlepší debut roka 2020 a pred pár dňami ho vyhlásili za víťaza ceny Crimetime 2021 v kategórii „Kriminálny debut roka“. Knihu do užšieho výberu najprv vybrala porota a následne ju za svojho víťaza zvolili čitatelia. „Mnohovrstevný, originálny a veľmi dobre komponovaný príbeh s temnotou aj humorom. Po osudovej chybe nasleduje séria zlých rozhodnutí a my sme doslova prilepení k stránkam, ako si zdanlivo obyčajné postavy krok za krokom kopú vlastný hrob. Je to absurdné, zábavné a strašne desivé," píše sa v zdôvodnení.

Miestami tak trochu čierna komédia, miestami napínavý sled udalostí, kedy čakáte, čo sa zasa pokašle. Nie, nechceli by ste byť na ich mieste. Už len pri čítaní si budete nervózne obhrýzať nechty a uvedomíte si, ako dokáže aj malé nešťastie v nevere, v mileneckej aférke viesť k smrti niekoho iného.

Klas Ekman je švédsky reportér, spisovateľ a novinár, ktorý napísal niekoľko úspešných biografií a pôsobil v najväčších švédskych periodikách ako Expressen, Aftonbladed a Café. V súčasnosti pracuje ako editor pre vydavateľský dom Volante a žije s dcérou v Štokholme.

Vypočujte si úryvok.
Z knihy číta Kamil Mikulčík:

Ikar

 

Súvisiace články

Najčítanejšie