Zatiahnuté
12°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Krátkozrakosť či ďalekozrakosť? Zbaviť sa ich viete natrvalo
Zdielať na
Relax a zdravie

Krátkozrakosť či ďalekozrakosť? Zbaviť sa ich viete natrvalo

Zdroj: Shutterstock

PR ČLÁNOK Rozlíšiť krátkozrakosť od ďalekozrakosti nepredstavuje problém asi ani väčšine laikov. Rozmazané videnie do diaľky či na krátke vzdialenosti postihuje stále väčšiu časť populácie. Tieto časté refrakčné chyby sa vyskytujú tak u detí, ako aj u dospelých. Vedeli ste však, že sa ich môžete zbaviť natrvalo?

V článku sa okrem iného dozviete:

  • aký je rozdiel medzi krátkozrakosťou a ďalekozrakosťou
  • aké sú najčastejšie príčiny vzniku myopie a hypermetropie
  • čo je potrebné spraviť, aby ste videli ostro aj bez okuliarov

Krátkozrakosť ani ďalekozrakosť nie sú choroby

Krátkozrakosť – myopia, aj ďalekozrakosť – hypermetropia, sú veľmi časté refrakčné chyby oka. Ďalekozraký človek vidí dobre do diaľky, krátkozraký na krátke vzdialenosti. Globálne trpí na krátkozrakosťou aj ďalekozrakosťou približne tretina populácie. Očakáva sa však, že v roku 2050 bude až každý druhý človek krátkozraký. Na svedomí to má najmä životný štýl a život s počítačmi či mobilnými telefónmi.

Krátkozraké oko je príliš dlhé a svetelné lúče sa lámu pred sietnicou. Mínusové dioptrie v korekčných pomôckach pomáhajú ohnisko posúvať smerom dozadu. Naopak, ďalekozraké oko je príliš krátke a lúče sa tak lámu za sietnicou. Pre ostré videnie sú tak potrebné plusové dioptrie, ktoré posúvajú ohnisko dopredu.

Životný štýl ovplyvňuje aj náš zrak

Na vznik myopie aj hypermetropie má primárny vplyv genetika. Rizikovými faktormi pre vznik krátkozrakosti je však aj príliš časté zaostrovanie na blízke predmety bez vyváženia pohľadmi na diaľku. Tento problém je obzvlášť významný v rozvinutých krajinách. Dlhé hodiny práce s počítačmi, tabletmi, či mobilnými telefónmi nielen u dospelých, ale aj u detí jednak spôsobujú ničenie buniek v oku cez takzvané modré svetlo, jednak otupovanie schopnosti oka zaostrovať na vzdialené predmety. Nakoľko trávime drvivú časť dňa v interiéri a práve pri spomínaných počítačoch a neumožňujeme očiam sledovať aj vzdialené impulzy v exteriéri, oko si od zaostrovania na diaľku jednoducho odvykne. Alebo, pokiaľ sa jedná o dieťa vo vývoji, táto schopnosť sa mu vyvinúť nemusí vôbec.

Na vznik ďalekozrakosti vo väčšej miere vplývajú faktory, ktoré priamo až tak ako v prípade krátkozrakosti, ovplyvniť nemôžeme. Rizikom sú iné očné aj celkové ochorenia, príliš tenká šošovka či dlhé užívanie určitých liekov.

Ďalekozrakosť má veľmi podobné príznaky ako krátkozrakosť

Vo všeobecnosti je možné povedať, že príznaky krátkozrakosti aj ďalekozrakosti sú veľmi podobné. V prvom prípade sa však prejavujú pri pohľadoch do diaľky, pri druhom do blízka. najčastejšie ide o:

  • neostré a zahmlené videnie
  • žmúrenie
  • častejšie žmurkanie
  • časté bolesti očí a hlavy
  • rýchlejšie unavenie sa

Preventívne prehliadky sú základom dobrého zraku

Pravidelné preventívne prehliadky sú základom na ceste k dobrému zraku. Prehliadky podľa pokynov lekára by nemali zanedbávať deti ani dospelí, ľudia so zdravým zrakom ani pacienti, ktorým už bola diagnostikovaná niektorá refrakčná chyba či očné ochorenie.

Je potrebné si uvedomiť, že očným vyšetrením je možné diagnostikovať očné ochorenia, ktoré sa vyvíjajú bez príznakov a môžu byť v neskorších štádiách nebezpečné, ako napríklad zelený zákal. A len málokto vie, že vyšetrenie dokáže odhaliť aj zákerné celkové ochorenia – HIV, tuberkulózu, nádorové ochorenia či cukrovku.

Vo väčšine prípadov platí, že čím skôr sa na vadu či očnú chorobu príde, tým efektívnejšia a jednoduchšia môže byť jej liečba. Pri krátkozrakosti aj ďalekozrakosti je obzvlášť dôležité sledovať správanie sa detí. Zlé videnie totiž môže byť aj príčinou zníženej schopnosti sústrediť sa.

Najčastejším riešením pre korekciu refrakčných vád sú dioptrické okuliare a kontaktné šošovky. Korigujú rozdiel vo vzdialenosti medzi ohniskom a sietnicou, zrakovú vadu však nevyliečia. Z lekárskeho hľadiska len vývoj zastabilizujú alebo spomalia.

Laserová operácia očí? Niet sa čoho báť

Jediným riešením ako sa zbaviť problémov so zrakom a natrvalo si zabezpečiť život bez okuliarov je laserová operácia očí. Aj na Slovensku máme špičkovo vybavené očné kliniky, ktoré operujú najmodernejšími metódami.

Na liečbu krátkozrakosti až do -10 dioptrií sa využíva napríklad ReLEx SMILE 3D. Je to revolučná metóda využívajúca výlučne femtosekundový laser, vďaka čomu nedochádza k poškodeniu rohovky. Zákrok je bezbolestný, rýchly a s minimálnym rizikom pooperačných komplikácií. Vykonávaný je ambulantne, pacient odchádza po operácii domov a do bežného života sa dokáže vrátiť spravidla už nasledovný deň po zákroku.

Medzi metódy najnovšej generácie patrí aj FEMTO – Z Lasik, ktorým sa okrem krátkozrakosti operuje aj ďalekozrakosť.  Zákrok, podobne ako pri ReLEx SMILE 3D, prebieha vo vnútri rohovky, čím eliminuje riziko jej poškodenia.

Iným postupom je operácia refrakčných vád pomocou výmeny pôvodnej šošovky za umelú. Odporúča sa najmä pacientom po štyridsiatke, u ktorých sa začína prejavovať aj presbyopia, ľudovo známa tiež ako vetchozrakosť či syndróm krátkych rúk. Vďaka novej šošovke je možné jedným zákrokom vyriešiť problémy s videním do všetkých vzdialeností, okrem okuliarov na blízko či do diaľky pacient nebude potrebovať ani okuliare na čítanie. Najmodernejšia metóda súčasnosti pre výmenu šošovky je FEMTO – Z Prelex.

Všetky uvedené metódy má svojom portfóliu najväčšia a najkomplexnejšia slovenská očná klinika iClinic.

 

Zdielať na

Najčítanejšie