Skoro jasno
16°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Ako cestovať autom bezpečne na dlhšie trasy
Zdielať na
Relax a zdravie

Ako cestovať autom bezpečne na dlhšie trasy

Zdroj: Pixabay.com

Chystáte sa autom na dovolenku k moru alebo po Slovensku? Prečítajte si niekoľko tipov, ako si spríjemniť cestu na výlety a dôjsť spoľahlivo do cieľa.

Ešte si len sadáte pred domom do auta a už vám v hlave znie chorvátske „Dobro došli!“  Aj slovenčina má cestovateľské príslovie: „Pomaly ďalej zájdeš.“ Na výlet autom je potrebné sa pripraviť, aby ste znížili riziko problémov na minimum. Inak sa môže stať, že vaša cesta sa stane len nekonečným riešením problémov  a na známu chorvátsku frázu si už viac nespomeniete.

Dlhý čas strávený v aute môže byť vyčerpávajúci, preto berte svoj výlet od začiatku v duchu hesla cesta je cieľ.  Nikam sa neponáhľajte a celú trasu si doma vopred naplánujte. Nielen vy, ale aj vaše deti ocenia, keď budú vedieť, čo vás najbližších pár hodín strávených v aute čaká.

Či už sa chystáte autom na dovolenku k moru alebo len na párhodinovú cestu po Slovensku, nezabudnite, že bezpečnosť je na prvom mieste. Prečítajte si niekoľko tipov, ako si čo najviac spríjemniť cestu autom aj na dlhších výletoch a dôjsť spoľahlivo do cieľa. 

Skontrolujte pred cestou auto

Najdôležitejším bodom v prípravách na dlhšie cesty autom je dôkladná kontrola jeho technického stavu a jazdných vlastností. Nie je nič horšie ako keď vás váš jediný dopravný prostriedok nechá v polovici trasy. Samozrejme, že i také veci sa stávajú, no dôkladnou kontrolou stavu vášho vozidla sa im môžete vyhnúť. Myslite preto pred dlhou cestou na zabezpečenie auta a overte si, či máte v poriadku všetky tieto veci:

  • povinná výbava (kompletná lekárnička, výstražný trojuholník, reflexná vesta – pre každého pasažiera jedna, rezerva),
  • tlak v pneumatikách a hrúbka dezénu,
  • dostatok paliva,
  • dostatok prevádzkových kvapalín – olej, chladiaca a brzdová kvapalina, voda do ostrekovačov,
  • funkčné svetlá, smerovky a stierače,
  • správne rozmiestnenie a zaistenie nákladu a batožiny,
  • čisté sklá, zrkadlá a ŠPZ,
  • funkčnú a správne nastavenú klimatizáciu.

Pixabay.com

Pripravte si na cestu potrebné doklady

Okrem technického stavu vozidla je potrebné mať počas jazdy pri sebe všetky potrebné doklady. Nezabudnite si ich pred cestou všetky ešte raz skontrolovať a uložiť na miesto, kde ich budete mať v prípade potreby po ruke. 

Okrem povinného zmluvného poistenia, kryjúceho iba tie škody, ktoré ste v prípade nehody spôsobili vy, sa vám na dlhších výletoch určite vyplatí, ak budete mať uzatvorené aj havarijné poistenie. Tento typ poistenia chráni vaše auto v prípade zrážky s iným vozidlom, zverou alebo nárazom do stromu či plotu. Ako doplnkovú službu si môžete zvoliť asistenčné služby, ktoré využijete v prípade dopravnej nehody alebo poruchy na vašom aute. Havarijné poistenie online uzatvoríte rýchlo a jednoducho a môžete vyraziť na výlet. Pred cestou si ešte skontrolujte tieto doklady:

  • vodičský preukaz,
  • občiansky preukaz alebo pas,
  • doklad o absolvovaní STK a EK,
  • technický preukaz,
  • osvedčenie o evidencii vozidla,
  • doklad o povinnom zmluvnom poistení a zelená karta (vezmite si aj kópiu pre prípad nehody),
  • doklad o havarijnom poistení,
  • doklad o cestovnom poistení,
  • ak máte nad 65 rokov doklad o zdravotnej a psychickej spôsobilosti viesť motorové vozidlo.

Pri nepredložení dokladov pri policajnej kontrole môžete byť pokutovaný až do výšky 66 EUR. 

Pixabay.com

Naplánujte si trasu a pripravte sa na cestu

Ešte predtým, ako nabalíte všetky veci do auta a vyrazíte na výlet, naplánujte si doma podrobne vašu trasu. Ak cestujete s deťmi, môžete im pripraviť mapu vašej cesty, kde bude zaznačený štart a cieľ. Medzitým označte niekoľko miest, kde si dáte prestávku na obed, kávu, prípadne sa deti môžu pohrať na detskom ihrisku v blízkosti čerpacej stanice. Budú takto vedieť, čo ich približne počas dlhej cesty autom čaká a znížite tak napätie i frekvenciu otázky: „Kedy tam už budeme?“

Ak sa chystáte do zahraničia, vopred si overte diaľničné a mýtne poplatky, či možnosti platiť platobnou kartou. Rovnako si nezabudnite zistiť maximálnu povolenú rýchlosť na cestách a oboznámte sa s dopravnými predpismi danej krajiny. 

Bezpečné uloženie batožiny do kufra auta si tiež vyžaduje určité pravidlá. Inak by sa vám mohlo stať, že pri prudšom zabrzdení vám preletí ponad hlavu tenisová raketa alebo futbalová lopta. Najťažšie predmety by mali byť uložené naspodu, čo najbližšie k sedadlám. Kufor zaplňte len po úroveň operadiel sedadiel. Ak potrebujete ukladať veci ešte vyššie, nezabudnite na deliacu sieť, prípadne batožinu zabezpečte sťahovacím pásom. 

Bezpečnosť pasažierov je, nielen na dlhých trasách, vždy na prvom mieste. Dbajte o to, aby mal každý okolo seba dostatok miesta. Deti musia byť usadené v autosedačkách podľa výšky a hmotnosti. Všetci cestujúci musia byť pripútaní bezpečnostnými pásmi. Spolujazdec by si v žiadnom prípade nemal vykladať nohy na palubnú dosku, a to ani v prípade, že sa slimačím tempom hýbete v kolóne. 

Počas jazdy nezabudnite...

Zvládli ste úspešne všetky prípravy. Auto je schopné absolvovať dlhú cestu, batožina je bezpečne uložená v kufri a vy máte prichystané všetky doklady, jedlo, nápoje i zábavu pre deti. Do auta vždy sadajte oddýchnutí. Ak ste sa rozhodli cestovať počas noci, doprajte si predtým aspoň 4-hodinový spánok. Takže môžete nasadať a vyraziť. 

Počas jazdy nezabudnite na:

  • Pravidelné prestávky – zastavte každé dve hodiny, vystúpte z auta, prejdite sa alebo si krátko zacvičte. 
  • Pitný režim – najlepšia je čistá nesýtená voda. Nezabúdajte, že množstvo kávy síce môže únavu potlačiť, ale neposúvajte zbytočne svoje limity. Ak sa cítite unavení, radšej hneď zastavte.
  • Ochranu pred priamym slnkom. Ak cestujete počas slnečného dňa zabezpečte zadné okná tienidlami, aby deťom nesvietilo do očí.
  • Zdravé občerstvenie. Rezeň a krajec chleba je síce taká klasika na každý výlet, no zvoľte si radšej sendvič so šunkou a zeleninou. Po ťažkom a mastnom jedle by vám mohlo byť zle.
  • Zábavu pre deti. Dlhšie cesty zvládajú najhoršie deti, pretože musia nečinne sedieť, pripútané v sedačkách. Vezmite im preto ich obľúbené knižky alebo tablet, na ktorom budú sledovať rozprávky. Môžete sa spoločne zahrať nejakú hru, ktorá im skráti dlhú cestu. Uvedomte si, že budete spoločne zavretí niekoľko hodín v aute, takže sa počas cesty vykašlite na pravidlo „pol hodina na tablete za deň“. Ušetríte si veľa zbytočných nervov. 
  • Drobnosti, ktoré vám uľahčia cestovanie: vlhčené utierky, papierové vreckovky, cestovný vankúšik, drobné mince, deka, nabíjačka na mobil do auta, playlist s obľúbenou hudbou, audioknihy.

Najčítanejšie