Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Otvorená spoveď učiteľky gymnázia: Flákame sa a berieme peniaze zadarmo? Je mi z toho smutno!
Zdielať na

Otvorená spoveď učiteľky gymnázia: Flákame sa a berieme peniaze zadarmo? Je mi z toho smutno!

Zdroj: unsplash.com/Chris Montgomery

Alica je učiteľkou na gymnáziu a rovnako ako mnohí jej kolegovia dlhé mesiace učí svojich žiakov online. V otvorenej spovedi priznala, čo ju a jej kolegov najviac trápi!

Mnohí rodičia mohli práve dnes, po dlhých mesiacoch strávených doma, poslať svoje deti opäť do školských lavíc alebo materských škôlok. V dištančnom vzdelávaní však naďalej pokračujú žiaci druhého stupňa základných škôl, väčšina stredoškolákov a vysokoškolákov. Ako ostatné obdobie online vzdelávania vníma Alica, ktorá učí na gymnáziu?

Stredoškoláci by sa do lavíc mali vrátiť v máji. Ako ich budú testovať?

"Je to perfektný spôsob, ako pokračovať vo vzdelávaní v dnešnej situácii, študenti aj učitelia sa museli naučiť nové zručnosti, ktoré pred tým nemali..." hovorí Alica, ktorá bez okolkov priznáva, že na začiatku mala z online hodín stres. "Vždy, keď začínate niečo nové, je s tým spojené určité napätie a stres..." Navyše príprava na takúto hodinu je oveľa náročnejšia ako na klasickú. "Treba dávať väčší dôraz na audio-vizuálne pomôcky, ak majú byť online hodiny zaujímavé, učiteľ musí perfektne ovládať počítač, prehrávať prezentácie, púšťať videá, deliť študentov do skupín atď... Taktiež musí neustále udržiavať pozornosť, zapisovať dochádzku a podobne. Je to omnoho vyčerpávajúcejšie ako klasické vyučovanie..." vysvetľuje. 

unsplash.com/John Schnobrich

​Flákajú to učitelia?

Nie je tajomstvo, že deti trpia tým, že ich pandémia na dlhé mesiace odstrihla od kamarátov a školy. Ako sú na tom učitelia? "Pracujeme z domu, doma sú aj naše deti, popri učení vedieme domácnosť, varíme, upratujeme... Navyše veľa času zaberie samotné vyučovanie a príprava naň. Na našej škole učíme všetky hodiny on-line, učivo je dosť náročné na vysvetľovanie aj na prípravu materiálov, takže ak potom čítam komentáre na facebooku, že učitelia sa flákajú a berú zadarmo peniaze (možno na iných školách to je tak), je mi z toho smutno..." priznáva otvorene. Hoci niektorí učitelia sa všemožne snažia svojich žiakov naučiť čo najlepšie, nájdu sa aj takí, ktorí svoju prácu neberú až tak svedomito. Čo učiteľov ešte trápi? "Nedocenenie verejnosti, ako som už spomínala, a taktiež nerovnaký "meter na učiteľov" - na rôznych školách. Niektorí učitelia učia zopár hodín, teda majú určité polo-prázdniny, iní sa snažia kvalitne učiť každý deň niekoľko hodín, pričom plat majú samozrejme rovnaký a uznanie žiadne," zhodnotila. 

unsplash.com/Annie Spratt

​Na čo sa majú učitelia sústrediť po návrate detí do škôl?

Práve dnes sa mnohí školáci konečne vrátili do škôl a zdá sa, že čoskoro budú aj ostatné deti môcť zasadnúť do školských lavíc. Čo bude pre nich najdôležitejšie? "Znova sa socializovať, nabehnúť na denný režim, to platí pre žiakov aj učiteľov," dodala na záver Alica. 

Súvisiace články

Najčítanejšie